Jarná hŕstková z byliniek so smotanou

safran - fotkasafran, 16. marca 2014
Jarná hŕstková z byliniek so smotanou
Foto: safran

Vezmite za hrsť póru, menšiu hrsť sedana, hrsť čerstvých špenátových listov, hrsť petržlenovej vňate a hrsť lístkov medvedieho cesnaku, trocha číreho zeleninového vývaru, smotany a hrsť klíčkov šošovice a jarný elixír je v tanieri...

2
porcie
15-17 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 PL
1 hrsť biela časť
1 dl
1 menšia hrsť
1 hrsť
1 hrsť
1 menšia hrsť
1 hrsť
1 dl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na masle necháme opatrne, aby sa neprepálilo, orestovať na kolieska nakrájaný pór, pridáme čerstvo mleté čierne korenie, kto má rád aj štipku kajenského korenia (papriky), prilejeme číry zeleninový vývar a necháme povariť s tenko krájanými podkovičkami očisteného stonkového zeleru asi 10 minút.

  2. 2

    Prihodíme postupne hrsť čerstvých špenátových listov, medvedieho cesnaku, posekanej petržlenovej vňate. Táto listová zelenina by sa nemala nijako dlho variť, stačí ak listy špenátu zavädnú, medvedí cesnak pustí svoju vôňu a petržlen na koniec. Podľa chuti osolíme. Na záver zjemníme sladkou alebo šľahačkovou smotanou, prehrejeme, rovno do polievky nastrúhame trošičku muškátového orieška.

  3. 3

    Možno posypať hrsťou prepláchnutých jarných klíčkov, tu: naklíčenej šošovice. Niekto dá prednosť vôbec nevarenej, niekto rád minútku povarí (je tak lepšie stráviteľná). Oriešok masla na záver, ak ste použili smotanu na varenie, nie šľahačkovú. Dekorujeme niektorou z vňatiek alebo ako tu: lístkom novozélandského špenátu + jedlým kvetom sedmokrásky. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
@svedka bez smotany bude ťažšie dosiahnuť plnú chuť, v tom prípade bude treba polievku dlho variť a všetky rastliny v nej vymixovať a bude zvádzať na doplnenie silnejším bujónom, čomu som sa chcela vyhnúť, ale samozrejme, Vy si spravte podľa svojej chuti
@safran vyborna kremova chut sa da dosiahnut pridanim ovsenych vlociek. Je pravda, ze je potrebne varit to dlhsie, ale vysledna chut je lahodna. Netreba ani bujon. Varim takto iba z dvoch kusov porku, 4 lyzic vlociek a je nasa najoblubenejsia ;)
@caterina , výborný nápad, ja mám vločky v polievke rada, len ma lákajú ich variť do rozpadnutia a potom zmixovať... a to by som potom zrejme vynechala klíčenú šošovicu a kvôli tráveniu aj smotanu
@kukulienka71 mi vnukla myšlienku... čo tak jedno prepeličie vajíčko na porciu? čakajú v komore :-)
tvoj tanier by som si rovno nechala zaramovat, tak je krasny :), verim, ze aj chutny, len dumam, co je to ten "sedan", ja poznam len stvorkolesovy :P
@julica môžeš kokosové, mandľové alebo iné chutné mlieko?
@mariamka , hej, tanier mám čosi ako značku , že je to moje, príde mi taký starosvetský, keď sa jedlo poctivo a veci mali svoju cenu :-) v mnohých krajinách, keď nájdeš v recepte zeler, sa nejedná o buľvu (vôbec nepoznajú) ale o "stopkový zeler" - sedano, je drahý (ako u nás všetko 1€ za cca 10 stoniek)  www.google.sk/search?q=sedano+zelenina&rlz=1C1NWP...
@ julica , @ mariamka práve ste ma niečo naučili :-) ak nenapíšete @ safran , tak to nedostanem do notifikácií .-)
ale že ja som @ označila Vám, vám nijako nepomôže, ak sa sem neprídete pozrieť - vonkoncom to nebudete vedieť. Je tak? (iba sa učím ako to tu funguje)
bohuzial @ safran mas pravdu ,, to oznacovanie prezyvok prefixom "@ " ma cisto esteticky efekt, nieco ako "bold",, notifikacia funguje iba pri komentaroch autorovi pod jeho vlastnym receptom (ak ju ma aktivovanu),, ani vlastne nechapem ten zamer, naco davame zavinac :)))

Pridaj komentár k receptu: