Tvarohové cestoviny
Tvarohové cestoviny

Jemné tvarohové vareniky fotorecept

elenas - fotkaelenas, 16. apríla 2021
Jemné tvarohové vareniky (fotorecept)
Foto: elenas

V Rusku ich volajú ešte „lenivé vareniky“, vzhľadovo pripomínajú noky ale je to obdoba pravých varenikov, ktoré sú podobné slovenským pirohom, len tieto sa nemusia lepiť :) Chuťovo sú výborné, tvarohové, mäkučké a jemné. Dajú sa pripraviť na sladko aj na slano. Vyskúšajte. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla.

2
porcie
10 minút
príprava
2 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
1 ks
80 g
1 PL (alebo podľa chuti)
štipka
Okrem toho:
 rozpustené
 (alebo med, Salko, javorový/ovocný sirup)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tvaroh je lepšie použiť jemný a suchý, ak je hrudkovitý, tak ho rozmixujeme tyčovým mixérom. Bielok oddelíme od žĺtka. K tvarohu pridáme žĺtok, soľ, cukor, premiešame. Bielok vymiešame metličkou do peny a zamiešame do tvarohovej hmoty. Nakoniec pridáme múku (množstvo múky regulujte podľa vlhkosti tvarohu, ak je suchý tak menej, ak je mokrý tak viac) a všetko premiešame, vznikne trochu lepivé cesto.

    Jemné tvarohové vareniky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto vyložíme na pomučenú dosku, urobíme okrúhly bochník a rozdelíme na dva diely. Z každého dielu urobíme tenký valec, trochu ho pritlačíme aby nebol príliš guľatý a nakrájame na šikmé kúsky, veľkosťou 1,5-2 cm.

    Jemné tvarohové vareniky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vareniky hádžeme do vriacej osolenej vody, počkáme keď vyplávajú na povrch a varíme pri miernej teplote ešte 2 minúty. Po uvarení ich vyberieme z vody sitkom alebo vodu zlejeme a môžeme servírovať.

    Jemné tvarohové vareniky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vrch môžeme poliať rozpusteným maslom, posypať práškovým cukrom, poliať medom, salkom alebo javorovým/agávovým/ovocným sirupom a podávať s kopčekom kyslej smotany. Alebo si môžete zvoliť svoju obľúbenú posýpku, mak, orechy, kakao, strúhanku. Vareniky môžete pripraviť aj na slano, vtedy v ceste vynecháme cukor, vrch môžeme posypať opraženou cibuľkou, slaninkou alebo syrom a smotanou, jarnou cibuľkou alebo pažítkou podľa vašej fantázie. Je to veľmi rýchle a vďačné jedlo, fajn je na raňajky alebo olovrant/večeru. Verím, že si vareniky obľúbite. Deti ich majú veľmi radi. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

motyka
Z tohto cesta sme v minulosti robili tvarohové guľky plnené sezónnym ovocím. Tak, ako
píšeš, deti sa ich nevedeli dojesť. /Vyrástli a obmedzujú sladké/. Tvoje vareniky sú oveľa jednoduché na prípravu a podobná chuť sa dá docieliť aj "z vrchu ". Určite najbližšie vyskúšam tvoj recept = jedným vrzom na obojako. Vďaka za pripomenutie výborného jedla. A tvoje návrhy na variabilnosť. No skutočne supééér. Si šikuľka.
elenas
@pivonka (16.4.2021 15:13)

Ďakujem za komentár, budem rada ak vyskúšaš, je ozaj jednoduchý:)
elenas
@motyka (16.4.2021 17:58)

Ďakujem za milý komentár:) tvarohové guľky tiež mám rada, aj vareniky s ovocím alebo ovocnou omáčkou budú super, ešte k tomu kopček kyslej smotany, mmm.
haji
Velmi pěkný receptík a věřím, že i proveditelný. O chuti nepochybuji! Díky za sdílení.
martamm
Skusila by som, ale netusim, ktory je to suchy tvaroh...😊
olinecka
Tak takéto nepoznám môže byť to výborné, ale naozaj by som to musela najprv ochutnať. Takže neviem ohodnotiť.
1x elenas
elenas
@martamm (17.4.2021 14:36)

Na trhu sú rožné druhý tvarohov. Suchý tvaroh je taký, ktorý neobsahuje veľa tekutín.
pivonka
Dnes som mala na obed tieto vareniky a sú výborné. Vybrala som z mraziaka krabičku čučoriedok, v kastróliku s trochou cukru prevarila a vznikla dokonalé harmónia. Veľmi som si pochutila, vďaka za recept.
1x elenas
elenas
@pivonka (1.5.2021 14:30)

Teší ma, že si vareniky vyskúšala a chutili ti. S čučoriedkovou omáčkou museli byť božské. Vďaka za komentár:)