Kakaová marlenka

zuzana05 - fotkazuzana05, 9. mája 2012
Kakaová marlenka
Foto: zuzana05

Toto je náš obľúbený zákusok. Je ho dosť pre celu rodinu a výborne sa krája :) Viem, že je tu už viac receptov na Zobraziť celý popisToto je náš obľúbený zákusok. Je ho dosť pre celu rodinu a výborne sa krája :) Viem, že je tu už viac receptov na marlenku, ale chcela som si tu prepísať aj tento overený recept :-)

60 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
100 g
3 PL
300 g
1 PL
1 PL
2-3 PL
2 ks
700 g
Krém:
1 ks (deň vopred uvarené) alebo karamelové
2 ks
6 dcl
4 PL
300 g alebo palmarin




Postup

  1. 1

    Cesto: vyšľaháme si vajíčka s cukrom, pridáme zmäknutú, nakrájanú heru (cesto sa najlepšie gúľa keď použijeme Heru) , med a miešame nad parou, ale nie dlho. Keď sa nám rozpusti hera pridáme sódu, ocot múku a kakao.

  2. 2

    Vymiesime cesto, ktoré rozdelíme na 5 časti. Každú časť cesta rozvaľkáme na vymastený a pomúčený plech ( veľkosť 31x36 cm - ak mate menšie treba rozdeliť na 6 časti ) a dáme upiecť do vyhriatej rúry na 170- 180°C- dávame pozor aby nám nezhorelo, každý plat sa pečie asi 5 min. Upečené cesto odlepíme od plechu nožom aby po vychladnutí neostalo prilepené na plechu.

    Kakaová marlenka - obrázok 2
  3. 3

    Plnka: cukor skaramelizujeme a zalejeme 3 dcl mlieka povarime a pridáme ostatné mlieko v ktorom sme rozmiešali smotanovo-vanilkový puding ( môžeme použiť aj karamelový puding). Uvarený puding necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s karamelovým salkom ( použijeme salko,ktoré sme varili 2,5 hod. alebo kupené karamelové ) pridáme vychladnutý puding.

    Kakaová marlenka - obrázok 3
  4. 4

    Na každý plát rozotrieme plnku a navrstvíme na seba. Na vrch dáme iba tenkú vrstvu plnky ( ak dame vela plnky na vrch tak pri krajani praska), ktoru posypeme nastrúhanou bublinkovou čokoládou( Aero), alebo si ešte pred naplnením odrežeme okraje platov a tie nastrúhame a preosejeme na vrch zákusku.

    Kakaová marlenka - obrázok 4

Diskusia k receptu

lia66
Ja marlenku nemusím-pre jej príšernú medovú sladkosť, ale tu ten krém vyzerá podobne, ako karamelový, až na ten puding a iný pomer ja mám...a takú krásnu ju máš, že veru ukladám a niekedy vyskúšam!!!
3sandra3
ááá to zas ja marlenku môžem kedykoľvek a veľaaaa... tým chcem povedať, že je to tiež môj obľúbený koláčik. Krásne sa ti vydarila.
orchidea
tak ako 3sandra3 aj ja marlenku zbožňujem, aj som ju už robila ale zjedla som ju skoro sama, deťom sa to zdá veľmi sladké tak neboli nadšené...ale to nevadí, vyskúšam aj takúto kakaovú a budem ju jesť aj sama keď aj týždeň...:)))
violetacamorova
Kakaovú marlenku som už piikla podľa podobného receptu a mama si ho zaradila k rodinným zákuskom, lebo je dobrá a hlavne je jej veľa!
elisticka
super kakaovu som nerobila ... musi byt senzacna:)) a nebolo by ti lepsie to robit na peciacom papieri ako na plechu? mne sa t tak super robi aj menej riadov ..plech mi zostane cisty....
jarunka
To musi byt dobreee. Velmi pekny zakusok. Neviem ci sa na to odhodlam, nerada pouzivam salko.
medulienka122
koláčik je určite fajn, mám doma aj Salko, ale naozaj ho treba variť 2,5 hod. neotvorené? a neexploduje? už ho tam mám asi rok, aj sa bojím, či ešte bude dobré,len neviem, čo s ním.
aromina
Pre medulienku 122. Salko sa skutočne varí 2,5 hodiny neotvorené. Nemusíte sa báť, neexploduje. Len, podľa mojej skúsenosti, je najlepšie ho po uvarení a vybratí z vody nechať vychladnúť do druhého dňa.
gionima
Potesil ma receptik Marlenku mam moc rada !Ukladam do kk.
mataliptak
ja sa priznám ešte som marlenku nerobila a ani vobec nejedla ... ale táto kakaová vyzerá super a nie je ani náročná aspon tak to vyzerá podla tvojho receptu ... tak ju ukladám a na výkend vyskúšam... páči sa mi , že je jej vela a nás je doma tiež vela :-)) tak to bude super :-)
zuzana05
ďakujem za milé komentáre :) salka sa netreba bat len treba stále dolievať vodu aby bola ponorená cela plechovka- keď sa voda vypari môže sa stať, že budete musieť malovať :) ja som začala použivať karamelové salko, ktoré sa sa dá kúpiť je drahšie ako klasické, ale keď je v akcii oplatí sa - ušetri sa energia a je vždy pripravene.
zuzana05
fotka pri 3. bode - to je karamelové salko (caramelo) - netreba ho variť a je aj oveľa hustejšie a karamelovejšie :)
eldina
všetka ti česť,iba raz som robila marlenku,podľa "originálneho" receptu a nikdy viac!...:) kopa roboty,piplačka a myslím,že ma to vyšlo viac € ako keby som ju kúpila...:)) nuž čo,človek sa stále učí..:)
evanaaa
Chýbajú mi oriešky, ale aj túto by som ochutnala. Ja som si robila veľké chute, tak som si len tak pre ochutnanie kúpila jeden dielik ( predávajú v Bille), chcela som konečne vedieť akú to má chuť,ale tá, čo som mala ma nejak nenadchla, nebolo to, čo som čakala, ale myslím, že torta Marlenka vcelku je iná a k takejto domácej sa to nedá ani prirovnať.
eldina
@evanaaa skús marlenkové guličky, je to okolo 3 € /v Jednote ich majú,aspoň u nás,dokonca pri víne/...:)
zuzihassi
No az na ten Palmarin :) Nechapem, ako mozete jest ten hnus a este v plnke.. No ale sto ludi, sto chuti..
marijanna
ahoj mne sa paci ta plnka,ja by som nou naplnila kupene medove platy,. Zaujima ma ci bude stacit polovička...hmmm vies tie platyz obchodu..vdaka za pomoc :D
zuzana05
jasne bude stacit aj polovicka- zalezi ake velke medove platy pouzijes- ja som nikdy platy nekupovala, ale myslim, ze su o polovicu mensie ako tie co peciem ja
rona1
pečiem marlenku podľa teba a veru ma úspech.. :-))
tetuska
piekla som ju podľa Tvojho receptu, prvýkrát-robila sa veľmi dobre a je vynikajúca, odporúčam všetkým vyskúšať, nie je veľmi sladká ako kupovaná a má len jednu chybu "nevydrží dlho v chladničke"
renka157
mňam akurat som ju dorobila a mam ju pred sebou no je vynikajuca až na to že môj syn ma ohrdol :-( ved nemusi každemu chutiť .Mne sa dosť ťažko vaľkala na tom papieri a sa mi trhalo cesto čo som spravila zle???????dakujem a ukladam KK
zuzana05
cesto sa trha ked pouzijes do neho maslo( treba pouzit Heru alebo Palmarin) , alebo ked ho miesas dlho nad parou
irenaw
používam maslo, suroviny roztápam priamo na sporáku, múku pridám hneď do horúcej zmesi, vaľkám ešte veľmi teplé, ide to ľahko a netrhá sa
zuzana05
@irenaw urcite je zaklad pracovat s cestom hned a este zalezi aj od sikovnosti a celkovo niekedy sa dari a niekedy nie :-)
preludko
Prosím vás:) co mam miešať nas parou? Cele to cesto? (Hera med, soda bicarbona, ocot a pod)???ci nad par si vyšľaháme len vajíčka s cukrom? :-))) ) Ďakujem
zuzana05
gappka@ pravdepodobne sa ti nepodarila :( neviem ci je zly recept lebo dost ludom sa to podla tohoto receptu podarilo, ale vyskusaj iny mozno ti viac sadne