Karfiolová omáčka

Autor receptu: dvorka

Pred pár dňami mi bol povedaný recept na karfiolovú omáčku a zaujal ma hlavne preto, že túto kvetnatú zeleninu milujem a cestoviny ktoré sa k nej podávajú tiež. Sesternica ho má z Holandska kde niekoľko rokov žila. Nezapamätala som si ho dopodrobna, určite som čosi pozmenila, ale výsledok nadchol všetkých doma.

Suroviny

Postup

  1. Umytý karfiol som nakrájala na menšie kúsky, posmažila na troške oleja a pridala som k nemu prelisovaný cesnak. Keď začal voňať, zaliala som vriacou vodou aby karfiol nebol úplne ponorený. Pod pokličkou na minimálnom plameni som dusila 10 minút. Uvarený som preliala do užšej a vyššej nádoby.
  2. Z masla a múky som si urobila bešamel - bielu zápražku ktorú som zaliala teplým mliekom a tiež na minime som varila a miešala, aby mi neostali hrudky.
  3. Uvarený karfiol aj s vodou som rozmixovala najemno a priliala do bešamelovej omáčky.
  4. Nastrúhaný syr som zamiešala a varila dovtedy, kým sa syr prestal ťahať. Posolila som a odstavila.
  5. Z polohrubej múky a vody som si urobila nie príliš husté cesto a cez takúto haluškárku s malými dierkami som si cesto preliala do vriacej vody. Pri hustejšom ceste sa mi vytvoria halušky, pri redšom ako dnes žížalky ☺.
  6. V osolenej vode som varila minútu, potom som sitkom vybrala, preliala vodou.
  7. K tejto omáčke je dobré kuracie mäso s cestovinou, ale aj bez mäsa je skvelá.