Kapustníky (fotorecept)

Autor receptu: uschi

Kapustníky sú koláče s hlávkovou kapustou s karamelom. Sú to tradičné koláče, takto sa robili u nás...

3
porcie
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do hrnca nalejeme trošku oleja, prisypeme cukor a ten necháme skaramelizovať. Do karamelu dáme na pásiky nakrájanú kapustu a dusíme. Dochutíme škoricou, mletými klinčekami, štipkou soli, môžeme podliať trochou vody. Kapustu udusíme domäkka a vychladíme.
  2. Z vlažného mlieka, trochy cukru a droždia pripravíme kvások. Múku preosejeme, prilejeme kvások, pridáme trošku soli, žĺtok, rozpustené maslo a zvyšný cukor. Vypracujeme vláčne jemné cesto, ktoré necháme prikryté vykysnúť.
  3. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, urobíme z neho bochník a vyvaľkáme do tvaru štvorca. Ten rozkrájame nožom na 16 štvorcov a každý naplníme vychladnutou kapustou.
  4. Urobíme malé bochníčky, ktoré dlaňou stlačíme a preložíme na vymastený plech. Vrch potrieme maslom a popicháme vidličkou.
  5. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 20-25 minút.
  6. Ak chceme, môžeme urobiť koláč na celý plech, cesto rozdelíme na 2 polovice, obe vyvaľkáme, jednu preložíme na plech, na cesto rozložíme kapustu...
  7. a prikryjeme druhým cestom. Upečieme.