Jesenný šalát s jablkom a jablkovým octom

Jaromír Štefanovič
šéfkuchár hotela Arcadia***** v Bratislave, 9. októbra 2017 8:00
Ďalšie recepty z Časopisu Varecha »

Jesenný šalát s jablkom a jablkovým octom Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Slivky, hrušky, jablká... nielen stromy, ale aj stoly nech sa na jeseň prehýbajú pod ťarchou ovocia. Stojí za experimentovanie nielen v sladkej, ale aj v mäsovej kuchyni, s nevšednými kombináciami a nápadmi.

4
porcie
20 min
príprava
30 min
tepelná úprava

Suroviny

(lollo rosso, frisy, čakanka...)
2 ks
2 ks
2 ks (naložená v šťave z červenej repy)
500 ml
350 g
1 ks
1 ks
1 ks
Dresing:
300 g
200 g
20 g
2 g
Kniha dopredaj

Postup prípravy

  1. 1

    Najprv upečieme sladké zemiaky do polomäkka. Hotové necháme vychladiť, potom ošúpeme a nakrájame na rovnomerne kúsky, osolíme a pokvapkáme olivovým olejom.

  2. 2

    Jablká očistíme, nakrájame a vložíme do nálevu pripraveného z bieleho vína, cukru, badiánu, škorice, klinčeka a krátko povaríme. Necháme vychladiť.

  3. 3

    Dresing: Do nádoby nalejeme jablkový ocot, pridáme soľ, cukor a miešame metličkou, kým sa nerozpustí. Potom začneme postupne vmiešavať tekvicový olej, aby vznikla jemná emulzia.

  4. 4

    Listové šaláty umyjeme, osušíme, natrháme na malé kúsky a preložíme do misy, pridáme pripravený dresing, jemne zamiešame a pridáme upečené batáty, povarené jablká a šalotku. Môžeme podávať s chlebovými čipsami.

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist