Tento recept som ešte nevarila, vybrala som ho z francúzskej kuchárky, blíži sa Veľká noc a nie všetci bývame v meste. Je pre tých, Zobraziť celý popisTento recept som ešte nevarila, vybrala som ho z francúzskej kuchárky, blíži sa Veľká noc a nie všetci bývame v meste. Je pre tých, čo majú možnosť si zabezpečiť kapúna - vykastrovaného kohúta, pohrajú sa s prípravou jedla a ozvláštnia i obohatia svoj veľkonočný stôl.
porcií
príprava
na 160-170 °C
Suroviny
3000 g, - kapún t.j. vykastrovaný |
|
100 g |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 čl |
|
1/2 fľaše |
|
50 ml |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
na obloženie: | |
6 malých |
|
6 malých |
|
Postup
-
1
Kapúna zviažeme ako na pečenie v trúbe a opekáme ho v pekáči do zlatavej farby, z každej strany najmenej po 25 minút. Potom ho polejeme pálenkou a oflambujeme. Potom ho osolíme, okoreníme, pridáme celú cibuľu, zalejeme 1/2 pohárom šampaňského a pečieme na miernom ohni asi 90 minút. Kapúna vyberieme a uchovávame v teple.
- 2
V inom hrni na 1 Pl masla necháme zosklovatieť nasekané šalotky, zalejeme pohárom šampaňského, privedieme do varu a pridáme ku šťave v pekáči. Maizenu vymiešame v troške studenej vody, a mimo ohňa na platni pridáme polovicu do omáčky, necháme zhustnúť a ak treba, ešte z nej pridáme k omáčke. Omáčka musí byť dobre spojená, ale nie hustá, potom omáčku prelisujeme. Z cukru a octa pripravíme tmavý karamel, rozpustíme ho trochou horúcej vody a zafarbíme ním omáčku, ktorú necháme ešte prevariť. Dosolíme a dokoreníme, odstavíme z ohňa a do omáčky zašľaháme maslo po malých kúskoch - 40 g.
- 3
Kapúna podávame naporcovaného, preliateho trochou omáčky a obloženého opečenými jaterničkami a opečenými krvavničkami súčasne s gaštanmi podusenými na masle a zvyšok omáčky servírujeme v omáčniku.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu