Karamelové cukríky
Karamelové cukríky

Karamelky

Katarína Lešková
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 21. marca 2021
Karamelky
Foto: Pravda - Ivan Majerský
30 minút
príprava

Suroviny

200 g
115 g
120 ml (33 %)
60 ml
3 PL




Postup

  1. 1

    Formu (toto množstvo je na formu s rozmermi 22 x 13 cm) vystelieme papierom na pečenie a zľahka naolejujeme strany aj spodok (ideálne je mať olej v spreji).

  2. 2

    Maslo roztopíme v smotane v malom hrnčeku. V malom hrnci zmiešame cukor, vodu a kukuričný sirup. Za stáleho miešania na strednom plameni necháme zovrieť. Teplomerom kontrolujeme teplotu karamelu, keď dosiahne 160 stupňov, odstavíme a postupne po častiach zašľahávame maslo so smotanou. Keď pridáme všetko maslo so smotanou, zohrejeme na 115 stupňov. Vtedy karamelovú zmes odstavíme, nalejeme do pripravenej formy a necháme chladnúť.

  3. 3

    Po polhodine môžeme na karamelky nasypať troška soli, prípadne nasekané oriešky alebo iné ozdoby. Necháme úplne stuhnúť, potom vyberieme z formy a nakrájame na kocky. Jednotlivé karamelky zabalíme do papiera na pečenie a skladujeme v chladničke.

Diskusia k receptu

janger
Mnam, to by som si pomaskrtila. Pre istotu radsej ani robit nebudem, lebo by som sa potom neovladla a karamelky by potom isli jedna za druhou :-). Vyzeraju velmi chutne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia