Kapustovo-zemiakové placky

katka78 - fotkakatka78, 30. júla 2015
Kapustovo-zemiakové placky
Foto: katka78

Recept vznikol ako čistá improvizácia, z potreby minúť kus načatej kapusty.

Suroviny

360 g
300 g
1 zväzok
4 - 5 strúčikov
1 hrsť
1 hrsť
podľa chuti
podľa chuti
1/2 čl
podľa chuti
podľa potreby
1 - 2 ks
1 PL
1 PL
Ak chcete:
1 balenie
1 ks




Postup

  1. 1

    Surovú kapustu som nakrájala na drobnejšie kúsky, surové zemiaky postrúhala (väčšie slzičky). Aby nesčerneli, pokvapkala som ich trochou šťavy z limetky. Cesnak som nasekala, rovnako aj petržlenovú vňať a pažítku. Ochutila som čerstvo mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou a trochou kari korenia. Hodí sa aj čili, ja som teraz nemohla dať. Aby zmes držala pokope, použila som vajíčko (bolo menšie, preto som nakoniec pridala ešte jedno) a múku (kukuričnú + pohánkovú). Všetky suroviny som spolu dobre premiešala.

  2. 2

    Placky som robila v panvičke na lievance, dobre rozhorúčenej, iba jemne potretej tukom. Na jednu placku išla 1 kopcovitá polievková lyžica zmesi.

    Kapustovo-zemiakové placky - obrázok 2
  3. 3

    Obracala som ich jemne, aby sa nerozpadli. Spolu mi vyšlo 16 KS, počet môže oscilovať - záleží od hrúbky placky.

    Kapustovo-zemiakové placky - obrázok 3
  4. 4

    Hotové som ich ukladala rovno na tanier, nebolo treba použiť papierovú kuchynskú utierku na odkvapkanie tuku ako pri vyprážaní. Vyprážané budú zas chrumkavejšie. To už je na každom akú verziu si zvolí.

    Kapustovo-zemiakové placky - obrázok 4
  5. 5

    Placky som podávala s grilovaným halloumi syrom a rajčinou. Chuťovo mi to k sebe veľmi pasovalo, halloumi je pomerne slaný, placky k nemu skôr neutrálnejšie a studená paradajka to dobre osviežila. Hodil by sa mi k tomu aj pikantný džem, alebo čatní.

    Kapustovo-zemiakové placky - obrázok 5
  6. 6

    Halloumi som mala grécky z lidla. Je vyrobený z ovčieho, kozieho a kravského mlieka, jemne ochutený mätou. Šikovné gazdinky si môžu urobiť domácu verziu, tu je recept od @palokuchki http://varecha.pravda.sk/recepty/halloumi-fotorecept/26517-recept.html.

  7. 7

    Na záver sa pripájam k milej iniciatíve @izky, @afatagy a ďalších a tiež pridávam obrázok zo záhradky (balkónovej). Tu je úplne prvý a zatiaľ aj jediný plod mojej mladučkej čučoriedky.

    Kapustovo-zemiakové placky - obrázok 7

Diskusia k receptu

izabella929
@katka78 , veľmi chutne si navarila a tvoje placky vyzerajú chutne...) veľmi pekne ti ďakujem za pridanie fotky zo záhrady a teším sa, že na mňa nezabúdaš..milé...) tiež pridám, už opäť mám kvietky aj krásne ruže...keby bolo na zemeguli iba také malé miesto na vytvorenie krásy,kde budem stáť dvoma nohami, určite ju zryjem a zasadím tam to, čo najviac v živote milujem..
afataga
u mna dobre az na to kari korenie, chuda cucoriedka, je taka mala a opustena, isto jej je smutno :-)
katka78
@amelie , @izabella929 , @terinka55 , @afataga ďakujem dievčatá, budem rada ak vyskúšate a budú vám chutiť :-)
@Izka , veľmi dobre to poznám a hoci máme záhradu, vlastne aj druhú na rodičovskom dome pre prípadné pestovanie k dispozícii, aktuálne povinnosti nám neumožňujú realizovať sa tam. Beriem to však len ako momentálny stav a veľmi sa teším, keď sa záhrade v budúcnosti budem môcť venovať (dúfam, že budem mať ešte silu). Zatiaľ sa realizujem aspoň tam, kde sa zdržiavam najviac, v bratislavskom byte, ktorý má našťastie balkón a ja mičurínim tam. Je to krásny pocit, keď si ráno sadnem s hrnčekom kávy medzi tú pestrofarebnú krásu, pozorujem včielky, čmeliaky, motýle, "kolibríky" (macroglossum stellatarum), vidím ako ktorá rastlinka podrástla a cítim sa ako na úplne inom mieste, než v skutočnosti som. Ku šťastiu mi stačí úplne málo :-)
@afataga máš pravdu, je tam chuderka opustená, dúfam, že ich budúci rok pribudne viac. Veď aj naša balkónová jabloň mala prvý rok len jedno jablko a na ďalší už 8. To už potom nebolo len odtrhnutie jablka, ale hotový zber úrody :-)))) Nuž, balkónové záhradky sú hlavne pre potešenie :-)

katka78
Ďakujem @zuzanka , dúfam, že ti budú chutiť ak sa rozhodneš vyskúšať .. a s tou zemou máš úplnú pravdu.
marianne
ale vydarena improvizacia:-) sladku kapustu som v plackach este neskusala, vyzeraju vyborne
afataga
teda ozaj riadna uroda, aj na calvados bude :-), nabuduci rok si zasad aj psenicu do kvetinaca a mozes mat aj žatvu :-)
izabella929
@katka78 , z duše si mi prehovorila,kto túto záľubu nemá, ani neviem, ako vníma celý tento svet a život v ňom..ja som schopná aj beton zrýľovať, len aby som mala bezprostredný dotyk s pôdou..už som to tu okolo bytovky poryla a mám prekrásne kvietky a moje ruže, to je môj život..pridala som teraz na záver receptu na jablkový zákusok aj moje ľúbezné lásky ruže..sú nádherné a voňavé...moja duša aspoň na chvíľku našla to stratené ,,,ja,,...)
katka78
@marianne ja som dovtedy z nakladanej robila, no zachutili mi aj takto, kapusta ešte kde-tu chrumká :-)
@afataga ty si číslo, že žatva :-))) pobavilo veru
@izka tvoje ruže som si hneď pozrela, krásne sú! :-)
Ďakujem dievčatá, za nakuknutie, krásny večer vám želám! :-)
havino
no teda, tak z tekvice, z cukety bežne nastavujem, miešam placky, z kelu som robila pár krát, kapusta doma stále, nechýba, ved šalaty frčia furt, ale do placiek ju použiť ma nenapadlo a veruže viem si predstaviť, že špica, lebo chrumkavosť môže byť, no veru prídu na rad, zajtra mám iné v pláne,už mäso vybrané na želanie, ale budú. Jabloň ma až dojala, fakt, to len s láskou sa dá na balkone, obdiv @kati , veľký. Záhrada moja mini, je moje všetko a veruže tam aj všetko mám, okrem mrkvy:-) na zdravé korenie, ochutenie jedál a po vyčerpávajúcom víkende mi dobre padlo dve hodiny dnes poobede si ju obriadiť, obrať úrodu. Dnes obraté vraj cherry paradajky :-)




katka78
Tak ja už raz neviem, či mám vymeniť okuliare, alebo rovno celú hlavu.. veď ako som prehliadla tento príspevok od @havino ?! Ďakujem ti Tánička za milé slová, ty vieš vždy človeku tak pekne napísať, že má hneď krajší deň :-) A teda keď toto na fotke sú akože "cherry" paradajky, rada by som videla aké veľké máš tie klasické :-) .. a že vraj mini-záhradka.. ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia