Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami fotorecept
Foto: pusta
V máji nevarievam takéto jedlo, ale v tejto zime prišlo veľmi vhod. Hrachová kaša zasýti, zahreje, okrem toho je veľmi chutná. Robím ju veľmi Zobraziť celý popisV máji nevarievam takéto jedlo, ale v tejto zime prišlo veľmi vhod. Hrachová kaša zasýti, zahreje, okrem toho je veľmi chutná. Robím ju veľmi jednoducho. Aj z lacných surovín sa dá pripraviť výborné jedlo. Keď je hlboko do peňaženky, napríklad ako ja - som teraz tesne pred dôchodkom.:-) Nezávisle na tom je výborná aj inokedy.
porcie
príprava
na 80 -90 °C
Suroviny
500 g |
|
100 - 200 ml alebo , kurací, z kostí, alebo voda na riedenie hrachovej kaše |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
2 - 3 strúčiky podľa veľkosti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
500 g |
|
1 - 2 ks |
|
podľa potreby na obalenie cibule |
|
1 - 2 PL na opraženie cibule |
|
Postup
-
1
Údené rebrá som rozsekla a umyla pod tečúcou studenou vodou.
-
2
Hrach som namočila na 12 hodín na noc v dostatočnom množstve studenej vody, lebo hrach ju "vypije" a nabobtná. Ráno som hrach scedila z vody, dala som ho spolu s údenými rebrami do čistej studenej vody, ktorá má siahať asi 4 cm nad úroveň hrachu. Priviedla som celé varu a potom som ho varila na strednom plameni asi 1 hodinu, kým mäsko na rebrách a hrach nezmäkol, ak sa rozvarí hrach, to nevadí. Voda sa má vyvariť takmer všetka.
-
3
Zatiaľ som si očistila cesnak.
-
4
Očistenú cibuľu som pokrájala na plátky asi 1 mm hrubé,rozobrala som ju na krúžky, ktoré som obalila v múke.
-
5
Uvarené údené rebrá som vybrala z hrachu a nechala som ich vychladnúť.
-
6
K hrachu som pridala prelisovaný cesnak, majorán a čerstvo mleté čierne korenie.
-
7
Zohriala som slepačí vývar.
-
8
Uvarený hrach som rozmixovala na kašu a doriedila vývarom do požadovanej konzistencie.. Kašu som nesolila, vývar je slaný dosť, okrem toho aj hrach je dosť slaný z údených rebier, ktoré sa s ním varili. Dosoliť treba len vtedy, ak ste nepoužili vývar na riedenie kaše, aj to iba po ochutnaní.
-
9
Z uvarených údených rebier som obrala mäso.
-
10
Opražila som v múke obalené kolieska cibule do zlato-hneda v rozohriatom oleji - asi 1 - 2 minúty.
-
11
Nabrala som do hlbšieho taniera horúcu hrachovú kašu, na vrch som dala uvarené údené mäso a kolieska opraženej cibule. Údené rebrá a vývar hrachovú kašu vynikajúco ochutia, jej príprava je pomerne jednoduchá a bez zásmažky, je to lacné, chutné jedlo, ktoré zahreje a zasýti. Chuťovo sa výrazne odlišuje od klasicky uvarenej kaše, kde sa údené mäso kladie už len hotové na vrch, kaša samotná má príjemnú údenú chuť.
spomenula som si na hrachovú kašu vdaka chladu doma dnes.
dakujem.
dakujem ti.
Ako decka sme ju mavali v skolskej jedalni. Volali sme to beton alebo kanagon :-) podla hutnosti a lepivosti. Dlhe roky som to nemohol ani vidiet. Az teraz, na stare kolena :-). A kludne ju varievam aj v lete, ked mam chut.
len sa ty pekne zahrej, aj hrachovou kašou :-)
dakujem ti.
nemusíš mať práve tie rebrá, dáš si na ňu , čo ti chutí :-)
my sme v školskej jedálni zas volali zemiakovú kašu ako atómová kaša :D
dakujem ti.
dakujem.
dakujem.
dakujem.
ešte mi zostalo aj pre teba :-)
dakujem.
dakujem.
dakujem.
hrachová kaša to je moje žrádlo akurát ju varím čo najjednoduchšie netreba ju mixovať to je pre kojencov namočený hrach aj s tou vodou a údenými rebrami do hrnca pár strúčkou cesnaku celý, ,bobkový list č.korenie a na koniec roztlačený cesnak a záprašku podla hustoty