Foto: ywett
rada pečiem jablkové koláče a tento patrí medzi náš najviac obľúbený....názov hovorí za všetko:)
Suroviny
40 dkg |
|
25 dkg |
|
1/2 ks |
|
70 g |
|
2 PL (niekedy namiesto mlieka dám 2-3 PL bieleho jogurtu alebo kyslej smotany, vtedy netreba ani vajíčka pridať do cesta) |
|
2 ks |
|
Plnka: | |
1 kg |
|
1 |
|
podľa chuti |
|
troška |
|
Postup
-
1
Na doske preosejeme múku, rozmrvíme v nej maslo, rozmiešame prášok do pečiva a cukor. Pridáme vajcia a keby bolo cesto tvrdé pridáme 2 lyžice mlieka. Všetky tieto prísady na cesto spracujeme a rozdelíme na dva rovnaké diely.
- 2
Jeden diel vyvaľkáme a prenesieme valčekom na maslom pomastený a múkou vysypaný plech (ja som dávala s rozmerom 36x26 cm ale kľudne môže byť aj menší)
- 3
(ja som si pomohla papierom na pečenie, kde som si podľa plechu obkreslila potrebnú veľkosť, a cesto som na papieri vyvaľkala. Pomocou papiera a valčeka som cesto preložila na plech)
- 4
Na cesto dáme nastrúhané jablká, posypeme vanielkovým a kryštálovým cukrom a ešte škoricou.
- 5
Na jablká dáme druhý diel vyvaľkaného cesta, popicháme vidličkou a dáme upiecť v rozohriatej rúre asi na 200 stupňov, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych.
- 6
Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom a pokrájame.
- 7
:-)
- 8
Dobrú chuť!
- 9
...
- 10
...
- 11
Inšpirácia aj na Veľkonočné sviatky.
- 12
...
- 13
...
- 2
@diabambulka , ďakujem pekne za privítanie:))
FRANTIšEK56 , mama pochádzala z miesta,ktoré bolo vzdialené asi 20 km od tvojho rodiska, preto to " almás pité", lebo tam na juhu sa prejavoval tzv. maďarský syndróm, ktorý oplyvnil varenie a pečenie, ostali aj názvy, ale v dobrom,myslím to kuchárčenie.
@lenusikpampusik :-D čím viac jabĺk, tým je lepší a ďakujem za nahliadnutie a vitaj medzi nami! :-)
@mariaklara ja veru tiež nie :-)
varecha.pravda.sk/recepty/okruhly-jablkovy-kolac-fotorece...
varecha.pravda.sk/recepty/jablkova-rolada-fotorecept/2669...
Ale tento babkin je stále naj! :-)))
@habdula to áno :-) ďakujem @jerica :-)
a tiež ho strúham.
@cuvi áno dá sa aj tak, ale väčšinou dávam mlieko a múku vždy hladkú a špaldovú múku nemáme radi, preto by ma zaujímalo akú bude mať koláč chuť...ak vyskúšate, napíšte :-)
ja ho robievam casto a poznam ho len pod dedinskym nazvom z minulosti ako "mieseny kolac" lebo toto univerzalne cesto sa robieva aj na rozne ine kolaciky. spracovam od oka iba tolko muky, aby bolo lahodne cesto s 2 vajickami a 25 dkg malsom.
medzi jablcka zamiesam TApioku, ktora pohlti vlhkost ale pouzivam aj s kombinaciou drvene orechy.
Je to vynikajuca pochutka a robievam aj s tvarohom, lekvarmi ako mriezkovany.
Za chvilu si idete pripit na Novy rok, tak nech je vo vasej rodinke upsesnym Cicka mila!
Ďakujem :)
+20 dkg. múky
+10 dkg. maslo
+7 dkg. cukor
+1 vajíčko
moja otázka sa týka hlavne toho vajička.
Dúfam, že mi pomôžu skúsenejšie gazdinky :)) ďakujem
ja by som maslo určite už nepridávala..múku áno..vajíčko môžeš-ale nemusíš-ked máš väčšie..ak by nešlo zmiesiť-pridaj mlieko alebo jogurtu..alebo kyslej smotany za lyžicu..teda postupne..ja robím na klasický plech zhruba + - z pol kg múky..neboj-nemusíš na chlp dodržať gramáž..koláčik bude furt dobrý..spodok daj hrubší a na vrch môžeš aj podľa obrázkov mriežky..ak by ti cesta neostalo na pokrytie dosť..hraj sa..:-)
@radost , ďakujem ti, že si poradila aj za mňa :)...niekedy sa mi nedá hneď odpovedať a ty si poradila dobre, ešte raz vďaka
Tento náš obľúbený koláč robievam aj v okrúhlej forme, akurátne som upravila suroviny na okrúhlu formu.
Jablkový koláč.
Suroviny:
210 g múka hladká
140 g maslo
20 g cukor práškový
1 celé vajce
1/2 balíčka cukor vanilkový
Plnka:
6-7 jabĺk
podľa chuti škorica mletá a cukor
1. Z preosiatej múky, masla, vajíčka, práškového a vanilkového cukru, zamiesime vláčne krehké cesto.
2. Cesto rozdelíme, jedna časť, tá väčšia pôjde na spodok formy a zo zvyšného cesta povykrajujeme srdiečka, alebo iné rôzne tvary.
3.Cesto rozvaľkáme (ja som si pomohla papierom na pečenie, kde som si podľa formy, obkreslila kruh a pomocou papiera som cesto preložila do maslom vymastenej formy)
4.Cestom vyložíme formu a aj bočné steny okrúhlej formy. Použila som s priemerom 24cm.
5.Cesto popicháme vidličkou a dáme nastrúhané jablká a zo zvyšného cesta povykrajujeme formičkou srdiečka a to s radosťou pomáhala moja šikovná dcérka
6.Dáme upiecť v rozohriatej rúre asi na 200 stupňov, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych (v plynovej rúre asi tých 30-35 minút) Po upečení necháme koláč vychladnúť a môže sa ešte posypať práškovým cukrom.
@livia1986 , s klasickým čerstvým maslom je najlepší...dá sa použiť aj palmarín, ale ten už radšej nekupujem
varecha.pravda.sk/recepty/kakaovy-kolac-s-tvarohom-fotore...
ywettrecepty.blogspot.sk/2012/07/babkin-jablkovy-kolac.html...
aj tak spraviť, že na polovicu cesta dám makovú plnku a na druhú polovicu jablkovú...
,,len sa tak za ním zaprášilo"
varecha.pravda.sk/recepty/jablkova-rolada-fotorecept/2669...
Klasika nikdy nesklame, takýto recept mám od mojej mamky, len pridávam o 50g viac múky a mlieko nahrádzam bielym jogurtom, alebo kyslou smotanou.
@ivkarrbt , rado sa stalo :-)
A ďakujem za upozornenie, na tú stránku som svoje fotky receptov nedávala...pozerám , že aj môj vodoznak dotyčný (á) orezal (a)
Zo srdca Vám všetkým, prajem najkrajšie Vianoce plné lásky a pohody :)
Ďakujem za fotku a dobrý tip vyskúšať aj s hruškami
jóój, veď už je hádam aj v rúre a Tebe nemá kto poradiť. Hádam sa @Ywett nenahnevá, že jej tu kafrem. Ja jablká vždy podusím na masle, len jabĺk dávam tých 2,5 kg určite, na veľký plech. Spodné cesto posypem pomletými orechami a na to jablká. @Ywett toto sú najvďačnejšie koláče. A čo je tu komentárov, idem ich čítať, čo sa dá ešte vylepšiť.
DAKUJEM, ja som este cakala, ci mi niekto poradi. Jablka mam uz nastruhane, 1. cesto rozvalkane, len som este cakala. Vdaka este raz.
@Zolik , prepáč, že som včera nereagovala a chcem ti poďakovať za tvoj komentár a krásne foto :-) Koláč sa ti vydaril perfektne a páči sa mi aj tá súprava :-) Môžem si potom tvoje foto uložiť aj na môj blog?
A ohľadom jablkovej plnky, nezvyknem jablká dusiť, ale @kika ti poradila dobre, lebo niekto jablká dusí a tiež viem, že davajú orechy.
Som rada, ze sa Ti servirovanie paci, ja na tom "ulietavam". A k tomu poduseniu: rada od @Kika1212 bola velmi dobra, dost tekutiny sa mi z jablk odparilo a spodne cesto nie je vobec vlhke, urcite aj vdaka orechom. Pa
ďakujem :-)