Jelítková kaša fotorecept

rein - fotkarein, 20. februára 2017
Jelítková kaša (fotorecept)
Foto: rein

Komu sa nechce robiť jelitka.

40
porcií
60 minút
príprava
240 minút
na 100 °C

Suroviny

2 ks
1/2 kg
3 ks
1,5 kg (črevné sadlo)
1 l
1 kg
3 kg
1/2 kg veľkosť č.7
1/2 kg
2 bal
1 bal
1 bal
5 strúčikov




Postup

  1. 1

    Kolená, pľúca a jazyky si dáme variť na slabo, na štyri hodiny cca. Ja som to robil z dvoch dávok, tak nech Vás to množsvo v hrnci nemýli.

    Jelítková kaša (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V druhom hrnci si orestujeme pokrájané otočky a keď už chytajú zlatistú farbu, pridáme nakrájanu cibuľu a spolu doškvaríme.

    Jelítková kaša (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzi tým si uvarím ryžu zvlášť, krupy zvlášť aj pohánku a musíme dbať, aby sme to neprehnali s varením, kaša by bola ako blato. Ja som si urobil hrniec s dvojitým dnom, lebo prvú ryžu som vyhodil kvôli prihoreniu.

    Jelítková kaša (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď máme všetko dovarené, mäso si pomelieme na mäsovom mlynčeku aj s kožami, očistené jazyky, cesnak, cibuľu s otočkami, pridáme horúcu ryžu a všetko ostatné s koreninami, prilejeme surovú krv, ktorá sa nám sparí v horúcej mase a už len miešame, dochucujeme a soľ si pridáme podľa chuti.

    Jelítková kaša (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

terinka55
Jáj, fajnová záležitosť. U nás doma sa krv "piekla" na sporáku v kastróli a potom pomlela.
1x rein
sovka62
Takéto som nieže nejedla, ale ani nevidela. Kým som bola slobodná, robili sa u nás hurky. Boli ryžové, s mletým vareným mäsom, ale aj s mletou krvou. Keď som sa vydala, žili sme pri Trnave a robili sme zabíjačku tak, ako je tu zvykom. Jaternice s ryžou a mäsom, krvavnice s krvou (surovou) a žemľami a žobrácku kašu, na ktorú sme využili ovar, do ktorého sme pridali prepláchnuté krúpy zmiešané so zvyškom surovej krvi. Samozrejme všetko primerane osolené a okorenené.
Tá tvoja kaša najviac pripomína našu žobrácku, ale v tej nebola ryža ani mäso, len sa posýpala celými škvarkami.
Celkom rada by som tú tvoju ochutnala, iste by som sa neotrávila. Len kde vziať tú krv, keď som živú sviňu už roky nevidela.....
1x rein
sovka62
Terinka, u starkej aj doma sa na zabíjačke jedávala krv opražená na masti s cibuľkou, výnimočná pochúťka, doteraz o nej snívam.
rein
@Sovka62 (20.2.2017 17:10)

Tu v okoli Žiliny sa robí takto a chutí nám to moc. Iný kraj,iný mrav. Aj doklobás tu na niektorých dedinách nedávaju papriku, čo mne rozhodnechýba. Pomletú krv dáva môj švagor a to ja zasa nemusím.
1x rein
rein
@Sovka62 (20.2.2017 17:10)

A čo sa týka nákupu, u nás funguje stránka mäsodomov , si len objednáš, čo chceš aj krv a dovezú ti to, isto to funguje aj u Vás.
1x rein
mamatata2
Parádny recept, vyyzerá lákavo. My nedávame krv, lebo ju nemáme, varíme pľúcka, pečeň a pol hlavy a dávame krúpky. A začali sme dávať opraženú cibuľku ako ty, predtým to nebolo zvykom. Narobil si chute, ešte by sme stihli do pôstu :).
1x rein
frezia68
Jóóój,@Rein ,ale si mi narobil chute.A porušila by som rada aj moju diétu,veď krúpov tam nemáš veľa a ryžu môžem.Veď stačilo by za tanier a bezlepkový chlieb si donesiem :-)))))))).
1x rein
patroveckypitrs
Bože môj to je teda maškrta. Riadne si ma navnadil, keby som ryba tak už som na háčiku. U nás sa robia žemľové aj ryžové. No každopádne 5* a ukladám. Ja mám problém zohnať tu krv.
2x rein a vilie
rein
@Patroveckypitrs (21.2.2017 06:39)

Už som tu písal. internetový obchod masodomov a tam kupiš všetko,aj krv. V Trenčíne stoji 1l 2eura. A dík za obodovanie.
1x rein
janealli
U nás sa robia len s krúpami, krv varíme a pomelieme, ostatné tak ako ty.
Ale odvtedy, čo nechováme prasiatko doma (to je už hádam aj 10 rokov), robíme len klobásy. Z tej tvojej kaše by som si veru dala, no čo už...
1x rein
oldomachac
ja len malu otazku, ak sa kupuju vnutornosti a surova krv u masiara, a nie je to prave zo zabijacky domacej, kde taky masiar existuje, totiz vela krat som sa u masiarov, a druzstevnikov, co predavali zabite praste, domahal surovej krvi, vzdy ta ista odpoved, podla zakona nie je mozne predat, surovu krv, ani na cierno?????? pan ,,,rein,,,, mate sice s tym ,,masodomov,,, pravdu, ale prave banovce kde zijem, su ,,,biele,,, a urcite mi date za pravdu, krv do jaternic a kase, patri, ci su s ryzou, alebo krupami, prajem vsetkym dobru chut, a na zdravie,
1x rein
rein
@Oldomachac (23.2.2017 21:37)

Neviem, kolko km to máte do Trenčína, ale u nás to funguje tak, že dá sa objednať sez masodomov a môžete si vybrať, či to chcete doviesť, alebo si to vyzdvihnete na predajni. môžete si aj určiť, kedy si preto prídete. Tá krv je v plastovej fľaši zamrazená. Dúfam, že som pomohol.
havino
@Rein , to je ona, to je tá kaša, čo som na nej vyrastala pri zabíjačkách v detstve každý rok a neskôr ked sme sa dve rodiny v panelakovej kuchyni poskladali a bola z toho akcia bororo a robila sa kaša len do mraziaka, aj u nás, aj krupy, aj trochu pohánky, aj ryža. kde si zohnal otočky? to je tá chuť, vôňa nenahraditeľná ničím.
rein
@Havino (25.2.2017 21:53)

Kupil som ich cez internet masodomov,ale Ty keď si zo Ziliny, tak on vozia od mäsiara oproti stanici,alebo z Narodnej tzv. Masaričky.