Kakaové vejáre (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tento recept som našla na internete, veľmi sa mi páčil a vyskúšala som ho. Miesto
kakaovej náplne možno použiť aj inú, napr. škoricovú, makovú a lekvárovú. Mäkšie
náplne ako napr. s džemom alebo tvarohom neodporúčam, lebo ľahko vytečú. Sú to
jednoduché a kreatívne raňajky, vhodné k čaju, kakau, mlieku alebo kávičke, či druhý
sladký hlavný chod alebo ako dezert.
8 ks porcií |
140 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Do vandlíka som preosiala múku, pridala som kryštálový cukor, vanilínový cukor, štipku soli a všetko som premiešala. Pridala som do priehlbiny v múke vaječný žltok.
- Pripravila som si plnku zmiešaním kakaa a cukru.
- V mlieku som zahrievaním za stáleho miešania rozpustila med, nechala trocha vychladnúť, do vlažného mlieka s medom som namrvila droždie a nechala vykysnúť kvások - asi 15 minút. Rozpustila som v hrnčeku Heru a počkala som, až bola vlažná. Môžete použiť miesto Hery maslo.
- Vykysnutý kvások a rozpustenú Heru som pridala do múky a spracovala na...
- ...hladké, pružné, nelepivé, polotuhé cesto, ktoré som nechala ľahko pomúčené vykysnúť na teple prikryté čistou utierkou do dvojnásobného objemu - 1 hodinu.
- Na ľahko pomúčenej doske som vykysnuté cesto rozdelila na dve rovnaké časti, kým som pracovala s jednou časťou, druhú časť cesta som nechala prikrytú odpočívať.
- Cesto som rozvaľkala do tvaru obdlžnika o hrúbke 2 -3 mm.
- Potrela som ho olejom a dookola som vynechala voľný pás asi 1,5 cm široký.
- Na olejom potreté cesto som naniesla rovnomerne plnku a uhladila som ju a jemne vtisla do cesta chrbtom polievkovej lyžice.
- Naplnené cesto som stočila na pevno do závinu, ktorý som rozdelila na štyri rovnaké dielya tak isto som postupovala s druhou časťou cesta.
- Každý diel cesta som ostrým nožom nakrojila do hlbky v 1 cm odstupoch, dolu som ho nedokrojila a nechala neporušený pás asi 0,5 cm.
- Nakrojené časti som rozvinula do tvaru vejára.
- Vejáre som uložila ďalej od seba na plech vystlaný teflonovou foliou/pečiacim papierom,ešte sa značne zväčšia, nechala som ich podkysnúť 30 minút.
- Po tejto dobe som ich potrela rozpustenou Herou, piekla som ich 25 minút v trúbe predohriatej na 180 stupňov a po vybratí z trúby som ich ešte horúce na priamo na plechu potrela studeným mliekom a vzápätí rozpustenou Herou.
- Po vychladnutí som ich uložila na podnos, sú niečo tmavšie, ale mäkké, nevysušené. Troška viac mi piekla trúba,treba to ku koncu častejšie sledovať.