Tvarohové cestoviny
Tvarohové cestoviny

Jemné tvarohové vareniky fotorecept

elenas - fotkaelenas, 16. apríla 2021
Jemné tvarohové vareniky (fotorecept)
Foto: elenas

V Rusku ich volajú ešte „lenivé vareniky“, vzhľadovo pripomínajú noky ale je to obdoba pravých varenikov, ktoré sú podobné slovenským pirohom, len tieto sa Zobraziť celý popisV Rusku ich volajú ešte „lenivé vareniky“, vzhľadovo pripomínajú noky ale je to obdoba pravých varenikov, ktoré sú podobné slovenským pirohom, len tieto sa nemusia lepiť :) Chuťovo sú výborné, tvarohové, mäkučké a jemné. Dajú sa pripraviť na sladko aj na slano. Vyskúšajte. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla.

2
porcie
10 minút
príprava
2 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
1 ks
80 g
1 PL (alebo podľa chuti)
štipka
Okrem toho:
 rozpustené
 (alebo med, Salko, javorový/ovocný sirup)




Postup

  1. 1

    Tvaroh je lepšie použiť jemný a suchý, ak je hrudkovitý, tak ho rozmixujeme tyčovým mixérom. Bielok oddelíme od žĺtka. K tvarohu pridáme žĺtok, soľ, cukor, premiešame. Bielok vymiešame metličkou do peny a zamiešame do tvarohovej hmoty. Nakoniec pridáme múku (množstvo múky regulujte podľa vlhkosti tvarohu, ak je suchý tak menej, ak je mokrý tak viac) a všetko premiešame, vznikne trochu lepivé cesto.

    Jemné tvarohové vareniky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto vyložíme na pomučenú dosku, urobíme okrúhly bochník a rozdelíme na dva diely. Z každého dielu urobíme tenký valec, trochu ho pritlačíme aby nebol príliš guľatý a nakrájame na šikmé kúsky, veľkosťou 1,5-2 cm.

    Jemné tvarohové vareniky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vareniky hádžeme do vriacej osolenej vody, počkáme keď vyplávajú na povrch a varíme pri miernej teplote ešte 2 minúty. Po uvarení ich vyberieme z vody sitkom alebo vodu zlejeme a môžeme servírovať.

    Jemné tvarohové vareniky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vrch môžeme poliať rozpusteným maslom, posypať práškovým cukrom, poliať medom, salkom alebo javorovým/agávovým/ovocným sirupom a podávať s kopčekom kyslej smotany. Alebo si môžete zvoliť svoju obľúbenú posýpku, mak, orechy, kakao, strúhanku. Vareniky môžete pripraviť aj na slano, vtedy v ceste vynecháme cukor, vrch môžeme posypať opraženou cibuľkou, slaninkou alebo syrom a smotanou, jarnou cibuľkou alebo pažítkou podľa vašej fantázie. Je to veľmi rýchle a vďačné jedlo, fajn je na raňajky alebo olovrant/večeru. Verím, že si vareniky obľúbite. Deti ich majú veľmi radi. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

motyka
Z tohto cesta sme v minulosti robili tvarohové guľky plnené sezónnym ovocím. Tak, ako
píšeš, deti sa ich nevedeli dojesť. /Vyrástli a obmedzujú sladké/. Tvoje vareniky sú oveľa jednoduché na prípravu a podobná chuť sa dá docieliť aj "z vrchu ". Určite najbližšie vyskúšam tvoj recept = jedným vrzom na obojako. Vďaka za pripomenutie výborného jedla. A tvoje návrhy na variabilnosť. No skutočne supééér. Si šikuľka.
elenas
@pivonka (16.4.2021 15:13)

Ďakujem za komentár, budem rada ak vyskúšaš, je ozaj jednoduchý:)
elenas
@motyka (16.4.2021 17:58)

Ďakujem za milý komentár:) tvarohové guľky tiež mám rada, aj vareniky s ovocím alebo ovocnou omáčkou budú super, ešte k tomu kopček kyslej smotany, mmm.
haji
Velmi pěkný receptík a věřím, že i proveditelný. O chuti nepochybuji! Díky za sdílení.
martamm
Skusila by som, ale netusim, ktory je to suchy tvaroh...😊
olinecka
Tak takéto nepoznám môže byť to výborné, ale naozaj by som to musela najprv ochutnať. Takže neviem ohodnotiť.
1x elenas
elenas
@martamm (17.4.2021 14:36)

Na trhu sú rožné druhý tvarohov. Suchý tvaroh je taký, ktorý neobsahuje veľa tekutín.
pivonka
Dnes som mala na obed tieto vareniky a sú výborné. Vybrala som z mraziaka krabičku čučoriedok, v kastróliku s trochou cukru prevarila a vznikla dokonalé harmónia. Veľmi som si pochutila, vďaka za recept.
1x elenas
elenas
@pivonka (1.5.2021 14:30)

Teší ma, že si vareniky vyskúšala a chutili ti. S čučoriedkovou omáčkou museli byť božské. Vďaka za komentár:)