Jamieho citrónové zemiaky

Autor receptu: andys

Dcérka nemá rada varené zemiaky, tak sa snažím upravovať ich rôznymi inými spôsobmi. Hranolky nie sú práve najzdravšie, tak robievam zemiakovo-zeleninové kaše alebo zemiaky pečiem na rôzne spôsoby. Tento som "odkukala" od Jamieho Olivera.

10 minút
príprava
45 minút
na 175 °C

Postup

  1. Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska, hrubé asi 0,5 cm. Vysušíme v bavlnenej utierke.
  2. Na plech nalejeme primerané množstvo olivového oleja, pridáme zemiaky a rukami poriadne premiešame, aby sa zemiaky obalili jemným olejovým filmom. Rovnomerne rozložíme po celom plechu.
  3. Šťavu z 1 citróna vytlačíme a rovnomerne pokvapkáme zemiaky na plechu. Posypeme hrubou soľou a dáme piecť do vyhriatej rúry.
  4. Pred koncom pečenia pridáme niekoľko plátkov citróna (ak by sme ich pridali na začiatku, citróny aj zemiaky by zhorkli). Podávame ako prílohu k mäsu, alebo jeme samostatne so šalátom a studenou omáčkou (tatarskou alebo holandskou). Množstvá som neuvádzala, treba prispôsobiť počtu stravníkov a obľúbenosti pečených zemiakov ;) Dobrú chuť!