Foto: pusta
Tento recept som našla na internete, veľmi sa mi páčil a vyskúšala som ho. Miesto kakaovej náplne možno použiť aj inú, napr. škoricovú, makovú Zobraziť celý popisTento recept som našla na internete, veľmi sa mi páčil a vyskúšala som ho. Miesto kakaovej náplne možno použiť aj inú, napr. škoricovú, makovú a lekvárovú. Mäkšie náplne ako napr. s džemom alebo tvarohom neodporúčam, lebo ľahko vytečú. Sú to jednoduché a kreatívne raňajky, vhodné k čaju, kakau, mlieku alebo kávičke, či druhý sladký hlavný chod alebo ako dezert.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 - 550 g |
|
200 ml vlažné |
|
25 g čerstvé |
|
1 PL |
|
3 PL do cesta |
|
1 PL do kvásku |
|
70 g rozpustená |
|
1 štipka |
|
1 balenie |
|
plnka: | |
3 PL |
|
4 PL |
|
na potieranie: | |
podľa potreby |
|
50 g rozpustená |
|
podľa potreby studené |
|
1 ks do cesta |
|
Postup
-
1
Do vandlíka som preosiala múku, pridala som kryštálový cukor, vanilínový cukor, štipku soli a všetko som premiešala. Pridala som do priehlbiny v múke vaječný žltok.
-
2
Pripravila som si plnku zmiešaním kakaa a cukru.
-
3
V mlieku som zahrievaním za stáleho miešania rozpustila med, nechala trocha vychladnúť, do vlažného mlieka s medom som namrvila droždie a nechala vykysnúť kvások - asi 15 minút. Rozpustila som v hrnčeku Heru a počkala som, až bola vlažná. Môžete použiť miesto Hery maslo.
-
4
Vykysnutý kvások a rozpustenú Heru som pridala do múky a spracovala na...
-
5
...hladké, pružné, nelepivé, polotuhé cesto, ktoré som nechala ľahko pomúčené vykysnúť na teple prikryté čistou utierkou do dvojnásobného objemu - 1 hodinu.
-
6
Na ľahko pomúčenej doske som vykysnuté cesto rozdelila na dve rovnaké časti, kým som pracovala s jednou časťou, druhú časť cesta som nechala prikrytú odpočívať.
-
7
Cesto som rozvaľkala do tvaru obdlžnika o hrúbke 2 -3 mm.
-
8
Potrela som ho olejom a dookola som vynechala voľný pás asi 1,5 cm široký.
-
9
Na olejom potreté cesto som naniesla rovnomerne plnku a uhladila som ju a jemne vtisla do cesta chrbtom polievkovej lyžice.
-
10
Naplnené cesto som stočila na pevno do závinu, ktorý som rozdelila na štyri rovnaké dielya tak isto som postupovala s druhou časťou cesta.
-
11
Každý diel cesta som ostrým nožom nakrojila do hlbky v 1 cm odstupoch, dolu som ho nedokrojila a nechala neporušený pás asi 0,5 cm.
-
12
Nakrojené časti som rozvinula do tvaru vejára.
-
13
Vejáre som uložila ďalej od seba na plech vystlaný teflonovou foliou/pečiacim papierom,ešte sa značne zväčšia, nechala som ich podkysnúť 30 minút.
-
14
Po tejto dobe som ich potrela rozpustenou Herou, piekla som ich 25 minút v trúbe predohriatej na 180 stupňov a po vybratí z trúby som ich ešte horúce na priamo na plechu potrela studeným mliekom a vzápätí rozpustenou Herou.
-
15
Po vychladnutí som ich uložila na podnos, sú niečo tmavšie, ale mäkké, nevysušené. Troška viac mi piekla trúba,treba to ku koncu častejšie sledovať.
Su hodne vystavy!