Kapustnica fotorecept

enerrgizer - fotkaenerrgizer, 26. októbra 2010

nie je vianočná, nie je silvestrovská, nie je pôstna...je to len taká výborná, obyčajná Kapustnica...

15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 nožička
1-2 nožičky
300 g
2 hrste
0,5 l
2-3 PL
1 ks
2 strúčiky
1-2 PL
1-2 KL
5-6 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    ...očistíme cesnak a nakrájame ho na drobno, s cibuľou spravíme to isté, ale nakrájame ju na polkolieska. Vo veľkom hrnci ju potom orestujeme na bravčovej masti spolu s cesnakom, keď je hotová pridáme sladkú mletú papriku. Zalejeme vodou a vložíme umyté údené mäso, dva bobkáče a celé čierne korenie...a varíme. V malom hrnci zalejeme horúcou vodou asi dve hrste sušených hríbov...

    Kapustnica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...kyslú kapustu preberieme, ale nepremývame (iba keď je stráááášne kyslá). Mäsko už máme skoro hotové tak ho vyberieme a namiesto neho vložíme kapustu a huby...a varíme. Keď začne vrieť, pripravíme si obľúbenú lyžicu a ochutnáme, ak treba pridáme soľ a zase ochutnáme...nakrájané údené mäso pridáme do hrnca, zase ochutnáme a ďalej varíme...

    Kapustnica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...už varíme asi 20 minút...nepretržite ochutnávame. Kapustu nechceme mať úplne rozvarenú, takže sa blíži finále...čerstvú (neúdenú) pikantnú klobásu nakrájame asi na 2-3 cm kúsky, vložíme do hrnca, zase ochutnáme a ďalej varíme. Do sladkej smotany dáme hladkú múku a dobre rozmiešame, vylejeme do hrnca a miešame...

    Kapustnica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...necháme dobre prevrieť a už môžeme zase ochutnať. Vypneme...ale ešte sme boj s Kapustnicou nevyhrali. Necháme ju chvíľku odpočinúť, zaslúži si. Údenú klobásu si nakrájame na polcentimetrové kolieska, ale tak šikmo (všimnite si na obrázku) a dáme ju na suchú rozpálenú panvicu, necháme ju z obidvoch strán schrumkovatieť a pustiť šťavu...

    Kapustnica (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...teraz je ten správny čas, aby sme Kapustnici nasadili korunku...upečenú klobásku aj so šťavou opatrne vložíme do Kapustnice a ochutnáme...podávame s lyžicou a jeme s veľkou chuťou...dobrú chuť

    Kapustnica (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

dorisa
Tá tvoja kapustnica je riadna "energetická" bomba. Žeby podobná majitelovi tohoto receptu? Hneď by som si dala, mňam,mňam.
ketty3811
joj,to by som si dala.Ja mám kapustnicu rada kyslú,takže nepremývam.Veľmi pekný popis s fotopostup.Ešte som nerobila tak,aby som dala klobásu zvlášť opiecť,ale určite vyskúšam.
kutala
Ja mám vlastnú kapustu a s tou nerobím nič.Keď som mal kapustu a bola moc kyselá tak som ju vytlačil.Je to škoda premývať.To najlešie ide preč.
kuchticka
No, hned bych sa nechala pozvat na takuto kapusticku. Urcite je vyborna, ja bych asi tak dobru ani neuvarila. Staci citat postup a vidiet foto a uz mam na nu chut. Manzelka ma iste radost ked ju tak dobre zastanes v kuchyni. Takze si idealny manzel, ako pan @jojusik a dalsi o ktorych to nevieme.
vaja26
Aj ja mám chuť na takú dobrú kapustnicu. Milujem zimu za to že sa varí kapustnica častejšie.
garanco
Krásny recept, najviac sa mi páči tá Tvoja obľúbená lyžica! Ja niekedy ani neochutnávam- keď som veľmi hladná, lebo by som len veľmi ťažko odolávala nenabrať si aspoň dve- 3,4, 5 ...lyžíc ešte pred dovarením.
budkar
Na ingredienciách a postupe vidieť, že ide o dobrú až výbornú kapustnicu. Tento recept potvrdzuje, že dobrá kapustnica sa dá uvariť na nepreberné množstvo spôsobov.
enerrgizer
ďakujem, som rád, že sa vám recept páči. Kapustu nepremývam ani ja...strááášne kyslú som ešte nemal, ale čo keď niekedy bude ? :-)) @garanco to ochutnávanie je na varení kapustnice najkrajšie :-) @dorisa naozaj je to enerrgetická bomba, ale čo človek nespraví pre svoje zdravie, veď kapusta je zase veľmi zdravá :-) a je naozaj výborná, preto o nej píšem s veľkým K...zaslúži si to....
sjuz
ani ja nepremývam kapustu, mám rada kyslú, a najlepšia je na druhý či tretí deň, mňam!
A tá vôňa po celom dome...tiež sa chystám na tú svoju:), práve včera som ju mala v pláne, len som zistila, že kapusta v súdku z minulého roka už akosi nevonia...:))
samanka
doooobrú kapustničku si uvaril. Len či Ti po tom ochutnávaní aj zostalo niečo v hrnci??? Priznaj, že to, čo je na obrázku, si len odložil bokom, aby si mal čo odfotiť :-)))) Ja opražím aj údené mäsko zvlášť, až potom ho dám variť s kapustnicou-má tak výraznejšiu chuť.
sherin
ahoj, tvoja kapustnica vyzera excelentne (ako hovoril Palko Mikulik), ale ja by som uz nedavala muku , ale KK :)
evusik
teraz nastáva pravý čas na dobrú kapustnicu a tá tvoja vyzerá super.... páči sa mi tá opečená klobáska, asi dá tomu takú inú vôňu a chuť, ako len varená. My dávame do kapustnice údené rebrá (kosti), u nás tiež varí kapustnicu manžel tak neviem presne ako sa to volá, nie je tam moc mäsa, dáva sa to skôr kôli vývaru a vôni.... všetci tu píšu, že kapustu nepremývajú, lenže my kapustu kupujeme a tam kvalita veľmi kolíše... treba okoštovať a keď je veľmi kyselá a niekedy aj hrozne slaná, kapustu vytlačíme a šťavu odložíme pre prípadné použitie alebo ju len tak vypijeme.... @enerrgizer - dobre sa to číta, dobre to vyzerá a niet pochýb, že to aj výborne chutí !!!! a čím to je, že dobrú kapustnicu môžem aj viac dní po sebe a nepreje sa mi :-)
1x sara50
remcula
Ojojojoooj, dělám taky kapustnici, takhle bude supééér, já malinko jinak, většinou po zabíječce z vývaru, ve kterém se vaří výrobky.
enerrgizer
ďaakujem...práve som ju mal na obed, je pravda, že na druhý deň je ešte lepšia... @samanka opražiť aj údené je výborný nápad, ktorý určite využijem...
ywett4
to vyzerá super a určite aj chutí dobre až sa mi slinky zbiehaju, a jeden vylepšovák mám aj ja že uplne pred koncom varenia tam hodím ešte sušené slivky dá tomu ten správny šmrnc a keby že bola kyslá velmi tak slivky vám ju zjemnia suprovo .
jeka
dakujem ...mám v mrazáku kapustovú polievku,takú kyslú ako píšeš,tak si do nej nakombinujem iba tie ostatné zelninové prísady,už mám na ňu veľkú chuť.
jody
Na ochutnavani kapustnice je dobre to, ze staci doliat vodu. Mozno to je aj dovod nepremyvania kapusty... :-)
Najlepsia je vraj sedemrazy ohrievana, lenze vtedy uz nie je... :-)
KK
aja1616
O jéj, už sa mi zbiehajú slinky. Nám zvyčajne musí stačiť domáca klobáska. Nedarí sa mi nikde kúpiť, také to pravé údené mäso nevarené. Zvyčajne je každé už predvarené a to už nieje ono.
Ja robím ku kapustnici zemiakové posúchy. To ju u nás jedia všetci bez výnimky stále, pokiaľ sú posúchy.
janger
Mnam, vyzera krasne! Kapustnicku robievam len na Vianoce! Je nam potom extra vzacna! Kapustu tiez nikdy nepremyvam, mame radi taku kyslu.
jendralka
kapustnica dovarena a pripravena na zajtra :-) chuti bozsky .... krasne Vianoce vsetkym :-)
myis
Tento recept je najbližší môjmu, preto ho robím už tretí rok a je stále vynikajúci. Prajem všetkým veselého Silvestra a šťastný nový rok 2014 !
kamko
Výborná,robil som ju asi tri krát,raz bez smotany a vždy chutila.
smejkad
ani neviem, kolky krat som varila a este som nepochvalila :-(
u nas bez hribov a smotany a v takejto podobe ju miluje aj mala, dakujeme :-)
mirecbx
Ja nechávam kelímok kyslej smotany na stole nech si pridá do nej kto chce.
Náhradou za surovú klobásu sú mäsové guľky. Skrátka fantázia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia