Foto: cesminaz
Kto má rád kapustu na sladko, ten si iste pride na svoje :-) ale verím, že zachutí aj iným..
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
200 g |
|
3 PL |
|
cca 4,75 dl |
|
0,5 dl |
|
1 PL |
|
2 ks |
|
1,5 KL |
|
50 g |
|
Kapustová plnka: | |
cca 600 g |
|
0,5 KL |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
5 - 6 ks |
|
3 ks |
|
Na potretie: | |
125 g |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Muku, sol, cukor a van. cukor najprv v jednej miske pomiesame lyzicou. Potom pridame olej, 1 kopcovitejsiu PL kačacej masti, 3 PL jogurtu a napučaný kvasok z 3 dl mlieka + 1 kl cukru + drozdia. Postupne pridavame este zvyšnych cca 1,75 dl mlieka. Vypracujeme pomäkke cesto, ktore miesime, kym sa nezačne oddelovat od misy. Posypeme ho mukou a este zoparkrat premiesime do bochnika. Poprasime ho mukou a nechame na teplejsom mieste 1 h. nakysnut..
-
2
Kym cesto kysne si urobime plnku.. Pripravime si pol hlavky kapusty, ja tu mam 600 g, dalej 3 stredne velke jablka a 82%-ne maslo na natieranie cesta. Kapustu si postruhame na väčších slzach ako aj jablka. Jablka si kludne mozme nastruhat aj dopredu alebo neskor :-)
-
3
V panvici rozohrejeme olej, dame naň kapustu a 5 - 6 ks klinčekov. Kapustu zakryjeme a udusime celkom do mäkka, podla zvyku :-) Ak si kapusta nepusti na začiatku dusenia žiadnu/dosť štavy ,tak treba podliat vodou a tak nechat dusit. Ja som musela podliat dokopy 2 dl vody. Ked je kapusta totálne mäkka (by som povedala, ze sa už skoro rozvára) a aj dost vláčna, dame ju bokom a pridame do nej nastruhane jablka. Cele premiešame a nasledne dame do teplej, ale nie horucej kapustovej plnky cukor podla chuti. Jablka aj tak prechladia tu kapustu, takze dlho čakat netreba. Hotovu plnku dame zatial bokom..
-
4
Nakysnute cesto vyklopime na pomúčenu dosku. Tak ako sme ho vyklopili, najprv ho roztapkame a nasledne vyvalkame na hrubku cca 6 mm..
-
5
Vyvalkane cesto potrieme so zmäknutym maslom a skladame ku stredu kruhu vzdy 2 protilahle strany, ktore zakaždym natrieme maslom. Ja som niekedy natrela aj tam, kde by ani nebolo treba, ale to som si všimla az neskor ;-)) Pri poslednom hornom prehnuti,u z netreba natret, kedze ta druha strana je uz maslova :-) Je to, ako ked robite prekladane pogače, postup prekladania je ten isty :-)
-
6
S poskladanym cestom už aj pracujeme dalej, nedame ho uz kysnut. Cesto najprv roztapkame rukami. Potom cesto vyvalkame na cca 6 - 7 mm a pokrajame ho na väčšie stvorce. Kazdy štvorec este trocha roztapkame, natrieme jeden roh bielkom, dame plnku a 2 protilahle špice spojime a poriadne stlacime. Bielok by to mal istit, aby sa to neotvorilo, ale 100%-nu istotu ani ten nedava :-)
-
7
Koláčiky pokladieme na plech s papierom na pečenie. Natrieme ich žltkom,ktore sme rozmiesali s kvapkou vody. Lubovolne mozme posypat makom alebo inymi semienkami. Kolače nenechame podkysnut, ale hned ich vlozime do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca 25 minut. Treba si ich sledovat, lebo kazda rura trocha inak pečie.
-
8
Uz upečene kolače ;-P Odporúčam vam ich neupiecť priliž do tmava, inak sa len zbytočne vysušia. Niektore sa mi roztvorili, ale nevadi. Hned, ako kolace vyberieme z rury,i ch potrieme zvrchu kuskom masla. Ja som ich posypala este aj vanilkovym cukrom..
-
9
A ked uz neboli take horuce, som na niektore dala višňovy lekvar. Mozno sa to bude zdat niekomu čudne, ale velmi to spolu s tou kapustovo-jablkovou plnkou pasuje ;-P Je to sice zaujimava chut, ale velmi dobra :-)
-
10
Oboje koláčiky su velmi chutné, či už čisto s kapustovo-jablkovou plnkou alebo aj višnovym džemom :-) Kapusta dostala klinčekovy "nádych" v chuti aj vôni. A v kombinacii s jablkami je to ešte lepšie :-) Su výborné čerstvé, ale ja osobne ich mám radšej na druhý deň. Ale to je už vec chuti. Dobrú chuť :-)
Ja áno. Moja stará mama urobila jedného dňa kapustovú štrúdľu. Prišla som hladná zo školy, ešte zo strednej (bolo to tak dávno ako včera :)... Vyzerala ako jablková. Navnadená na chuť jablkovej štrúdľe som sa zahryzla - nič netušiac o kapuste vo vnútri. Najprv som sa zháčila, že čo to jeeé! Keď som sa dozvedela, že je to kapusta, preorientovala som chute teda a prijala som to veľmi pozitívne;) odvtedy sa vždy opýtam, čo za plnku sa skrýva v pečení a nekradnem potajme z plechu nedočkavo ako myš v špajze.