Kapustnica (fotorecept)

Autor receptu: enerrgizer

nie je vianočná, nie je silvestrovská, nie je pôstna...je to len taká výborná, obyčajná Kapustnica...

15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Postup

  1. ...očistíme cesnak a nakrájame ho na drobno, s cibuľou spravíme to isté, ale nakrájame ju na polkolieska. Vo veľkom hrnci ju potom orestujeme na bravčovej masti spolu s cesnakom, keď je hotová pridáme sladkú mletú papriku. Zalejeme vodou a vložíme umyté údené mäso, dva bobkáče a celé čierne korenie...a varíme. V malom hrnci zalejeme horúcou vodou asi dve hrste sušených hríbov...
  2. ...kyslú kapustu preberieme, ale nepremývame (iba keď je stráááášne kyslá). Mäsko už máme skoro hotové tak ho vyberieme a namiesto neho vložíme kapustu a huby...a varíme. Keď začne vrieť, pripravíme si obľúbenú lyžicu a ochutnáme, ak treba pridáme soľ a zase ochutnáme...nakrájané údené mäso pridáme do hrnca, zase ochutnáme a ďalej varíme...
  3. ...už varíme asi 20 minút...nepretržite ochutnávame. Kapustu nechceme mať úplne rozvarenú, takže sa blíži finále...čerstvú (neúdenú) pikantnú klobásu nakrájame asi na 2-3 cm kúsky, vložíme do hrnca, zase ochutnáme a ďalej varíme. Do sladkej smotany dáme hladkú múku a dobre rozmiešame, vylejeme do hrnca a miešame...
  4. ...necháme dobre prevrieť a už môžeme zase ochutnať. Vypneme...ale ešte sme boj s Kapustnicou nevyhrali. Necháme ju chvíľku odpočinúť, zaslúži si. Údenú klobásu si nakrájame na polcentimetrové kolieska, ale tak šikmo (všimnite si na obrázku) a dáme ju na suchú rozpálenú panvicu, necháme ju z obidvoch strán schrumkovatieť a pustiť šťavu...
  5. ...teraz je ten správny čas, aby sme Kapustnici nasadili korunku...upečenú klobásku aj so šťavou opatrne vložíme do Kapustnice a ochutnáme...podávame s lyžicou a jeme s veľkou chuťou...dobrú chuť