Jamieho citrónové zemiaky

andys - fotkaandys, 11. februára 2012
Jamieho citrónové zemiaky
Foto: andys

Dcérka nemá rada varené zemiaky, tak sa snažím upravovať ich rôznymi inými spôsobmi. Hranolky nie sú práve najzdravšie, tak robievam zemiakovo-zeleninové kaše alebo zemiaky Zobraziť celý popisDcérka nemá rada varené zemiaky, tak sa snažím upravovať ich rôznymi inými spôsobmi. Hranolky nie sú práve najzdravšie, tak robievam zemiakovo-zeleninové kaše alebo zemiaky pečiem na rôzne spôsoby. Tento som "odkukala" od Jamieho Olivera.

10 minút
príprava
45 minút
na 175 °C

Suroviny

 na ozdobu plátky




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska, hrubé asi 0,5 cm. Vysušíme v bavlnenej utierke.

  2. 2

    Na plech nalejeme primerané množstvo olivového oleja, pridáme zemiaky a rukami poriadne premiešame, aby sa zemiaky obalili jemným olejovým filmom. Rovnomerne rozložíme po celom plechu.

  3. 3

    Šťavu z 1 citróna vytlačíme a rovnomerne pokvapkáme zemiaky na plechu. Posypeme hrubou soľou a dáme piecť do vyhriatej rúry.

  4. 4

    Pred koncom pečenia pridáme niekoľko plátkov citróna (ak by sme ich pridali na začiatku, citróny aj zemiaky by zhorkli). Podávame ako prílohu k mäsu, alebo jeme samostatne so šalátom a studenou omáčkou (tatarskou alebo holandskou). Množstvá som neuvádzala, treba prispôsobiť počtu stravníkov a obľúbenosti pečených zemiakov ;) Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

elekra
Mňam, pečené zemiačiky mám veľmi rada.
ula2
Poznám,sú veľmi dobré
jarunka
Moze to byt dobre, este som takto pripravene nejedla, ale co nebolo moze byt.
hubata
Dobré domáce zemiačky pečené v rúre, v pahrebe, v šupe, bez šupy, pyré, šalát, varené, dusené ........... sú vždy mňam.
A s citrónom ti ich už zjedla? Možno jej nechutí ten olivový olej tak ako mne.
andys
@hubata , ona práveže takéto zje, len obyčajné varené jej nechutia. Ale máš pravdu, také v pahrebe by som si dala, už aby bolo leto ;)
Všetkým vďaka za komentáre.
germa
vyzerajú fajnovo, asi ich urobím dnes na obed:) Vďaka za tip.
evanaaa
Raz, keď sme boli na dovolenke v Grécku, nám dali na obed ako prílohu citrónové zemiaky. Mali by ste vidieť, ako Slováci reagovali, mrštili tváre a málokto ich zjedol. Ani ja s manželom, mne pripadali akoby nám dali skysnuté zemiaky, ale možno záleží na úprave a ak by som jedla tvoje, chutili by inak. Ťažko povedať.
andys
@germa , robila si?
@evanaaa , tieto vôbec nie sú kyslé, skôr treba dať pozor na tie citrónové kolieska, keď sa dlho pečú, zhorknú.
evanaaa
Veď som si myslela, tam to asi ináč robili, alebo použili veľa šťavy, na čo my nie sme až tak zvyknutí.
germa
Andy, áno, ale na panvici a zemiaky som asi 5 minút predvarila.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia