Kapún na šampanskom

Autor receptu: pusta

Tento recept som ešte nevarila, vybrala som ho z francúzskej kuchárky, blíži sa Veľká noc a nie všetci bývame v meste. Je pre tých, čo majú možnosť si zabezpečiť kapúna - vykastrovaného kohúta, pohrajú sa s prípravou jedla a ozvláštnia i obohatia svoj veľkonočný stôl.

6-8
porcií
180 minút
príprava
150 minút
na 160-170 °C

Suroviny

Postup

  1. Kapúna zviažeme ako na pečenie v trúbe a opekáme ho v pekáči do zlatavej farby, z každej strany najmenej po 25 minút. Potom ho polejeme pálenkou a oflambujeme. Potom ho osolíme, okoreníme, pridáme celú cibuľu, zalejeme 1/2 pohárom šampaňského a pečieme na miernom ohni asi 90 minút. Kapúna vyberieme a uchovávame v teple.
  2. V inom hrni na 1 Pl masla necháme zosklovatieť nasekané šalotky, zalejeme pohárom šampaňského, privedieme do varu a pridáme ku šťave v pekáči. Maizenu vymiešame v troške studenej vody, a mimo ohňa na platni pridáme polovicu do omáčky, necháme zhustnúť a ak treba, ešte z nej pridáme k omáčke. Omáčka musí byť dobre spojená, ale nie hustá, potom omáčku prelisujeme. Z cukru a octa pripravíme tmavý karamel, rozpustíme ho trochou horúcej vody a zafarbíme ním omáčku, ktorú necháme ešte prevariť. Dosolíme a dokoreníme, odstavíme z ohňa a do omáčky zašľaháme maslo po malých kúskoch - 40 g.
  3. Kapúna podávame naporcovaného, preliateho trochou omáčky a obloženého opečenými jaterničkami a opečenými krvavničkami súčasne s gaštanmi podusenými na masle a zvyšok omáčky servírujeme v omáčniku.