Jemné tvarohové vareniky fotorecept
Foto: elenas
V Rusku ich volajú ešte „lenivé vareniky“, vzhľadovo pripomínajú noky ale je to obdoba pravých varenikov, ktoré sú podobné slovenským pirohom, len tieto sa Zobraziť celý popisV Rusku ich volajú ešte „lenivé vareniky“, vzhľadovo pripomínajú noky ale je to obdoba pravých varenikov, ktoré sú podobné slovenským pirohom, len tieto sa nemusia lepiť :) Chuťovo sú výborné, tvarohové, mäkučké a jemné. Dajú sa pripraviť na sladko aj na slano. Vyskúšajte. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
250 g |
|
1 ks |
|
80 g |
|
1 PL (alebo podľa chuti) |
|
štipka |
|
Okrem toho: | |
rozpustené |
|
|
|
(alebo med, Salko, javorový/ovocný sirup) |
|
Postup
-
1
Tvaroh je lepšie použiť jemný a suchý, ak je hrudkovitý, tak ho rozmixujeme tyčovým mixérom. Bielok oddelíme od žĺtka. K tvarohu pridáme žĺtok, soľ, cukor, premiešame. Bielok vymiešame metličkou do peny a zamiešame do tvarohovej hmoty. Nakoniec pridáme múku (množstvo múky regulujte podľa vlhkosti tvarohu, ak je suchý tak menej, ak je mokrý tak viac) a všetko premiešame, vznikne trochu lepivé cesto.
-
2
Cesto vyložíme na pomučenú dosku, urobíme okrúhly bochník a rozdelíme na dva diely. Z každého dielu urobíme tenký valec, trochu ho pritlačíme aby nebol príliš guľatý a nakrájame na šikmé kúsky, veľkosťou 1,5-2 cm.
-
3
Vareniky hádžeme do vriacej osolenej vody, počkáme keď vyplávajú na povrch a varíme pri miernej teplote ešte 2 minúty. Po uvarení ich vyberieme z vody sitkom alebo vodu zlejeme a môžeme servírovať.
-
4
Vrch môžeme poliať rozpusteným maslom, posypať práškovým cukrom, poliať medom, salkom alebo javorovým/agávovým/ovocným sirupom a podávať s kopčekom kyslej smotany. Alebo si môžete zvoliť svoju obľúbenú posýpku, mak, orechy, kakao, strúhanku. Vareniky môžete pripraviť aj na slano, vtedy v ceste vynecháme cukor, vrch môžeme posypať opraženou cibuľkou, slaninkou alebo syrom a smotanou, jarnou cibuľkou alebo pažítkou podľa vašej fantázie. Je to veľmi rýchle a vďačné jedlo, fajn je na raňajky alebo olovrant/večeru. Verím, že si vareniky obľúbite. Deti ich majú veľmi radi. Dobrú chuť.
píšeš, deti sa ich nevedeli dojesť. /Vyrástli a obmedzujú sladké/. Tvoje vareniky sú oveľa jednoduché na prípravu a podobná chuť sa dá docieliť aj "z vrchu ". Určite najbližšie vyskúšam tvoj recept = jedným vrzom na obojako. Vďaka za pripomenutie výborného jedla. A tvoje návrhy na variabilnosť. No skutočne supééér. Si šikuľka.
Ďakujem pekne za komentár, určite vyskúšaj, sú mňam-mňam:)
Ďakujem za komentár, budem rada ak vyskúšaš, je ozaj jednoduchý:)
Ďakujem za milý komentár:) tvarohové guľky tiež mám rada, aj vareniky s ovocím alebo ovocnou omáčkou budú super, ešte k tomu kopček kyslej smotany, mmm.
Na trhu sú rožné druhý tvarohov. Suchý tvaroh je taký, ktorý neobsahuje veľa tekutín.
Určite vyskúšaj, je to dobré a veľmi rýchlo pripravené.
Teší ma, že si vareniky vyskúšala a chutili ti. S čučoriedkovou omáčkou museli byť božské. Vďaka za komentár:)