Čokoládová roláda
Kakaová roláda s čokoládovým krémom
Autor receptu: redakcia
10 porcií |
30 (+ chladenie) minút príprava |
10 minút na 200 °C |
Postup- Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky s kryštálovým a vanilkovým cukrom vyšľaháme do hustej, nadýchanej peny, trvá to aj 10 minút. Bielky vyšľaháme s 5 lyžicami studenej vody na tuhý sneh.
- Do misky preosejeme múku spolu s kakaom. Do žĺtkovej hmoty striedavo po lyžiciach pridávame múčnu zmes a sneh z bielkov. Nakoniec premiešame stierkou, aby sme zapracovali aj hmotu z bokov aj dna misky.
- Cesto vylejeme na plech s rozmermi 20x35 cm vystlaný papierom na pečenie a dôkladne zarovnáme špachtľou. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi
10 minút. Upečenú roládu preklopíme na čistú utierku, stiahneme z nej papier na pečenie a zrolujeme spolu s utierkou. Necháme vychladnúť.
- Na plnku čokoládu nahrubo nasekáme a roztopíme v miske nad vodným kúpeľom, preložíme do studenej misky a necháme vychladnúť. Studenú smotanu, mascarpone, vanilkový cukor vymiešame na nižších otáčkach do polotuha. Po častiach primiešavame vychladenú čokoládu. Vytvoríme hustú plnku.
- Vychladnutú roládu rozbalíme, do vnútra natrieme dve tretiny čokoládovej plnky, rovnomerne rozotrieme a roládu opäť zvinieme.
- Zvyšnú plnku naplníme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Hotovú roládu dozdobíme čokoládovou plnkou, bobuľovým ovocím a posypeme kakaom.
|