Kapún na šampanskom

pusta - fotkapusta, 11. marca 2011

Tento recept som ešte nevarila, vybrala som ho z francúzskej kuchárky, blíži sa Veľká noc a nie všetci bývame v meste. Je pre tých, Zobraziť celý popisTento recept som ešte nevarila, vybrala som ho z francúzskej kuchárky, blíži sa Veľká noc a nie všetci bývame v meste. Je pre tých, čo majú možnosť si zabezpečiť kapúna - vykastrovaného kohúta, pohrajú sa s prípravou jedla a ozvláštnia i obohatia svoj veľkonočný stôl.

6-8
porcií
180 minút
príprava
150 minút
na 160-170 °C

Suroviny

3000 g, - kapún t.j. vykastrovaný
100 g
1 ks
3 ks
1 PL
1 PL
1 čl
1/2 fľaše
50 ml
podľa chuti
podľa chuti
na obloženie:
6  malých
6  malých




Postup

  1. 1

    Kapúna zviažeme ako na pečenie v trúbe a opekáme ho v pekáči do zlatavej farby, z každej strany najmenej po 25 minút. Potom ho polejeme pálenkou a oflambujeme. Potom ho osolíme, okoreníme, pridáme celú cibuľu, zalejeme 1/2 pohárom šampaňského a pečieme na miernom ohni asi 90 minút. Kapúna vyberieme a uchovávame v teple.

  2. 2

    V inom hrni na 1 Pl masla necháme zosklovatieť nasekané šalotky, zalejeme pohárom šampaňského, privedieme do varu a pridáme ku šťave v pekáči. Maizenu vymiešame v troške studenej vody, a mimo ohňa na platni pridáme polovicu do omáčky, necháme zhustnúť a ak treba, ešte z nej pridáme k omáčke. Omáčka musí byť dobre spojená, ale nie hustá, potom omáčku prelisujeme. Z cukru a octa pripravíme tmavý karamel, rozpustíme ho trochou horúcej vody a zafarbíme ním omáčku, ktorú necháme ešte prevariť. Dosolíme a dokoreníme, odstavíme z ohňa a do omáčky zašľaháme maslo po malých kúskoch - 40 g.

  3. 3

    Kapúna podávame naporcovaného, preliateho trochou omáčky a obloženého opečenými jaterničkami a opečenými krvavničkami súčasne s gaštanmi podusenými na masle a zvyšok omáčky servírujeme v omáčniku.

Diskusia k receptu

frona
ty brďo...tak tomuto sa hovorí špecialita. Ešte som nepočula o takomto jedle. A zaujímavá kombinácia s jaterničkami. To by ma vo sne nenapadlo. Môže to byť dobré. A ak nemám kohúta, môžem použiť aj kura? Tam bude asi menšia doba varenia
pusta
frona, je to pre naše končiny neobvyklý recept, ale nebudeš mi veriť, vložila som ho, lebo sa blíži Veľká noc, a väčšina ľudí nežije práve v meste, teda kapún - vykastrovaný kohút by nemusel byť až taký problém, má vynikajúce mäsíčko, zabíjačky boli alebo sú v plnom prúde - teda aj jaterničky a krvavničky by boli a šampanské sa cez sviatky iste nájde, tak prečo nie ako slávnostné papaníčko.
pusta
bzuky, ani ja som nemala slov, ked som si predstavila harmoniu chutí a príprava nie je zložitá, aj ked trošku piplačka, ale za tú pochúťku to stojí.
marcy
aúúúúú,ja chcem ísť na franc.vidiek minimálne na 1 mesiac :)))
pusta
marcy, je avec toi, oui? marcy, ja s tebou, áno?
jarunka
Taketo krasne jedlo je naozaj na zvlastne udalosti alebo sviatky. Nam sa moze len snivat o takomto jedle. Ja by som mozno dostala sliepku ale to nie je stejne.
pusta
jarunka, sliepka určite nie, perlička to veru neviem, a kohútov u Vás nedostať kúpiť, to by hádam šlo. inak dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia