Jesenné rizoto s hruškami a čerstvým tymianom

medulienka108 - fotkamedulienka108, 22. septembra 2013

V rodičovskej záhrade sme zavalení hruškami. Nesťažujem si, ale samozrejme to znamená čas experimentov a tak prečo nevyskúšať aj hrušky v rizote? Recept som sem prepísala z môjho blogu vypustitparu.blogspot.co.uk

2
porcie
40 minút
príprava

Suroviny

150 g
2 ks
40 g
120 ml
400 ml
1 PL
2 PL
40 - 50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hrušky ošúpeme, zbavíme stredu a nakrájame na kúsky, ktoré opražíme na masle, aby nám trochu zmäkli a chytili zlatistú farbu – asi 3-5 minút. Vyberieme z masla a odložíme nabok.

  2. 2

    Na tom istom masle najskôr opražíme na 1 minútu posekaný tymián a potom pridáme aj arborio ryžu. Poriadne premiešame, aby sa nám zrnká zatiahli maslom. Pridáme biele víno a privedieme do varu, zmiernime plameň na strednú teplotu a za občasného miešania varíme, až kým ryža neabsorbuje všetko víno (ďalšie 3-4 minúty).

  3. 3

    Pridáme časť vývaru, premiešame a znovu čakáme s pridaním ďalšieho vývaru až kým ryža neabsorbuje všetku tekutinu. Opakujeme, až kým ryža nie je uvarená (približne 25-30 minút) a má krémovú konzistenciu.

  4. 4

    Odstavíme z plameňa a primiešame parmezán s gorgonzolou. Ak sa vám stane, že ryža je po rozpustení syrov príliš hustá, prilejte ešte trochu vývaru a všetko premiešajte. Dochutíme čerstvým čiernym korením a v prípade potreby štipkou soli. Nakoniec primiešame k rizotu hrušky a hotovo... Podávame s pohárom bieleho vína.

Diskusia k receptu

sisok
hmm, zaujimave a nevsedne...mne sa taketo experimentovanie velmi paci....kombinaciu hrusiek a plesniveho syra poznam, ale v rizote som este neskusala. A co takto pridat este k tomuto skvelemu rizotku vlasske orechy? hmmm, urcite vyskusam :)