Foto: dvorka
Pred pár dňami mi bol povedaný recept na karfiolovú omáčku a zaujal ma hlavne preto, že túto kvetnatú zeleninu milujem a cestoviny ktoré sa Zobraziť celý popisPred pár dňami mi bol povedaný recept na karfiolovú omáčku a zaujal ma hlavne preto, že túto kvetnatú zeleninu milujem a cestoviny ktoré sa k nej podávajú tiež. Sesternica ho má z Holandska kde niekoľko rokov žila. Nezapamätala som si ho dopodrobna, určite som čosi pozmenila, ale výsledok nadchol všetkých doma.
Postup
-
1
Umytý karfiol som nakrájala na menšie kúsky, posmažila na troške oleja a pridala som k nemu prelisovaný cesnak. Keď začal voňať, zaliala som vriacou vodou aby karfiol nebol úplne ponorený. Pod pokličkou na minimálnom plameni som dusila 10 minút. Uvarený som preliala do užšej a vyššej nádoby.
-
2
Z masla a múky som si urobila bešamel - bielu zápražku ktorú som zaliala teplým mliekom a tiež na minime som varila a miešala, aby mi neostali hrudky.
-
3
Uvarený karfiol aj s vodou som rozmixovala najemno a priliala do bešamelovej omáčky.
-
4
Nastrúhaný syr som zamiešala a varila dovtedy, kým sa syr prestal ťahať. Posolila som a odstavila.
-
5
Z polohrubej múky a vody som si urobila nie príliš husté cesto a cez takúto haluškárku s malými dierkami som si cesto preliala do vriacej vody. Pri hustejšom ceste sa mi vytvoria halušky, pri redšom ako dnes žížalky ☺.
-
6
V osolenej vode som varila minútu, potom som sitkom vybrala, preliala vodou.
-
7
K tejto omáčke je dobré kuracie mäso s cestovinou, ale aj bez mäsa je skvelá.
Diskusia k receptu