Tvarohové cestoviny
Jemné tvarohové vareniky (fotorecept)
Autor receptu: elenas
V Rusku ich volajú ešte „lenivé vareniky“, vzhľadovo pripomínajú noky ale je to obdoba pravých varenikov, ktoré sú podobné slovenským pirohom, len tieto sa nemusia lepiť :)*
Chuťovo sú výborné, tvarohové, mäkučké a jemné. Dajú sa pripraviť na sladko aj na slano. Vyskúšajte. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla.
2 porcie |
10 minút príprava |
2 minút tepelná úprava |
Postup
- Tvaroh je lepšie použiť jemný a suchý, ak je hrudkovitý, tak ho rozmixujeme tyčovým mixérom. Bielok oddelíme od žĺtka. K tvarohu pridáme žĺtok, soľ, cukor, premiešame. Bielok vymiešame metličkou do peny a zamiešame do tvarohovej hmoty. Nakoniec pridáme múku (množstvo múky regulujte podľa vlhkosti tvarohu, ak je suchý tak menej, ak je mokrý tak viac) a všetko premiešame, vznikne trochu lepivé cesto.
- Cesto vyložíme na pomučenú dosku, urobíme okrúhly bochník a rozdelíme na dva diely.
Z každého dielu urobíme tenký valec, trochu ho pritlačíme aby nebol príliš guľatý a nakrájame na šikmé kúsky, veľkosťou 1,5-2 cm.
- Vareniky hádžeme do vriacej osolenej vody, počkáme keď vyplávajú na povrch a varíme pri miernej teplote ešte 2 minúty. Po uvarení ich vyberieme z vody sitkom alebo vodu zlejeme a môžeme servírovať.
- Vrch môžeme poliať rozpusteným maslom, posypať práškovým cukrom, poliať medom, salkom alebo javorovým/agávovým/ovocným sirupom a podávať s kopčekom kyslej smotany. Alebo si môžete zvoliť svoju obľúbenú posýpku, mak, orechy, kakao, strúhanku. Vareniky môžete pripraviť aj na slano, vtedy v ceste vynecháme cukor, vrch môžeme posypať opraženou cibuľkou, slaninkou alebo syrom a smotanou, jarnou cibuľkou alebo pažítkou podľa vašej fantázie. Je to veľmi rýchle a vďačné jedlo, fajn je na raňajky alebo olovrant/večeru. Verím, že si vareniky obľúbite. Deti ich majú veľmi radi. Dobrú chuť.