Karamelové cukríky

Karamelky

Autor receptu: redakcia

30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Formu (toto množstvo je na formu s rozmermi 22 x 13 cm) vystelieme papierom na pečenie a zľahka naolejujeme strany aj spodok (ideálne je mať olej v spreji).
  2. Maslo roztopíme v smotane v malom hrnčeku. V malom hrnci zmiešame cukor, vodu a kukuričný sirup. Za stáleho miešania na strednom plameni necháme zovrieť. Teplomerom kontrolujeme teplotu karamelu, keď dosiahne 160 stupňov, odstavíme a postupne po častiach zašľahávame maslo so smotanou. Keď pridáme všetko maslo so smotanou, zohrejeme na 115 stupňov. Vtedy karamelovú zmes odstavíme, nalejeme do pripravenej formy a necháme chladnúť.
  3. Po polhodine môžeme na karamelky nasypať troška soli, prípadne nasekané oriešky alebo iné ozdoby. Necháme úplne stuhnúť, potom vyberieme z formy a nakrájame na kocky. Jednotlivé karamelky zabalíme do papiera na pečenie a skladujeme v chladničke.