Kávová torta

Kávová torta (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Nerada pečiem torty, už som to viac krát spomínala, ale táto klasická ma zlákala. Po prečítaní receptu som vedela, že bude chutná a že by som ju mala aj zvládnuť. Žiadne poťahové materiály ani extra ozdoby, lebo to veru nezvládam. Po upečení a uvedení torty na svojej stránke ma príjemne prekvapil kladný ohlas. Tak som presvedčená, že aj vás táto jednoduchá, ale veľmi chutná tortička zaujme. Fotografie k pracovnému postupu nemám, lebo som nerátala, že ju ponúknem aj na Varechu.

50 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Z bielkov a práškového cukru ušľaháme tuhý sneh. Po lyžiciach primiešame doňho pomleté mandle alebo orechy. Ja som dala pomleté vlašské orechy. Na koniec pridáme polohrubú múku.
  2. Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie, vylejeme do nej cesto a dáme ho upiecť. Pečieme: elektrická rúra 170 °C, teplovzdušná rúra 160 °C, plynová rúra stupeň 3. Čas pečenia je 30 - 35 minút. Či je korpus upečený, vyskúšame drevenou špajdľou. Ak ju vytiahnete čistú, korpus je už upečený.
  3. Korpus necháme vychladnúť vo forme. Po vychladnutí ho prekrojíte na 2 až 3 kusy. Ja som ho prekrojila na polovicu. Tieto časti korpusu pokropíte studeným extraktom silnej kávy. Ak nemáte instantnú, uvarte si obyčajnú "tureckú", ale preceďte alebo prefiltrujte.
  4. Žĺtky, cukor smotanu a hladkú múku vlejete do hrnca,ktorý dokážete dnom variť nad parou.Jednoducho väčší hrniec s vodou a menší v ktorom budete mať obsah ingrediencii na plnku. Ingrediencie miešame nad parou asi 15 minút,kým z nich nevznikne hustý puding.
  5. Vychladnutú masu postupne pridávame do našľahaného masla a za stáleho miešania pridáme aj studenú instantnú kávu podľa potreby a hustoty krému. Rozkrojený korpus spojíme krémom. Natrieme aj boky a vrch torty. Boky torty ozdobíme mandľovými lupienkami, prípadne celými zrniečkami čiernej kávy. Ozdoba je už na každom samotnom.
  6. Pridávam aj pár fotiek prierezu torty. Celý výsledok mi trval asi 1,5 hodiny. Tortička je veľmi chutná a budem ju robiť aj na spôsob rezov. Nech vás neodradí tých 8 vajec. Tiež nemám rada recepty z množstvom vajec, ale tu sú naozaj potrebné. A plnka je varená, takže sa netreba obávať salmonelózy.
  7. Chutný kúsok ku kávičke.
  8. Výsledok môjho snaženia. Chutná torta.