Foto: pusta
Túto omáčku máme veľmi radi, najmä takto na jar. Mladú cuketu aj so šupkou nastrúham, varím v osolenej a osladenej vriacej vode, zasmažím, zjemním Zobraziť celý popisTúto omáčku máme veľmi radi, najmä takto na jar. Mladú cuketu aj so šupkou nastrúham, varím v osolenej a osladenej vriacej vode, zasmažím, zjemním kyslou smotanou a citronovou šťavou a pridám čerstvý nový kôpor. Takto isto pripravujem aj tekvicovú omáčku. Podávam s domácou knedľou a k nej dávam fašírku, varené hovädzie mäso, roštenku, párky, volské oko alebo vajíčko na tvrdo. Casto ju papáme len tak s knedľou, lebo je veľmi jemná a lahodná.
porcie
príprava
na 100 °C
Suroviny
800 g |
|
250 ml |
|
3-4 PL |
|
1 ks stredne veľká |
|
2 PL |
|
p.p |
|
z 1/2 citrona |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti čerstvý mladý |
|
Postup
-
1
Pripravila som si suroviny na omáčku.
-
2
Očistenú cibuľu som pokrájala na kocky.
-
3
Cukete som odkrojila oba konce, umyla som ju a nastrúhala som ju na slzičkovom strúhadle.
-
4
Vytlačila som šťavu z polovice citrona.
-
5
Kôpor som zbavila stopiek...
-
6
...a posekala som ho na drobno.
-
7
Cuketu som dala variť do vriacej osolenej a osladenej vody - asi 10 minút.
-
8
Na oleji som orestovala cibuľu...
-
9
...a múku do žemľovej farby, nariedila som j vodou..
-
10
a zasmažila somňou variacu sa cuketu a chvíľu som spolu povarila.
-
11
V miske som rozmiešala kyslú smotanu...
-
12
...a pridala som do nej trocha omáčky, aby sa vyrovnali teploty a nezrazila sa kyslá smotana. Dobre som celé rozmiešala a...
-
13
...a priliala do cuketovej omáčky a chvíľku som spolu povarila, potom som vypla plameň.
-
14
Do hotovej omáčky po chvíli státia som pridala ešte citronovu šťavu.
- 15
Nakoniec som pridala čerstvý a na drobno posekaný kôpor.
- 16
Podávala som horúce s vajíčkom, uvareným na tvrdo a s domácou kysnutou knedľou.
- 15
Diskusia k receptu