Čokoládová roláda

Kakaová roláda s čokoládovým krémom

Autor receptu: redakcia

10
porcií
30 (+ chladenie) minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Postup

  1. Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky s kryštálovým a vanilkovým cukrom vyšľaháme do hustej, nadýchanej peny, trvá to aj 10 minút. Bielky vyšľaháme s 5 lyžicami studenej vody na tuhý sneh.
  2. Do misky preosejeme múku spolu s kakaom. Do žĺtkovej hmoty striedavo po lyžiciach pridávame múčnu zmes a sneh z bielkov. Nakoniec premiešame stierkou, aby sme zapracovali aj hmotu z bokov aj dna misky.
  3. Cesto vylejeme na plech s rozmermi 20x35 cm vystlaný papierom na pečenie a dôkladne zarovnáme špachtľou. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 10 minút. Upečenú roládu preklopíme na čistú utierku, stiahneme z nej papier na pečenie a zrolujeme spolu s utierkou. Necháme vychladnúť.
  4. Na plnku čokoládu nahrubo nasekáme a roztopíme v miske nad vodným kúpeľom, preložíme do studenej misky a necháme vychladnúť. Studenú smotanu, mascarpone, vanilkový cukor vymiešame na nižších otáčkach do polotuha. Po častiach primiešavame vychladenú čokoládu. Vytvoríme hustú plnku.
  5. Vychladnutú roládu rozbalíme, do­ vnútra natrieme dve tretiny čokoládovej plnky, rovnomerne rozotrieme a roládu opäť zvinieme.
  6. Zvyšnú plnku naplníme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Hotovú roládu dozdobíme čokoládovou plnkou, bobuľovým ovocím a posypeme kakaom.