Karamelky
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 21. marca 2021
Foto: Pravda - Ivan Majerský
príprava
Postup
-
1
Formu (toto množstvo je na formu s rozmermi 22 x 13 cm) vystelieme papierom na pečenie a zľahka naolejujeme strany aj spodok (ideálne je mať olej v spreji).
- 2
Maslo roztopíme v smotane v malom hrnčeku. V malom hrnci zmiešame cukor, vodu a kukuričný sirup. Za stáleho miešania na strednom plameni necháme zovrieť. Teplomerom kontrolujeme teplotu karamelu, keď dosiahne 160 stupňov, odstavíme a postupne po častiach zašľahávame maslo so smotanou. Keď pridáme všetko maslo so smotanou, zohrejeme na 115 stupňov. Vtedy karamelovú zmes odstavíme, nalejeme do pripravenej formy a necháme chladnúť.
- 3
Po polhodine môžeme na karamelky nasypať troška soli, prípadne nasekané oriešky alebo iné ozdoby. Necháme úplne stuhnúť, potom vyberieme z formy a nakrájame na kocky. Jednotlivé karamelky zabalíme do papiera na pečenie a skladujeme v chladničke.
Tiež karamelové cukríky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu