Jogurtová polievka (yayla corbası)

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 15. júla 2011

Super rýchla a super chutná. Keď už neviete čo skôr, zahreje aj zasýti a je hotová do 10 min!!! :)

2
porcie
5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/3 pohára (slov. ryža)
1 pohár
1
2 PL
3-4 poháre
1 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Vo vode rozpustíme hovädzí bujón (v prípade strašnej núdze alebo iného dôvodu môze byt aj zeleninový:). Privedieme k varu, vložíme opláchnutú ryžu, povaríme minútku dve.

  2. 2

    V miske zmiešame jogurt, múku, žltok, rozriedime mliekom. Pridáme trocha horúceho vývaru a pomaly! za stáleho miešania vlejeme do polievky. Varíme 10 minút.

  3. 3

    Maslo rozpustíme na panvici, pridáme sušenú mätu, po pár sekundách odstavíme a vmiešame do polievky. Hotovo. Možeme papať, podávať prosím s kúskom citróna :) dobrú chuť ;)

Diskusia k receptu

jody
Velmi zaujimave, stoji za vyskusanie.
libusa81
ja som sa len chcela spytat, ci mas turecke korene a zijes na slovensku, alebo mas tureckeho manzela? lebo tak ako popisujes tieto recepty, tak presne ich robim aj ja mojmu...vsetky recepty, co si pridala, su vyborne..a jedny z najlepsich a najchutnejsich..:) mohla by si pridat aj ako sa robi kebab, adana alebo shish atd...lebo to co predavaju na slovensku, sa na ten pravy velmi malo podoba..:) aj yaprak dolmasi, su boregi, patates boregi..
acelya
bizim en sevdimiz corba,ama icine daha nohut koyuyoruz.cok merakediyorum yeni yemek tarifin ne olacak?cok basarlisin seni tebrikediyorum :-)
nazarboncuk
Ďakujem @libusa81 , ja pochádzam z východu Slovenska ale moja polovička je z Turecka. Rada by som sem hodila viac receptov aj na kebap alebo borek či iné, ale žiaľ, nemám momentálne toľko času :( ak všetko dobre pojde a presťahujeme sa do nového určite postúpim viac receptov ;) (len musím zapriahnuť svojho muža, na mäso je expert on:) lahmacun, icli kofte, ali nazik kebap,anali kizli, su boregi...šééétko bude :D
@michsamat prepačte baby, polepšíme sa :) acelya hovorí, že ona pridáva do polievky ešte cícer a že je zvedavá na ďalšie jedlá ;)
@acelya :) Ďakujem sagol abla ;)
1x martau
cica2
takúto som ešte nerobila, ale vyzerá supér:)...kk
evanaaa
Nazarboncuk, dobrá polievočka...A že si sa ty tak dobre pri svojom mužovi naučila po turecky, to ťa obdivujem. Ja mám záhoráka, šťastie, že nie Číňana alebo Japonca !
nazarboncuk
Ďakujem, určite ju vyskúšajte je naozaj rýchla a chutná :)
@evanaaa nuž, učím sa pomalicky, je to ťažký jazyk, skoro ako slovenčina či záhoráčtina :D (dúfam že som to napísala správne :P)
libusa81
nazarboncuk..:) ja sa tiez chystam pridat par receptov..poznam ich v anglictine alebo v tureckom jazyku, niektore sa tazko prekladaju do slovenciny..napriklad taku phyllo pastry by som nevedela prelozit a neviem, ci sa to da aj na slovensku kupit ( borek pastry) . a tiez ta obdivujem, ze si sa naucila po turecky..ja rozumiem asi 80%, ale neviem odpovedat naspat..:) a vsimla som si, ze si pridala aj recept z okry..nevedela som sa, ze sa to da zohnat aj na slovensku..:) a tiez lahmacun, tu v londyne to maju slovaci velmi radi, urcite by im to na slovensku chutilo..;) tak zatial ..
michsamant
Baby len pridavajte, ak vas odradza len preklad este stale sa da poradit..phyllo pastry je filo cesto a uz tu niekto spominal, ze sa to da kupit na Slovensku.
jatanika
@libusa81 , lahmacun podľa obrázkov a info z netu bude naozaj fajn ... už sa teším na recept :-)) ..a čo sa týka cesta na borek ...kúpiť sa zrejme nedá, ale vyrobiť možno áno ... skúste pridať recept na cesto ... @nazarboncuk , polievočka vyzerá fajn ... niekedy skúsim ...
nazarboncuk
baby ďakujem, filo cesto sa u nás dá zohnať ťažšie, ale pokojne môžete použiť štrúdľové cesto, myslím že sa dá vyrobiť aj doma..skúste pozrieť nejaký recept na ťahané štrúdľové cesto. určite je tu veľa skúsených gazdiniek, ktoré majú s jeho prípravou skúsenosti. lebo podľa toho čo viem, je s tým makačka...
@libu ša81 no šup šup len pridávaj už sa teším, dobrých jedál (hlavne tureckých) nikdy nie je dosť :D napr. @michsamant pridala recept na simit a skoro mi sanka padla, take krasne som ani v TR nevidela :)
btw..lahmacun...je to samovražda v týchto horúčavach piecť, ale chystám sa tak ak sa mi podarí určite nafotím na šupnem to sem;) inak s tou mojou turečtinou to tiež nie je také slávne..rozumiem, to zatiaľ stačí :))) kamoška mi hovorila že rozprávať sa naučila až keď sa jej narodila dcérka a keďže otec s ňou rozprával len turecky, musela sa naučiť aby porozumela vlastnému dieťaťu :D
eldina
"štrúdľové" cesto nie je vôbec ťažké.moja bosnianska svokra ma to naučila.
zmiešať vodu a hladkú múku/pomer nie je dôležitý,závisí,že koľko chcete cesta,ide o to,aby sa cesto nelepilo,čiže toľko múky pridať/.potom ho položiť na múkou posypanou tácku.prikryť igelitovým vreckom,aby sa trochu "zohrialo".upozorňujem,že v izbe by malo byť teplo.asi o pol h si dám na väčší stôl bielu plachtu,pomúčim a vyvaľkám cesto,koľko sa len dá...
pokvapkám olejom,ktorý rozotriem po celom ceste/nie veľa,len aby bolo omastené/a teraz je dôležité,aby bola izba teplá-lebo cesto,ked je tak omastené,tak sa pekne ťahá..
je dobre mať veľký stôl,lebo tým viac si cesto vytiahneme ,tou plachtou si ho vlastne posúvame.a to je všetko-na cesto dávame plnky,aké len chceme.
ja napr.dávam-tvaroh,špenát,soľ/pokvapkávam rozpusteným maslom+ kyslou smotanou/
alebo mleté mäso-to isté pokvapkanie
alebo nadrobnúčko pokrájané zemiaky/kocečky/+ veľa cibule na kocky,č.korenie,soľ-taktiež pokvapkám maslo+kyslá smotana
prajem dobrú chuť..:)
jozka2
fyllo pastry sa pouziva aj v grectine a je to ako rezancove cesto makksie s pridanim podla mnozstva cesta asi 1 pl oliv.oleja a burekove cesto je kysnute
marianne
Vyskusana z domaceho jogurtu,je vynikajuca,dakujem.Mam aj fotku,ale drahy mi okupuje PC a z laptopu ju neviem pridat,tak zajtra:-)
nazarboncuk
@marianne nevadi, hlavne že chutila ;) som rada. pekný večer,pozdravujem draheho, musim uz aj ja ist odtial, dnes sa u nas pozera futball :/




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia