Kapustníky fotorecept

uschi - fotkauschi, 2. augusta 2010
Kapustníky (fotorecept)
Foto: uschi

Kapustníky sú koláče s hlávkovou kapustou s karamelom. Sú to tradičné koláče, takto sa robili u nás...

3
porcie
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
40 g
15 g
50 g
1
štipka
1-1,5 dl
600 g
200 g
pár kvapiek
štipka
štipka




Postup

  1. 1

    Do hrnca nalejeme trošku oleja, prisypeme cukor a ten necháme skaramelizovať. Do karamelu dáme na pásiky nakrájanú kapustu a dusíme. Dochutíme škoricou, mletými klinčekami, štipkou soli, môžeme podliať trochou vody. Kapustu udusíme domäkka a vychladíme.

    Kapustníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z vlažného mlieka, trochy cukru a droždia pripravíme kvások. Múku preosejeme, prilejeme kvások, pridáme trošku soli, žĺtok, rozpustené maslo a zvyšný cukor. Vypracujeme vláčne jemné cesto, ktoré necháme prikryté vykysnúť.

    Kapustníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, urobíme z neho bochník a vyvaľkáme do tvaru štvorca. Ten rozkrájame nožom na 16 štvorcov a každý naplníme vychladnutou kapustou.

    Kapustníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Urobíme malé bochníčky, ktoré dlaňou stlačíme a preložíme na vymastený plech. Vrch potrieme maslom a popicháme vidličkou.

    Kapustníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 20-25 minút.

    Kapustníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ak chceme, môžeme urobiť koláč na celý plech, cesto rozdelíme na 2 polovice, obe vyvaľkáme, jednu preložíme na plech, na cesto rozložíme kapustu...

    Kapustníky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a prikryjeme druhým cestom. Upečieme.

    Kapustníky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

evusik
no krásne sa ti podarili .... len sa zahryznúť :-)
evanaaa
Krásne sú, jeden ako druhý. Ja som si ich chodievala kupovať do tržnice( v Bratislave), tá plnka ani tak sladká síce nebola, skôr slanosladká, ale práve traká mi chutila. Odvtedy som ich nejedla.
alexdidi
Krásne sa ti vydarili...ja ich však nerobím...nikto v rodine ich nemá rád...neviem prečo...
babav
Krasne buchticky! Od detstva som ich nejedla.Moja mama ich obcas piekla na sladko ako ty aj na slano s ciernym korenim,len troska tensie plackatejsie.Narobila si mi chuti;-)
elisticka
@Uschi nooo na sladko som ich este nejedla ale na slano a je to vyborny kolacik.si ma predbehla:-))chystala som sa ich urobit celiaticke ale troska inak .......
morenajea
už som dávno toto nejedla. len posypať poriadne škoricou a cukrom.
zdezda
Výborný kokáč, urobím ho na celý plech, tak ho robievala aj moja babinka :-)))
zdezda
No a tie buchtičky sú ako vojaci, rovnaké, krásne vydarené :-)
samanka
@Uschi si šikuľka. U nás sa robia tiež, len moja mama pridáva do kapusty aj trošku korenia, sú potom také pikantné.
babi
milujem kapustníky ,ale plnka musí byť s korením, taká ani slaná ani sladká. Narobila si mi chute, musím ich upiecť. Tú variantu na celý plech som ešte nerobila, je to rýchlejšie, ale buchtičky sú buchtičky
evanaaa
Babi, práve takú plnku som mala na mysli, mierne sladká a aj slaná, ale bez škorice.Tá je dobrá len na tých úplne sladkých. A aj to korenie....
babi
aj do takej plnky môžeš dať škoricu hodí sa tam, veď to je korenie a nie je sladká. Skús zvýrazní to chute. Naučila ma to jedna staršia pani výborná kuchárka
bozulka
Ja robievam slano-sladko-koreneneé mletým čiernym korením.Ja som sa to naučila jesť v Blave ako spomínala @evanaaa.Plnku robím takú ako na kapustné fliačky.Kapustu na karamel,trošku osoliť a posypať mletým korením.Orestovať,trošku podusiť a nechať vychladnúť.Úžasné jedlá.
lucylee
aj moja starká ich robí, ale nie som si sitá, či dáva žĺtko, ale inak je všetko také isté....
anonymka01
Takže dievčatá. Práve som skúšala tento recept :( a nevydaril sa...cesto s udanou mukou bolo velmi lepive, kvasok mi nevykvasil dostatocne, robila som vsetko podla tohto receptu, a niečo mi tu nehrá. Nepodarili sa :(
margarida
Takže - kapusta na kapustníky alebo kapustné fliačky sa nedusí ! Postrúham na hrubom strúhadle, osolím, nechám chvíľu postáť, vytlačím šťavu, ktorú potom vypijem a smažím na masti. Neprikrýva sa, len sa smaži do zlatova. Ku koncu pridám trochu cukru a ml.korenia.
caroma
skvely napad ako vyuzit kapustu ak uz mame sladkeho a prilis mastneho dost.
gargamelka
Pred chvíľou som ich vytiahla z rúry a poďho ochutnať ich. Výborné - to cesto je priam básnička :) . Keďže ešte zostala kapustička dusená - tak idem zarobiť ďalšiu várku.
Ukladám do obľúbených.
fazia
Aj my si teraz pochutnávame a hodnotíme. Vydarili sa a presne podľa receptu :-) Nabudúce však pridáme čierne korenie a viac soli, pretože nám v rodine chutí viac sladkoslano-pikantná chuť v kapusniakoch.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia