Jednoduchý kapor

rybarkuchar - fotkarybarkuchar, 28. júna 2011

V jednoduchosti je krása. Pre ryby platí dvojnásobne ešte jedno pravidlo: čím čerstvejšie suroviny tým chutnejšie jedlo. A do tretice, tento recept vo veľkej Zobraziť celý popisV jednoduchosti je krása. Pre ryby platí dvojnásobne ešte jedno pravidlo: čím čerstvejšie suroviny tým chutnejšie jedlo. A do tretice, tento recept vo veľkej miere odstraňuje problémy s „ypsilonovými“ kostičkami kapra.

4
porcie
5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 až 3 kg
5 až 10 dkg
2 ač 3 lyžičky




Postup

  1. 1

    Je dôležité pri čistení kapra ponechať kožu. Odrežeme z kapra 2 filety - nie je to nič zložité, treba začať od chrbta a použiť dobrý filetovací nôž. Podľa potreby naporciujeme filety na menšie kúsky.

    Jednoduchý kapor - obrázok 1
  2. 2

    Otočíme filetu kožou dole a priečne krájame mäso na 0,5 cm pásiky. Pozor aby ste neprerezali kožu. Tým dosiahnete prerezanie „ypsilonových“ kostičiek na malé kúsky a nebudú vás pri konzumácii znervózňovať.

    Jednoduchý kapor - obrázok 2
  3. 3

    Narezané filety (ak máte väčšieho kapra je dobré namočiť ich na hodinku, dve do osoleného mlieka) dobre osušíme, posolíme a obalíme v múke do ktorej sme primiešali papriku. Dbáme na to aby sa múka dostala do každého zárezu. Opražíme do zlatista na oleji. Podávame s varenými zemiakmi, petržlenovou vňaťou a kolieskami citrónu.

    Jednoduchý kapor - obrázok 3

Diskusia k receptu

enerrgizer
máš pravdu... v jednoduchosti je krása, super recept... takto jednoducho pripravený kapor je naozaj vynikajúci.
garanco
Škoda, že si nenafotil ten postup pri narezávaní kapra, lepšie je raz vidieť, ako stokrát čítať. Ryby mám rada, len tie kostičky...Počula som, že v blízkom okolí máte hodne kaprov:-)) , tak si pochutnávate aj mimo vianočnej sezóny!
rybarkuchar
Nafotím, natočím, len čo chytím nejakého kapra. Počula si dobre, rýb je dosť len ich chytiť. Ale vážne, nie je jednoduché zohnať mimo Vianoc čerstvú rybu. „Supermarketová“ mrazená ryba je slabou náhradou. Ľudia ich uprednostňujú aj kvôli strachu z kostí. Ponúkam jedno riešenie – pozri si recept Kapor bez kostí.
miloss2
To je recept,zbožňujem rybacinu, nepotrebujem žiadne mlieko,len do tej múky a vysmažiť.
bozulka
Kostičky mi vôbec nevadia..len keby bol čerstvý kapor,ale aj z mrazničky nieje zlý- moja maminka vždy hovorievala : keď nieje panenka aj poctivá je dobrá !!!
rybarkuchar
bozulka - maminka vedela čo hovorí. Ak použiješ rybu z marazničky - jedna rada: nikdy ju nerozmrazuj rýchlo, radšej pozvoľne (z večera do rána), po rozmrazení ju na hodinku dve ponor do osoleného mlieka a vysuš, vysuš, vasuš. Až potom začni s prípravou.
bozulka
Ďakujem @rybarkuchar , robím to tak,len ja neznášam kožu tak kapra deriem aj so šupinami a potom filetujem.Keď máš viac kaprov k dispozícii...robil si už škvarky?Určite sa stretávate spolu s priateľmi a toto je výborné k bielemu vinku.Recept najdeš v Mojich receptoch..
bozulka
Zabudla som pochváliť toho čo máš v rukách...Ja som mala takého 6kg a niečo už nepamätám presne,bála som sa že nebude dobrý,že bude tučný - nebol,bol vynikajúci.Keď dávam do mlieka pridám roztlačený cesnak 1-2 strúčiky.Do múky pridávam trošku čili,niekedy č.korenie,kari korenie a podobne podľa nálady a chuti.
rybarkuchar
Priznám sa, že škvarky som nikdy nerobil. Nemal som vhodnú rybu. Ak zoberiem kapra tak len medzi 2 a 3 kg. Menšie a väčšie vraciam do vody. Mám úctu k juniorom aj k seniorom.
Koreniny do múky - dá sa, len opatrne aby neprerazili chuť rybaciny. Za to čili Ťa chválim.
rybarkuchar
Prepáč, až teraz som si pozrel Tvoj recept na "škvarky". V prvom momente som myslel že ide o klasické pražanie mastných kociek ryby (z tolstolobika, prípadne veľkého kapra - nad 5 kg). Robí sa to podobne ako ozajstné škvarky.
Ale Tvoj recept určite skúsim.
hubata
Výborný, klasický recept ktorý chutí každému. Malé, plevelné rybky (ostrieže, belice) sme robievali práve takto a keď sa vypražili tak sa nikto nezdržiaval s vyberaním kostičiek - pochrúmali sme ich.
Ešte taká intímna otázka: na čo si chytil toho kapra čo sa s ním mojkáš (psst ...... nie je to matka?) - na cesto, na kukuricu, na kosňáka?
rybarkuchar
ani a, ani b, ani c. d je správne: na boilies. Ak nevieš čo to je podám krátku inštruktáž. Sú to pevne guličky v priemere od 14 do 24 mm, zhotovene s cca 5 až 20 komponent - recept na prípravu je zložitejší ako na prípravu ryby bez kostí. Je to nástraha na veľké kapre. Tie už nie sú vhodné na konzumovanie, preto sa vracajú späť do vody.
marianne69
takato uprava mi chuti najviac,perfektne,cim menej ,tym lepsie v tomto pripade
helca103
tiež sa bojím kostí a preto kupujem mrazené ryby, ale toto sa mi páči. Len kde teraz zoberiem toho čerstvého kapra :-)
viera111
Kapor sa podaril - super jednoduchy recept, urcite ho este zopakujem. Zo zvyskov som spravila polievku -  varecha.pravda.sk/recepty/balatonske-halaszle/12256-recep...
- mnam, odporucam. Ale zial tie kosticky tam zostali, aj ked som to pokrajala, tak ako na obrazku. Tak neviem, kde som spravila chybu. Mala som to vyprazata na silnejsom ohni, alebo naopak na slabsom a dlhsi cas?
rybarkuchar
Y-lonových kostičiek sa nikdy celkom nezbavíš, len keď to pokrájaš na 0,3 - 0,5 cm prúžky, vylúčiš zapichnutie do krku. Alebo necháš filety marinovať 6 až 12 hod. v slanej octovej vode. Vtedy zmäknú. Na druhej strane filet chytí kyslastú chuť - niečo za niečo. Ja ich smažím skôr dlhšie a na slabom ohni.
frezia
Krasny,jednoduchy recept.Kupila som cerstveho kapra a rozmyslala som,co s nim. Teraz uz viem. Dakujem.
ywett
perfektný recept!
@rybarkuchar , v profile máš napísané, že tvojou veľkou záľubou je rybárčenie a preto sa ťa chcem opýtať, že či má zubáč filet kosti?...a či má kosti aj sumec-filet?...lebo už som sa na to pýtala @eraserheada , ale zatiaľ mi neodpovedal...ryby ľúbime, ale kvôli malej, radšej bez kosti a napr. pangasiusa nechcem...a ukladám si aj tento tvoj receptík, vďaka :-)
2010
@ywett , ja nie som odbornik na chytanie ryb ako @rybarkuchar ale skor na konzumovanie ryb ktore mame casto, mna uz davnejsie prestalo bavit kupovat rybacie filety ktore su tak 3x drahe ako ryba plus ked su zmrazene 50% platim za vodu. Filetovat rybu nie je nic zlozite a nemusi to byt len muzska zalezitost preto prikladam zenske video ( a ked to pokazis na prvy krat ostane viac na polievku ) , potrebujes len ostry noz a jednu pevnu pinzetu alebo male kombinacky a trochu trpezlivosti. Cheers




ywett
@rybarkuchar @2010 veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď a rady, tiež aj link a video. Už som si to uložila, ale neviem či to tak zvládnem :-)...kedže ryby veľmi ľúbia aj deti, snažím sa kupovať tie kvalitnejšie...a možno sa ju naučím filetovať aj sama :-) P

Prajem Vám šťastné a veselé Vianoce v kruhu rodinky a ešte raz vďaka! :-)
marianne
tento kaprik by mohol byt moj vianocny pre tento rok..dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia