Jarný zákusok bez vajíčok, ale zato s ovsenými vločkami

sracz - fotkasracz, 6. apríla 2011
Jarný zákusok bez vajíčok, ale zato s ovsenými vločkami
Foto: sracz

Tento rcp zverejňujem zvlášť rád, pretože: konečne som sa naučil kombinovať viac snímkov do jedného obrázku, môžem sa pochváliť novým porcelánom z JAR, kamarátka Zobraziť celý popisTento rcp zverejňujem zvlášť rád, pretože: konečne som sa naučil kombinovať viac snímkov do jedného obrázku, môžem sa pochváliť novým porcelánom z JAR, kamarátka Ditka čaká návštevu a tak som jej sľúbil zákusok s ovsenými vločkami a požičaný PC je opäť „spojazdnený“. Nemusím chystať drevo do kozuba, záhradu po zime som vyhrabal a tak som odmenu za prácu a vítanie jari spojil s novou sladkosťou. Ovsené vločky síce dvarazy nemusím, ale toto je čosi iné. Veď vyskúšajte, ochutnajte aj Vy a uvidíte!

21
porcií
60´ minút
príprava
40´ minút
na 175 °C/350 °F °C

Suroviny

Cesto:
200 g
600 ml čerstvé horúce
100 g škvarená
300 g
4 PL pravý včelý
350 g
2 vrecúška
2 PL kopcovité
1 KL
štipka g
120÷150 g pokrájané na hrubo
300 g
Krém:
200 ml čerstvé
100 g
2 PL
110 / 1 g / vrecúško
250 / 2 g / PL čerstvé
Poleva:
150 g čerstvé
150 g
3÷4 PL
podľa potreby podľa potreby




Postup

  1. 1

    všetko čo budeme potrebovať si dôkladne odvážime, odmeráme a rozložíme na dosah rúk.

    Jarný zákusok bez vajíčok, ale zato s ovsenými vločkami - obrázok 1
  2. 2

    námet na tento zákusok som prevzal z 1. dielu receptov zo Života na str. 163 (vďaka Martinus_u ich mám všetkých 22 dielov) a prispôsobil som sa podľa vlastných možností a podmienok; odvážené ovsené vločky uložíme do „weindlingu” a zalejeme horúcim mliekom, necháme dobrých 20´odstáť; pridáme ostatné ingrediencie (ja, v dávnej mladosti poučený Aňuci a Lady Ann, som použil domácu škvarenú bravčovú masť – po vihodňarski „smaľec” a pridal štipku soli); cesto vylejeme na vymastený, múkou posypaný plech (ja som použil mix ololej s múkou v tlakovej nádobe), preklápaním plechu rovnomerne rozmiestnime a povrch posypeme 2 hrsťami na hrubo pokrájaných vlašských orechov a pečieme v elektrickej rúre vyhriatej na 175 °C / 350 °F ~ 40´ (starostlivo sledujeme cez okienko rúry).

    Jarný zákusok bez vajíčok, ale zato s ovsenými vločkami - obrázok 2
  3. 3

    zostava surovín na krém.

    Jarný zákusok bez vajíčok, ale zato s ovsenými vločkami - obrázok 3
  4. 4

    z mlieka a pistáciového pudingového prášku (v pôvodnom rcp sa uvádza Zlatý klas) uvaríme puding, v ktorom na záver rozpustíme 2 PL masla a necháme vychladnúť; 250 g zmäknutého masla vymiešame so 100 g práškového cukru, pridáme 2 kopcovité PL kvalitného kakaa a elektrickým šľahačom dobre spojíme s vychladnutým pudingom.

    Jarný zákusok bez vajíčok, ale zato s ovsenými vločkami - obrázok 4
  5. 5

    toto potrebujeme na polevu.

    Jarný zákusok bez vajíčok, ale zato s ovsenými vločkami - obrázok 5
  6. 6

    čokoládu s maslom spojíme pri nízkej teplote do jemnej konzistencie a na záver primiešame aj 3÷4 PL šľahačkovej smotany – poleva dostane vysoký lesk a pri krájaní nožom, namočeným do horúcej vody, sa neprelamuje.

    Jarný zákusok bez vajíčok, ale zato s ovsenými vločkami - obrázok 6
  7. 7

    na upečené cesto (overené dreveným špáradlom) rozotrieme ~ 300 ml čučoriedkovomalinového džemu (doma by som určite použil jostový, ale aj ríbezľovojahodový, či marhuľový, alebo iný „pokyselkavý” je veľmi súci a zvyšuje „prudkojedlosť” tejto lahôdky); potom rovnomerne rozotrieme krém a uložíme aspoň na 120´ do chladničky; až na tento dôkladne vychladnutý základ z jedného konca vylejeme polevu a miernym „nadzdvihnutím” ju necháme „samospádom” stiecť na druhý koniec; hneď „za tepla” povrch dozdobíme (ja som použil kvietkový jarný motív z mandľových lupienkov a polevu necháme vychladnúť; opäť som s veľkým úspechom využil nový plech s „odoberateľným mantinelom”.

    Jarný zákusok bez vajíčok, ale zato s ovsenými vločkami - obrázok 7
  8. 8

    Servírovanie: s dobrou kávou, horúcim kakaom, alebo voňavým čajíkom na slovenskom,

    Jarný zákusok bez vajíčok, ale zato s ovsenými vločkami - obrázok 8
  9. 9

    či juhoafrickom porceláne – priznávam, že sa tentoraz „vyťahujem ako vozger na rukáve”, lebo som si ho pre Varecha.sk extra zvlášť kúpil!

    Jarný zákusok bez vajíčok, ale zato s ovsenými vločkami - obrázok 9

Diskusia k receptu

sandratamer
Eňu ňuno perfiš, nemá chybu :-D Opäť si sa ukázal ako dokonalý... "gazdiniak" :-D A ten porcelán varechový.... no všetko na jednotku s hviezdičkou :-))))
valeri
no vyskúšame a uvidíme :-)),ukladám, ale nauč ma kombinovať viac snímkov do jedného obrázku
frezia68
Krásne foto,výborný recept,nádherný porcelán a ten plech s odoberateľným okrajom bude od štvrtka mať v ponuke Lídl a nebudeš sa len Ty vyťahovť :-))) s praktickou formou na koláče.Ďakujem za recept,šmalec mám domáci v mrazničke a je načase ho vytiahnúť,lebo doteraz som varila bez neho.A ríbezľovo-malinový lekvár ešte zvýšil a rada ho použijem na tento koláčik :-))).Prezradíš mi rozmer plechu,aby som dosiahla výšku koláča?Ďakujem.
siskam
Suprový koláčik. V piatok idem skúsiť. Myslím, že ten plech bude veľký - dosť ingrediencíí.
ancicka
Ovsené vločky mám rada,tak vyskúšam.Ešte sa naučiť fotky vkladať .
dorisa
Velmi pekne spracovaný recept. Ja vločky tiež možem, ukladám si recept, ďakujem.
3sandra3
teda klobúk dolu,,,krásny koláčik so super popisom... ale neviem, ako mám rozumieť v rozpise surovín krému- puding pistáciový 110 /1 g/ vrecúško.... a podobne je to aj tak s maslom podtým
mariaklara
Vločkové recepty mám rada. Klobúk dolu, parádny recept, ozaj si to robil ty? Ukladám si do MKK.
janger
Krasny zakusok, krasny porcelan, krasne obrazky :-))))!
enen
no,ten popis nemá chybu,skoro ako rozprávka )))