Foto: uschi
Kapustníky sú koláče s hlávkovou kapustou s karamelom. Sú to tradičné koláče, takto sa robili u nás...
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Do hrnca nalejeme trošku oleja, prisypeme cukor a ten necháme skaramelizovať. Do karamelu dáme na pásiky nakrájanú kapustu a dusíme. Dochutíme škoricou, mletými klinčekami, štipkou soli, môžeme podliať trochou vody. Kapustu udusíme domäkka a vychladíme.
-
2
Z vlažného mlieka, trochy cukru a droždia pripravíme kvások. Múku preosejeme, prilejeme kvások, pridáme trošku soli, žĺtok, rozpustené maslo a zvyšný cukor. Vypracujeme vláčne jemné cesto, ktoré necháme prikryté vykysnúť.
-
3
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, urobíme z neho bochník a vyvaľkáme do tvaru štvorca. Ten rozkrájame nožom na 16 štvorcov a každý naplníme vychladnutou kapustou.
-
4
Urobíme malé bochníčky, ktoré dlaňou stlačíme a preložíme na vymastený plech. Vrch potrieme maslom a popicháme vidličkou.
-
5
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 20-25 minút.
-
6
Ak chceme, môžeme urobiť koláč na celý plech, cesto rozdelíme na 2 polovice, obe vyvaľkáme, jednu preložíme na plech, na cesto rozložíme kapustu...
-
7
a prikryjeme druhým cestom. Upečieme.
Ukladám do obľúbených.
50gr kryšt.cukor - hneď v prvej vete. Dúfam, že som pomohla. :-)
Niekedy sa stane, že kvasnice nevykysnú, príčina môže byť rôzna.
Pekný večer prajem.