Foto: eviana
...jednoducho karamel milujeme... preto krémeš v karamelovom prevedení :)
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
500 g |
|
KRÉM 1: | |
500 ml |
|
200 g |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
KRÉM 2: | |
700 ml |
|
5 PL |
|
2 ks |
|
200 ml |
|
100 ml |
|
Čokoládová poleva: | |
50 g |
|
50 g |
|
|
|
|
Postup
-
1
Deň vopred si pripravíme "bielu parížsku šľahačku" - s bielou čokoládou
-
2
...bielu čokoládu nalámeme na kocky, zalejeme šľahačkovou smotanou a za stáleho miešania necháme prejsť varom
-
3
...potom šľahačku vychladíme a dáme do druhého dňa do chladničky (minimálne 10 hodín)
-
4
Lístkové cesto - ja som dnes použila mrazené - rozdelíme na dve polovice a rozvalkáme na veľkosť plechu
-
5
...cesto poriadne popicháme vidličkou, aby sa nerobili bubliny pri pečení
-
6
...cesto po upečení (trošku sa zbehlo)
-
7
...z mlieka, cukru a pudingových práškov si uvaríme hustý puding - použila som tento Exta Karamel od Dr.Oetker
-
8
...do horúceho hneď po uvarení pridáme kyslú smotanu a tvaroh, zmiešame do kompaktnej hmoty
-
9
...hneď natrieme na vychladnutý spodný plát lístkového cesta a celé necháme vychladnúť
-
10
...zatial si do tuha vyšľaháme prevarené šľahačkové smotany - pre istotu som pridala aj stužovače šľahačky. Do vyšľahanej šľahačky vmiešame karamelové salko.
-
11
...rozotrieme na stuhnutú vychladnutú pudingovú plnku. Niekedy dávam medzi pudingovú a šľahačkovú plnku vrstvu guľatých piškót. Tentokrát som ale nedala.
-
12
...na vrstvu karamelovej šľahačky naukladáme vopred na štvorce nakrájaný horný plát lístkového cesta.
-
13
...pripravíme si čokoládovú polevu, ktorú štetcom alebo vareškou, či lyžičkou rozotrieme na štvorce lístkového cesta, podľa chuti posypeme sekanými orieškami alebo lupienkami mandlí. (návod ako na čokopolevu je napr. tu: http://varecha.pravda.sk/recepty/cokoladove-rezy-s-broskynovym-pyre-fotorece/44204-recept.html Dáme poriadne vychladiť a potom už len pri káve vychutnávať túto karamelovú dobrotu :)
a ešte dievky ked sme pri tom karameli, vymyslite mi náhradu karamelu do šľahačky na veterníky, až môžem môjmu dia upiecť, ved mi je ho ľúto, ked minule boli napečené a nemohol si dať, cesto môže, puding karamelový so šľahačkou môže, ale na puding šľahačku??? bud len teda bielu, alebo ?? @evka , ty si inšpirátor, ak ťa napadne, daj vedieť
@kika1212 , aj keby som veľmi chcela, už Ti odložiť žiadny neviem... on sa totiž nie že zjedol, ale doslova zožral :)
@iwuska , my naopak karamel máme veľmi radi a ten extra karamelový puding je naozaj fajný a smotanou spolu s tvarohom bol fajne odlahčený, taký sviežejší... Biela parížska šľahačka je veru skvelá, vyskúšaj :)
@pusta , ďakujem za hviezdnaté nebo drahá Ibolyka, od Teba veľmi poteší.
@izabellka929 , ja som vedela, že Tebe tiež ťuknem na nôtu s karamelom... ďakujem za úžasnú pochvalu :)
@janger , vyzerá to tak, že máme podobné chute, si milá, ďakujem :)
@havino , ďakujem za slová uznania... čo Ti budem hovoriť - Tvoje veterníky okukávam každý deň a hecujem sa na ne, si mi inšpiráciou. A Tvoja posledná veta ma až na duši pohladila ♥.
Držím palce :)
Veľmi rada som ju posunula ďalej :)
Ten extra karamelový je fakt extra... jeho názov znie presne, je výborný :) Daj potom vedieť, ako to dopadlo ♥
Jáááj... a tiež som vtedy nedala obe lístkové cestá, bo z jedného sa mi lístkový bochník upiekol - tak nafúkol, vlastne jedna súvislá bublina bol a ešte aj pripečený... tak som rýchlo použila na vrchnú vrstvu bebe keksy :) Taká šikulka som ja niekedy :)))
Ďakujem Ti za milé slová, aj za hviezdičky, od Teba si ich veľmi vážim ♥