Jamieho citrónové zemiaky
Autor receptu: andys
Dcérka nemá rada varené zemiaky, tak sa snažím upravovať ich rôznymi inými spôsobmi.
Hranolky nie sú práve najzdravšie, tak robievam zemiakovo-zeleninové kaše alebo zemiaky
pečiem na rôzne spôsoby. Tento som "odkukala" od Jamieho Olivera.
10 minút príprava |
45 minút na 175 °C |
Postup
- Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska, hrubé asi 0,5 cm. Vysušíme v bavlnenej utierke.
- Na plech nalejeme primerané množstvo olivového oleja, pridáme zemiaky a rukami poriadne premiešame, aby sa zemiaky obalili jemným olejovým filmom. Rovnomerne rozložíme po celom plechu.
- Šťavu z 1 citróna vytlačíme a rovnomerne pokvapkáme zemiaky na plechu. Posypeme hrubou soľou a dáme piecť do vyhriatej rúry.
- Pred koncom pečenia pridáme niekoľko plátkov citróna (ak by sme ich pridali na začiatku, citróny aj zemiaky by zhorkli). Podávame ako prílohu k mäsu, alebo jeme samostatne so šalátom a studenou omáčkou (tatarskou alebo holandskou).
Množstvá som neuvádzala, treba prispôsobiť počtu stravníkov a obľúbenosti pečených zemiakov ;) Dobrú chuť!