Jarná hŕstková z byliniek so smotanou

Autor receptu: safran

Vezmite za hrsť póru, menšiu hrsť sedana, hrsť čerstvých špenátových listov, hrsť petržlenovej vňate a hrsť lístkov medvedieho cesnaku, trocha číreho zeleninového vývaru, smotany a hrsť klíčkov šošovice a jarný elixír je v tanieri...

2
porcie
15-17 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na masle necháme opatrne, aby sa neprepálilo, orestovať na kolieska nakrájaný pór, pridáme čerstvo mleté čierne korenie, kto má rád aj štipku kajenského korenia (papriky), prilejeme číry zeleninový vývar a necháme povariť s tenko krájanými podkovičkami očisteného stonkového zeleru asi 10 minút.
  2. Prihodíme postupne hrsť čerstvých špenátových listov, medvedieho cesnaku, posekanej petržlenovej vňate. Táto listová zelenina by sa nemala nijako dlho variť, stačí ak listy špenátu zavädnú, medvedí cesnak pustí svoju vôňu a petržlen na koniec. Podľa chuti osolíme. Na záver zjemníme sladkou alebo šľahačkovou smotanou, prehrejeme, rovno do polievky nastrúhame trošičku muškátového orieška.
  3. Možno posypať hrsťou prepláchnutých jarných klíčkov, tu: naklíčenej šošovice. Niekto dá prednosť vôbec nevarenej, niekto rád minútku povarí (je tak lepšie stráviteľná). Oriešok masla na záver, ak ste použili smotanu na varenie, nie šľahačkovú. Dekorujeme niektorou z vňatiek alebo ako tu: lístkom novozélandského špenátu + jedlým kvetom sedmokrásky. Dobrú chuť!