Jelenie stehno na čiernom pive
executive chef Hotel & Spa Resort Kaskady na Sliači-Sielnici, 8. júla 2015
Foto: Ľuboš Pilc
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
700–800 g |
|
na špikovanie |
|
2 ks |
|
5 strúčikov |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
|
|
(celé čierne korenie, nové korenie, bobkový list, borievky) |
|
1 l |
|
100 g (alebo bravčová masť) |
|
700 g |
|
200 g |
|
|
|
400 g |
|
Postup
-
1
Jelenie stehno umyjeme a osušíme. Pozdĺž vlákien prešpikujeme slaninou. Nasolíme ho a opražíme na rozpálenom tuku. Mäso vyberieme. Na tuk postupne pridávame cibuľu, cesnak, koreňovú zeleninu, papriku a rajčiny, všetko nakrájané na malé kocky.
- 2
Potom pridáme korenie na divinu, soľ a podlejeme pivom. Vložíme opraženú divinu a pod pokrievkou dusíme, kým nie je mäso hotové. Počas dusenia môžeme podlievať pivom, vývarom alebo vodou. Hotové mäso vyberieme a šťavu ešte povaríme, zredukujeme, nech je hladká – konzistentná, s kúskami zeleniny.
- 3
Zemiaky umyjeme a v šupke ich v osolenej vode uvaríme. Uvarené zemiaky scedíme, popučíme a zmiešame s gaštanovým pyré. Môžeme podľa chuti dosoliť.
- 4
Tekvicu ošúpeme, zbavíme jadier a nakrájame na asi 0,5 cm hrubé plátky. Plátky uložíme na plech, osolíme, pokvapkáme olejom a asi 10 minút pečieme pri teplote 200°C.
- 5
Mäso nakrájame naprieč vlákien, podávame s gaštanovými zemiakmi, pečenou tekvicou a podlievame šťavou. K jedlu sa hodí tmavé pivo s vyšším percentom alkoholu, správne schladené.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu