Jelenie stehno na čiernom pive

František Mátéffy
executive chef Hotel & Spa Resort Kaskady na Sliači-Sielnici, 8. júla 2015 8:00
Ďalšie recepty z Časopisu Varecha »
Jelenie stehno na čiernom piveFoto: Ľuboš Pilc
4
porcie
15 min
príprava
90-120 min
na 200 °C

Suroviny

700–800 g
 na špikovanie
2 ks
5 strúčikov
2 ks
2 ks
2 ks
2 ks
 (celé čierne korenie, nové korenie, bobkový list, borievky)
1 l
100 g (alebo bravčová masť)
700 g
200 g
400 g
TIP: Internetová televízia o varení - TV Varecha

Postup prípravy

  1. 1

    Jelenie stehno umyjeme a osušíme. Pozdĺž vlákien prešpikujeme slaninou. Nasolíme ho a opražíme na rozpálenom tuku. Mäso vyberieme. Na tuk postupne pridávame cibuľu, cesnak, koreňovú zeleninu, papriku a rajčiny, všetko nakrájané na malé kocky.

  2. 2

    Potom pridáme korenie na divinu, soľ a podlejeme pivom. Vložíme opraženú divinu a pod pokrievkou dusíme, kým nie je mäso hotové. Počas dusenia môžeme podlievať pivom, vývarom alebo vodou. Hotové mäso vyberieme a šťavu ešte povaríme, zredukujeme, nech je hladká – konzistentná, s kúskami zeleniny.

  3. 3

    Zemiaky umyjeme a v šupke ich v osolenej vode uvaríme. Uvarené zemiaky scedíme, popučíme a zmiešame s gaštanovým pyré. Môžeme podľa chuti dosoliť.

  4. 4

    Tekvicu ošúpeme, zbavíme jadier a nakrájame na asi 0,5 cm hrubé plátky. Plátky uložíme na plech, osolíme, pokvapkáme olejom a asi 10 minút pečieme pri teplote 200°C.

  5. 5

    Mäso nakrájame naprieč vlákien, podávame s gaštanovými zemiakmi, pečenou tekvicou a podlievame šťavou. K jedlu sa hodí tmavé pivo s vyšším percentom alkoholu, správne schladené.

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist