Jarná hráškovo-kalerábová omáčka so zemiakovou knedľou

arasidka - fotkaarasidka, 5. júla 2012

Keď babke dozrieval mladý hrášok a prvé hlávky kalerábu na záhrade, vždy, keď sme sa cez víkend u nej zišli, uvarila nám túto dobrotu. Zobraziť celý popisKeď babke dozrieval mladý hrášok a prvé hlávky kalerábu na záhrade, vždy, keď sme sa cez víkend u nej zišli, uvarila nám túto dobrotu. Neskôr som to varievala už aj mojím deťom a tie ju mali tiež veľmi radi.Asi preto, že bola sladká a to sa nám deťom páčilo najviac. Na malom dvorčeku pod hustou pergolou stával veľký stôl a tam, keď bolo krásne počasie, sme za hodinu zmastili za kastról tejto dobroty.

6
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

12 kg
2 ks
1,2 l
dľa chuti




Postup

  1. 1

    Do hrnca nasypem cukor a na miernom ohni ho karamelizujem, keď je z neho už hnedý roztok, nasypem mladý hrášok a na drobno nakrájaný kaleráb, jemne podlejem vodou a po chvíli trošku osolím. Pod pokrievkou to nechám variť asi 20 minút. Medzitým si nachystám liter mlieka a keď je to uvarené, nalejem ho do hrnca. Zamiešam a nechám ešte zopár minút pomaličky vrieť. Z ostatného mlieka a múky urobím zátrepku a vlejem do hrnca a miešam, aby omáčka neprihorela a neurobili sa v nej hrčky. A zase, ak je omáčka dosť hustá, dobre. Ak nie, pridám trošku múky rozhabarkovanej vo vode. Ako prílohu k tomu nedávame nič , iba zemiakovú knedľu, nakrájanú na klasické kusy.Všetky chute omáčky a knedle sa harmonicky dopĺňajú a preto, že je pomerne sladšia ako iné omáčky, deťom navyše aj chutí.

Diskusia k receptu

arasidka
ba kieho elementa - písala som kilo - 1,2O. Veď nevarím pre kasárne :))))) No, pre mňa písať recept je najhoršie v tom, že ja všetko dávam "AKURÁT", veď stará gazdziná, ne?
evanaaa
Naša mama robievala podobnú "sladkastú" z mrkvy a kalerábu, bola taká krémová, neviem, ako ju robila, ale my, deti, sme ju moc nejedli, pritom bola dobrá.
arasidka
no, mrkvové šelijaké polievky a iné nemám ani ja veľmi rada, ale táto kombinácia hrášku a kalerábu s chutným nasladkastým bešamelom, tak to mi chutí .
tatricka
vynikajuca. vsetkym nam velmi chuti. musim jej robit vela vela :P
arasid
Zdravím ťa, Tatrička, i ja ju mám rada, tento týždeň ju idem spraviť. Pochutí si aj moja staručká mamina, tá v poslednej dobe má chuť na samé maškrty, ako malé decko :)) A táto jarná omáčka je sladkastá, záleží koľko si ju osladíš, dobre vedela naša babička, že keď bude sladká akurát, nezostane jej v hrnci nič, všetko sme jej vyjedli.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia