Karamelová torta k narodeninám fotorecept
Foto: luwinka
Tortu som upiekla jednej členke mojej rodiny k jej 35 . narodeninám. Priemer formy je 22 cm.
porcií
na 180 °C
Suroviny
6 ks |
|
150 g |
|
180 g |
|
2 ČL |
|
50 ml vlažná |
|
50 ml |
|
1 bal. |
|
podľa potreby |
|
Plnka orechová: | |
200 g pomleté |
|
50 ml |
|
50 ml |
|
4 PL |
|
Plnka karamelová: | |
1 bal. (Salko) |
|
250 g |
|
Na ozdobu: | |
1 ks |
|
200 ml |
|
|
Postup
-
1
Žĺtky s cukrom vymiešame do peny. Postupne pridávame vlažnú vodu a olej. Múku rozmiešame s práškom do pečiva. Pridáme do cesta. Nakoniec zľahka primiešame sneh vyšľahaný z bielkov. Z tohoto cesta si odoberieme trochu do misky a primiešame do neho 2 ČL kakaa. Takto nám vzniknú 2 cestá - svetlé a tmavé. Formu vymastíme tukom a vysypeme múkou. Začneme do nej dávať po lyžiciach najskôr svetlé cesto a potom tmavé cesto.
-
2
Ukončíme svetlým cestom.
-
3
Upečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov 35 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť a potom ho vyklopíme z formy.
-
4
Prerežeme ho na 2 diely.
-
5
Spodný diel natrieme džemom.
-
6
Orechová plnka: Pomleté orechy zmiešame s cukrom, pridáme rum a vodu, aby nám vznikla plnka.
-
7
Plnku nanesieme ju na džemom potretý diel a uhladíme.
-
8
Už vopred si uvaríme kondenzované mlieko (Salko) najlepšie večer. Varíme ho 2 hodiny. Do rána ho necháme vychladnúť. Vznikne nám karamel. Maslo vymiešame a postupne do neho pridávame po častiach tento karamel a vznikne nám karamelová plnka. Trochu si z nej odložíme aj na vrch torty.
-
9
Natrieme ju rovnomerne na orechovú plnku.
-
10
Prikryjeme vrchným dielom a zatlačíme. Na vrch dáme plnku, ktorú sme si odložili.
-
11
Po vrchu spravíme cukrárenským hrebeňom ozdobu.
-
12
Šľahačku si pripravíme podľa návodu na obale.
-
13
Ozdobíme ňou tortu. Cukrárenské ozdobné cukríky dáme po vrchu aj po bokoch torty.
-
14
Torta v reze.
-
15
Porežeme na kúsky.
-
16
Oslávenkyni torta chutila:-)
ďakujem pekne :-)