Kakaové vejáre (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento recept som našla na internete, veľmi sa mi páčil a vyskúšala som ho. Miesto kakaovej náplne možno použiť aj inú, napr. škoricovú, makovú a lekvárovú. Mäkšie náplne ako napr. s džemom alebo tvarohom neodporúčam, lebo ľahko vytečú. Sú to jednoduché a kreatívne raňajky, vhodné k čaju, kakau, mlieku alebo kávičke, či druhý sladký hlavný chod alebo ako dezert.

8 ks
porcií
140 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vandlíka som preosiala múku, pridala som kryštálový cukor, vanilínový cukor, štipku soli a všetko som premiešala. Pridala som do priehlbiny v múke vaječný žltok.
  2. Pripravila som si plnku zmiešaním kakaa a cukru.
  3. V mlieku som zahrievaním za stáleho miešania rozpustila med, nechala trocha vychladnúť, do vlažného mlieka s medom som namrvila droždie a nechala vykysnúť kvások - asi 15 minút. Rozpustila som v hrnčeku Heru a počkala som, až bola vlažná. Môžete použiť miesto Hery maslo.
  4. Vykysnutý kvások a rozpustenú Heru som pridala do múky a spracovala na...
  5. ...hladké, pružné, nelepivé, polotuhé cesto, ktoré som nechala ľahko pomúčené vykysnúť na teple prikryté čistou utierkou do dvojnásobného objemu - 1 hodinu.
  6. Na ľahko pomúčenej doske som vykysnuté cesto rozdelila na dve rovnaké časti, kým som pracovala s jednou časťou, druhú časť cesta som nechala prikrytú odpočívať.
  7. Cesto som rozvaľkala do tvaru obdlžnika o hrúbke 2 -3 mm.
  8. Potrela som ho olejom a dookola som vynechala voľný pás asi 1,5 cm široký.
  9. Na olejom potreté cesto som naniesla rovnomerne plnku a uhladila som ju a jemne vtisla do cesta chrbtom polievkovej lyžice.
  10. Naplnené cesto som stočila na pevno do závinu, ktorý som rozdelila na štyri rovnaké dielya tak isto som postupovala s druhou časťou cesta.
  11. Každý diel cesta som ostrým nožom nakrojila do hlbky v 1 cm odstupoch, dolu som ho nedokrojila a nechala neporušený pás asi 0,5 cm.
  12. Nakrojené časti som rozvinula do tvaru vejára.
  13. Vejáre som uložila ďalej od seba na plech vystlaný teflonovou foliou/pečiacim papierom,ešte sa značne zväčšia, nechala som ich podkysnúť 30 minút.
  14. Po tejto dobe som ich potrela rozpustenou Herou, piekla som ich 25 minút v trúbe predohriatej na 180 stupňov a po vybratí z trúby som ich ešte horúce na priamo na plechu potrela studeným mliekom a vzápätí rozpustenou Herou.
  15. Po vychladnutí som ich uložila na podnos, sú niečo tmavšie, ale mäkké, nevysušené. Troška viac mi piekla trúba,treba to ku koncu častejšie sledovať.