Šalát
Jesenný šalát s jablkom a jablkovým octom
Autor receptu: redakcia
Slivky, hrušky, jablká... nielen stromy, ale aj stoly nech sa na jeseň prehýbajú pod ťarchou ovocia. Stojí za experimentovanie
nielen v sladkej, ale aj v mäsovej kuchyni, s nevšednými kombináciami a nápadmi.
4 porcie |
20 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Najprv upečieme sladké zemiaky do polomäkka. Hotové necháme vychladiť, potom ošúpeme a nakrájame na rovnomerne kúsky, osolíme a pokvapkáme olivovým olejom.
- Jablká očistíme, nakrájame a vložíme do nálevu pripraveného z bieleho vína, cukru, badiánu, škorice, klinčeka a krátko povaríme. Necháme vychladiť.
- Dresing: Do nádoby nalejeme jablkový ocot, pridáme soľ, cukor a miešame metličkou, kým sa nerozpustí. Potom začneme postupne vmiešavať tekvicový olej, aby vznikla jemná emulzia.
- Listové šaláty umyjeme, osušíme, natrháme na malé kúsky a preložíme do misy, pridáme pripravený dresing, jemne zamiešame a pridáme upečené batáty, povarené jablká a šalotku. Môžeme podávať s chlebovými čipsami.