Jarná hŕstková z byliniek so smotanou
Autor receptu: safran
Vezmite za hrsť póru, menšiu hrsť sedana, hrsť čerstvých špenátových listov, hrsť
petržlenovej vňate a hrsť lístkov medvedieho cesnaku, trocha číreho zeleninového
vývaru, smotany a hrsť klíčkov šošovice a jarný elixír je v tanieri...
2 porcie |
15-17 minút tepelná úprava |
Postup
- Na masle necháme opatrne, aby sa neprepálilo, orestovať na kolieska nakrájaný pór, pridáme čerstvo mleté čierne korenie, kto má rád aj štipku kajenského korenia (papriky), prilejeme číry zeleninový vývar a necháme povariť s tenko krájanými podkovičkami očisteného stonkového zeleru asi 10 minút.
- Prihodíme postupne hrsť čerstvých špenátových listov, medvedieho cesnaku, posekanej petržlenovej vňate. Táto listová zelenina by sa nemala nijako dlho variť, stačí ak listy špenátu zavädnú, medvedí cesnak pustí svoju vôňu a petržlen na koniec. Podľa chuti osolíme. Na záver zjemníme sladkou alebo šľahačkovou smotanou, prehrejeme, rovno do polievky nastrúhame trošičku muškátového orieška.
- Možno posypať hrsťou prepláchnutých jarných klíčkov, tu: naklíčenej šošovice. Niekto dá prednosť vôbec nevarenej, niekto rád minútku povarí (je tak lepšie stráviteľná). Oriešok masla na záver, ak ste použili smotanu na varenie, nie šľahačkovú.
Dekorujeme niektorou z vňatiek alebo ako tu: lístkom novozélandského špenátu + jedlým kvetom sedmokrásky.
Dobrú chuť!