Jesenné rizoto s hruškami a čerstvým tymianom

Autor receptu: medulienka108

V rodičovskej záhrade sme zavalení hruškami. Nesťažujem si, ale samozrejme to znamená čas experimentov a tak prečo nevyskúšať aj hrušky v rizote? Recept som sem prepísala z môjho blogu vypustitparu.blogspot.co.uk

2
porcie
40 minút
príprava

Postup

  1. Hrušky ošúpeme, zbavíme stredu a nakrájame na kúsky, ktoré opražíme na masle, aby nám trochu zmäkli a chytili zlatistú farbu – asi 3-5 minút. Vyberieme z masla a odložíme nabok.
  2. Na tom istom masle najskôr opražíme na 1 minútu posekaný tymián a potom pridáme aj arborio ryžu. Poriadne premiešame, aby sa nám zrnká zatiahli maslom. Pridáme biele víno a privedieme do varu, zmiernime plameň na strednú teplotu a za občasného miešania varíme, až kým ryža neabsorbuje všetko víno (ďalšie 3-4 minúty).
  3. Pridáme časť vývaru, premiešame a znovu čakáme s pridaním ďalšieho vývaru až kým ryža neabsorbuje všetku tekutinu. Opakujeme, až kým ryža nie je uvarená (približne 25-30 minút) a má krémovú konzistenciu.
  4. Odstavíme z plameňa a primiešame parmezán s gorgonzolou. Ak sa vám stane, že ryža je po rozpustení syrov príliš hustá, prilejte ešte trochu vývaru a všetko premiešajte. Dochutíme čerstvým čiernym korením a v prípade potreby štipkou soli. Nakoniec primiešame k rizotu hrušky a hotovo... Podávame s pohárom bieleho vína.