Jelenie stehno na čiernom pive

Autor receptu: redakcia

4
porcie
15 minút
príprava
90-120 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Jelenie stehno umyjeme a osušíme. Pozdĺž vlákien prešpikujeme slaninou. Nasolíme ho a opražíme na rozpálenom tuku. Mäso vyberieme. Na tuk postupne pridávame cibuľu, cesnak, koreňovú zeleninu, papriku a rajčiny, všetko nakrájané na malé kocky.
  2. Potom pridáme korenie na divinu, soľ a podlejeme pivom. Vložíme opraženú divinu a pod pokrievkou dusíme, kým nie je mäso hotové. Počas dusenia môžeme podlievať pivom, vývarom alebo vodou. Hotové mäso vyberieme a šťavu ešte povaríme, zredukujeme, nech je hladká – konzistentná, s kúskami zeleniny.
  3. Zemiaky umyjeme a v šupke ich v osolenej vode uvaríme. Uvarené zemiaky scedíme, popučíme a zmiešame s gaštanovým pyré. Môžeme podľa chuti dosoliť.
  4. Tekvicu ošúpeme, zbavíme jadier a nakrájame na asi 0,5 cm hrubé plátky. Plátky uložíme na plech, osolíme, pokvapkáme olejom a asi 10 minút pečieme pri teplote 200°C.
  5. Mäso nakrájame naprieč vlákien, podávame s gaštanovými zemiakmi, pečenou tekvicou a podlievame šťavou. K jedlu sa hodí tmavé pivo s vyšším percentom alkoholu, správne schladené.