Foto: enerrgizer
nie je vianočná, nie je silvestrovská, nie je pôstna...je to len taká výborná, obyčajná Kapustnica...
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg |
|
1 nožička |
|
1-2 nožičky |
|
300 g |
|
2 hrste |
|
0,5 l |
|
2-3 PL |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
1-2 PL |
|
1-2 KL |
|
5-6 ks |
|
2 ks |
|
|
Postup
-
1
...očistíme cesnak a nakrájame ho na drobno, s cibuľou spravíme to isté, ale nakrájame ju na polkolieska. Vo veľkom hrnci ju potom orestujeme na bravčovej masti spolu s cesnakom, keď je hotová pridáme sladkú mletú papriku. Zalejeme vodou a vložíme umyté údené mäso, dva bobkáče a celé čierne korenie...a varíme. V malom hrnci zalejeme horúcou vodou asi dve hrste sušených hríbov...
-
2
...kyslú kapustu preberieme, ale nepremývame (iba keď je stráááášne kyslá). Mäsko už máme skoro hotové tak ho vyberieme a namiesto neho vložíme kapustu a huby...a varíme. Keď začne vrieť, pripravíme si obľúbenú lyžicu a ochutnáme, ak treba pridáme soľ a zase ochutnáme...nakrájané údené mäso pridáme do hrnca, zase ochutnáme a ďalej varíme...
-
3
...už varíme asi 20 minút...nepretržite ochutnávame. Kapustu nechceme mať úplne rozvarenú, takže sa blíži finále...čerstvú (neúdenú) pikantnú klobásu nakrájame asi na 2-3 cm kúsky, vložíme do hrnca, zase ochutnáme a ďalej varíme. Do sladkej smotany dáme hladkú múku a dobre rozmiešame, vylejeme do hrnca a miešame...
-
4
...necháme dobre prevrieť a už môžeme zase ochutnať. Vypneme...ale ešte sme boj s Kapustnicou nevyhrali. Necháme ju chvíľku odpočinúť, zaslúži si. Údenú klobásu si nakrájame na polcentimetrové kolieska, ale tak šikmo (všimnite si na obrázku) a dáme ju na suchú rozpálenú panvicu, necháme ju z obidvoch strán schrumkovatieť a pustiť šťavu...
-
5
...teraz je ten správny čas, aby sme Kapustnici nasadili korunku...upečenú klobásku aj so šťavou opatrne vložíme do Kapustnice a ochutnáme...podávame s lyžicou a jeme s veľkou chuťou...dobrú chuť
A tá vôňa po celom dome...tiež sa chystám na tú svoju:), práve včera som ju mala v pláne, len som zistila, že kapusta v súdku z minulého roka už akosi nevonia...:))
Najlepsia je vraj sedemrazy ohrievana, lenze vtedy uz nie je... :-)
KK
Ja robím ku kapustnici zemiakové posúchy. To ju u nás jedia všetci bez výnimky stále, pokiaľ sú posúchy.
u nas bez hribov a smotany a v takejto podobe ju miluje aj mala, dakujeme :-)
Náhradou za surovú klobásu sú mäsové guľky. Skrátka fantázia.