Foto: mariamka
Nie, neľakajte sa, nie je to žiadna "zakázaná látka" :)) Je to iba obyčané slovenské "Lečo s klobásou" :) Ale, aby som bola dôsledná, Zobraziť celý popisNie, neľakajte sa, nie je to žiadna "zakázaná látka" :)) Je to iba obyčané slovenské "Lečo s klobásou" :) Ale, aby som bola dôsledná, je to autentický názov a recept z knihy Medzinárodná kuchárka, tretie vydanie z r. 1987 (foto knihy a pôvodného receptu viď nižšie). Verím, že bude chutiť aj Vám.
Postup
-
1
Na panvicu dáme rozpustiť maslo. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Orestujeme.
-
2
Mám taký hrebeň-pomôcku na krotenie rozbehanej cibule, neviem, či to poznáte, doporučujem :)
-
3
Klobásku pokrájame na kolieska, pridáme k cibuli, popražíme.
-
4
Pridáme rajčiny, v mojom prípade cherry, takže nebolo treba lúpať, a nadrobno pokrájanú papriku. Okoreníme, osolíme, zakryjeme a dusíme asi 10 minút.
-
5
Hotovo. Fakt to nepotrebuje viac. Vyzerá a vonia to krásne.
-
6
V pôvodnom recepte, ktorý podľa knihy pochádza z juhu USA, sa ako príloha doporučuje ryža, ale myslím, že každý Slovák viac-menej uprednostní voňavý mäkký chlebík. Ja som ešte využila moje mrkvovo-paradajkové čatní (viď moje recepty), ktoré som obohatila o kyslú smotanu, ochutila cukrom, MČK, pálivou paprikou, zelenými olivami a čerstvou zelerovou vňaťou.
-
7
A už sme v závere. Servírovanie.
-
8
Tento recept ani nemá byť recept.. skôr také pousmiatie, že pod takým exotickým názvom, ako je "Jambalaya" sa v našich končinách skrýva "obyčajné" lečo. Aj keď, lečo nikdy nesklame :)) A mne osobne, ten názov, neviem prečo, evokuje tanec :)) Takže: Dobrú chuť do jedla aj do tanca, priatelia:))
- 9
Pridávam obrázok "inkriminovanej knihy" :) ..
- 10
a receptu v pôvodnom znení ..
- 9
Preto sa všetci usmievame.
žiadny pán!..keď som bol na sk tak sme si tykali.
pozri tento nepotrebuje hrebeň.Ahoj
samé výhovorky...v tom košíku je aj cibula...už mu len jednu prihrať
sorry trochu sa mi to vymklo s pod kontroli
vari sa pomalym sposobom /velmi podobne spanielskej Paella/ a hoci ich je niekolko druhov /ako u nas gulasov/ na tanieri ho kazdy pozna podla typickych ingredienci a koreni.
ale proti tomuto LECU nenamietam.
Ale hlavne ze chuti, vsak je to amaterska stranka aj bryndzove halusky mozu byt z ryze :-)
@babav ta vasa to je kralovska Jambalaya! - bohata a asi autenticka, tato moja taka jej chudobna pribuzna, ved ako z SK :))
@ankabanka nemozem za to ze tomu lecu dali takyto nazov :)) a vdite, aniz by som to tusila, hned v prvej vete to uvadzam na pravu mieru :)
myslis keby tam boli krevety, tak sa do toho pustim? ani nahodou :)) toto mi ciste take echt slovenske prislo, ved aj bolo :))
mne tieto diskusie nevadia, naopak, myslim, ze su prinosom pre vsetky strany, nikto uceny z neba nespadol.. :)) niekto vari podla receptu ako papagaj (vid ja:)), niekto aj vie co vari a to je plus ..
mila prihoda a este lepsie odskodne :)) a ocenujem, ze ste aj napisali, ved na chyby treba upozornovat.. pekny den prajem :)
ja mam uplne inu pomocku na krajanie cibule a ma aj rodne cislo
ani tie domace pomocky uz tak nefunguju, ako volakedy ;-)
ked aj nemalo, oddneska uz ma :))
@marianne , mohla by si upresniť, čo sa ma má opýtať? čo si maôla na mysli práve?
mohla by si upresniť svoju otázku mne? :-) dakujem
rozumnejší si knihu zoženú, resp. nájdu zdroj a pozrú. aj tak to veľmi nepomáha, hoci niekedy áno :-)
možno-mladé baby-bu mu dali rady...
on ho robí na vyškvarenej slanine..dobre sa potom hľadá pravda vo víne...:-)
nevedela som-že sa to takto smiešne volá..
nuž-VARECHA-to v kuchyni je furt škola..
je tu zábava a radosť...:-)
tiež poznám recept na jambalayu trochu značne iný, ale prečo nie? a bez klobásy - môže byť. :-))
en.wikipedia.org/wiki/Jambalaya_%28On_the_Bayou%29...
No a ked ste boli pionerky tak sme pocuvali toto :-)
@marimka ved my nie sme stari. len si vela pamatame :-)
a len tak na margo: o pomocky sa treba dobre starat, nezanedbat udrzbu a potom funguju spolahlivo
Všetko najlepšie k narodeninám !!!!!!!! :-)))))))