Jarný slaný koláč

pupava - fotkapupava, 21. marca 2014
Jarný slaný koláč
Foto: pupava

Zelený koláčisko, chuťovo výborný.

60 minút
na 200 °C

Suroviny

Základ:
150 g
1/2 hrnčeka
2 ks
1 hrnček
10 lístkov
1 ks
1/2 hlavy
Plnka:
1 ks
6 ks
1 ks
2 ks
1/2 hrnčeka
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Ovsené vločky zalejeme horúcou vodou a rozmixujeme. Pridáme hrášok, hlávkový šalát, medvedí cesnak, pokrájanú cibuľku a opäť všetko spolu premixujeme. Pridáme mlieko, vajcia a všetko spolu premiešame.

  2. 2

    Najemno nakrájanú cibuľku dáme na trochu oleja, pridáme trochu soli. Zatiaľ si nakrájame šampiňóny na menšie kúsky a pridáme k cibuľke, to isté po chvíli urobíme s paprikou. Keď sú suroviny tak akurát, stiahneme zo sporáka a nasypeme do misky. Pridáme k nim vajíčka a múku.

  3. 3

    Formu srnčí chrbát vystelieme papierom. Na spodok dáme polovicu zelenej hmoty. Dobre rozmiestnime. Potom pridáme plnku zo šampiňónov, taktiež dobre rozmiestnime. A napokon pridáme zvyšok zelenej hmoty.

  4. 4

    Dáme do vopred vyhriatej rúry na 200°C na cca hodinku. Posledných 15 minút som mala nastavený ventilátor a priebežne som so špáradlom kontrolovala, či ešte nie je. Koláč po upečení vyberieme a necháme na vzduchu. Keď vychladne, preklopíme ho. Podávame s rukolou, prípadne inou zeleninkou podľa chuti. A takto vyzerá v "celku" - už je z neho odkrojené :)

    Jarný slaný koláč - obrázok 4

Diskusia k receptu

luss44
vyzerá veľmi chutne, suroviny na jednotku. Už je uložený v kolónke Zdravé veci, utešene mi to tam pribúda :)
mariamka
krasne vypada, aj moze chutit vyborne, len hodinka je na medvedi cesnak vela a na salat duplom, snazim sa takuto zeleninu tepelne upravovat minimalne, aby si zachovala svoje hodnoty, to neber v zlom, iba ako dobre mienenu radu :) tiez som to volakedy neriesila, ale clovek sa uci a snazi zlepsit, co sa da, je len plus, ze si take zdrave suroviny pouzila, s ovs. vlockami tiez rada pracujem aj so vsetkym, co je zelene :)
1x mapi57
jang
V rozpise je "hrach" a v postupe "hrášok". Tak ktoré tam patrí ? Hrach je starší , žltý alebo hnedý, ale hlavne sušený a treba ho namáčať. Hrášok je mladý a zelený. Môže byť čerstvý, mrazený alebo konzervovaný. Tak neviem...
pupava
Viem, aký je medzi nimi rozdiel. Pri písaní receptu mi len vyskočil predvolený hrach. Má byť hrášok. Tak, ako je v postupe, kde už predvolené nie je nič. Chybička sa vlúdila.
kimlo
@jang , ja mam kamarata ktory sa vola Marian Hrasny, vid moj recept na Hrachove rebra, a take veci ci je cerstvy alebo suchy hrasok vobec neriesim, normalne si este zoparkrat precitaj cely recept, pripadne pozri foto, a zistis ze sa jedna o zeleny hrasok, bud mrazeny alebo z konzervy, pripadne cerstvy, to je cele tajomstvo...:-)
jang
@kimlo ak by som bola začiatočná kuchárka a idem so zoznamom surovín do obchodu a kúpim hrach miesto hrášku, asi by som nechápala prečo je to tvrdé... A buď tak láskavý a vysvetli všetkým čo má tvoj kamarát "Marian Hrasny" spoločné s týmto. Príde a uvarí to? @pupava ďakujem, ak to bude chcieť navariť začiatočník, tak vďaka tebe teraz bude vedieť čo tam naozaj patrí. A len tak bokom, už je na pláne na pondelok... pekný recept. Ďakujem zaň.
kimlo
Lebo ho volame "hrach". Univerzalna prezyvka...ale v recepte sa treba pozriet na fotku, pripadne na popis, a hned je to jasne. Henten suseny hrach co spominas, je tak dobry na hrachovu kasu s dobrou domacou klobasou.
eviana
@pupava , veľmi sa mi tento Tvoj slaný koláč páči... medvedí cesnak v ňom použitý sa mixuje, čiže dá koláču svoju chuť a vôňu a k už upečenému si pokojne trochu čerstvého možno prihodiť na chrúmanie spolu s inou zeleninou... Aj mne sa zdá doba pečenia vzhľadom na použité suroviny dosť dlhá, ale musím uznať, že si to krásne skombinovala, veru aj ja ukladám a niekedy vyskúšam... mojim chlapom k tomu možno kúsok @kimlom spomínanej klobásy prihodím a bude aj ovca celá aj vlk sýty :) Tlieskam a dávam 5* :)
pupava
Chcela som aj napísať, že medvedí cesnak sa dá spokojne prihodiť k rukole a tak ostanú zachované všetky jeho prednosti, no predbehla si ma, @eviana :) Každopádne ďakujem a dúfam, že bude chutiť.
pupava
Čo sa týka doby pečenia, ja si myslím, že dosť záleží od trúby, naša, chúďa, na tom začína byť nedobre.
alex37
koláčik vyzerá výborne, ukladám do KK a dávam*****




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia