Jambalaya z klobásy fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 29. mája 2013
Jambalaya z klobásy (fotorecept)
Foto: mariamka

Nie, neľakajte sa, nie je to žiadna "zakázaná látka" :)) Je to iba obyčané slovenské "Lečo s klobásou" :) Ale, aby som bola dôsledná, Zobraziť celý popisNie, neľakajte sa, nie je to žiadna "zakázaná látka" :)) Je to iba obyčané slovenské "Lečo s klobásou" :) Ale, aby som bola dôsledná, je to autentický názov a recept z knihy Medzinárodná kuchárka, tretie vydanie z r. 1987 (foto knihy a pôvodného receptu viď nižšie). Verím, že bude chutiť aj Vám.

Suroviny

20 cm
50 g
1 ks
5 ks
3-4 strúčik
2 ks
Príloha:
 alebo iné vhodné bylinky




Postup

  1. 1

    Na panvicu dáme rozpustiť maslo. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Orestujeme.

    Jambalaya z klobásy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mám taký hrebeň-pomôcku na krotenie rozbehanej cibule, neviem, či to poznáte, doporučujem :)

    Jambalaya z klobásy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Klobásku pokrájame na kolieska, pridáme k cibuli, popražíme.

    Jambalaya z klobásy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme rajčiny, v mojom prípade cherry, takže nebolo treba lúpať, a nadrobno pokrájanú papriku. Okoreníme, osolíme, zakryjeme a dusíme asi 10 minút.

    Jambalaya z klobásy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotovo. Fakt to nepotrebuje viac. Vyzerá a vonia to krásne.

    Jambalaya z klobásy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V pôvodnom recepte, ktorý podľa knihy pochádza z juhu USA, sa ako príloha doporučuje ryža, ale myslím, že každý Slovák viac-menej uprednostní voňavý mäkký chlebík. Ja som ešte využila moje mrkvovo-paradajkové čatní (viď moje recepty), ktoré som obohatila o kyslú smotanu, ochutila cukrom, MČK, pálivou paprikou, zelenými olivami a čerstvou zelerovou vňaťou.

    Jambalaya z klobásy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A už sme v závere. Servírovanie.

    Jambalaya z klobásy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tento recept ani nemá byť recept.. skôr také pousmiatie, že pod takým exotickým názvom, ako je "Jambalaya" sa v našich končinách skrýva "obyčajné" lečo. Aj keď, lečo nikdy nesklame :)) A mne osobne, ten názov, neviem prečo, evokuje tanec :)) Takže: Dobrú chuť do jedla aj do tanca, priatelia:))

  9. 9

    Pridávam obrázok "inkriminovanej knihy" :) ..

    Jambalaya z klobásy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a receptu v pôvodnom znení ..

    Jambalaya z klobásy (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

izabella929
paráááda.-))) toto je aj u nás presne takto pripravené, veľmi obľúbené jedlo.-)))keď mám veľa roboty na záhrade, veľmi rýchlo je táto pochúťka na stole....
mariamka
ste zlata pani @Izka , dakujem :)) to som tak dala skor kvoli tomu zaavnemu nazvu :)) ale verte ze uz je po tej slavnej Jambalaje zajtra varim zas :))
mariamka
@angast mily a ved na com? prezrad nech sa aj my zabavime.. :)) ja som za zabavala pri vareni aj pri pisani dost, ale rada si zopaknem ..
irenaw
tak to preto mi je celé leto do tanca, že sa napchávam lečom? fakt to znie ako tanec, ešte si dám k tomu salsu namiesto čatní a zoderiem topánky ;-) @mariamka ani nevieš, ako si ma potešila fotkou číslo 2. mne sa doma stále smejú, že to používam, ale keď ja nie som schopná pokrájať bez toho cibuľu na drobno :(
mariamka
@irenka :)) keby len do tanca... mne v kuchyne vzdy hudba hra na plne pecky... a ked stiham, tak si aj sama zabrnkam :)) s tym hrebienkom si ma potesila.. shak sme naake technicke typiy ta ne??
irenaw
pri hudbe sa dobre varí, len či nám tá cibuľa kvôli tomu netancuje... :-D
aroooo
zvyčajne, keď sa krája polka cibule ale nedokrajuje sa pri koreni, tak až tak nebehá...
irenaw
@aroooo neuveríš koľkokrát som pozerala ako na to. niekde medzi okom a nožom mám zrejme "studený spoj" :-)
mariamka
@irenka studeny spoj :))) mi hovor ,, co sme sa s mladym tot pri mature natrapili pri svetelnej vezi nie a nie svietit potvora a lala studeny spoj :)) a ta cibula podobne, tiez ju treba ju uzemnit :))
tiginko
chcela som sa vyjadriť k receptu, ale pri poslednom Irenkinom komentári som sa začala tak rehotať, že už ani neviem čo som chcela... dievčatá vy ste fakt super, varíte excelentne a ešte je s vami fajn :-)
angast
V bode č.8 píšeš , že to nie je recept , ale len také pousmiatie.
Preto sa všetci usmievame.
angast
ani nič nemusíš vymýšľať , stačí keď niečo uvaríš :-))))
mariamka
diky, pan @mesiar ..ten je hrniec je super, to je vyzera ako MP3jka s vib.. ehm na baterky .. .))
mariamka
sa rehliiiimmmmm nie ze hrebene mame ale aj nam to rovnako myslii :))
irenaw
ale tento malý žltý tancuje jambalayu a nie krája cibuľu :-)))
ankabanka
daleko od nazvu "Jambalaya alebo Gumbo" ktore je typicke jedlo pre "Creole cuisine" a Lousianu.
vari sa pomalym sposobom /velmi podobne spanielskej Paella/ a hoci ich je niekolko druhov /ako u nas gulasov/ na tanieri ho kazdy pozna podla typickych ingredienci a koreni.
ale proti tomuto LECU nenamietam.
mariamka
@ankabanka ja som len parafrazovala (a takmer doslovne) recept z horeuvedenej knihy, nemam pojem o povode a skladbe originalneho jedla, ak viete, budem rada za objasnenie...
frezia68
@tie ž som poškuľovala po tom recepte,ale nemala som špeciálnu šunku a korenie.Len som sa dočítala,že pochádza z Luisiany,či New Orleansu-sýte jedlo.Základ-masť,cibuľa,slanina,klobása,šunka( kuracie mäso )štipľavá paprika,zelená vňať cibule,vývar,ryža....recepty mi chodia na mail.Ale aj slovenská verzia by mi chutila :-)
mariamka
aspon sa rozvinie diskusia :)).. dakujem @frezia , asi to bude aj s Jambalajou ako uz velakrat na Vareche bolo , s halaszle, wellingtonom, bryndzakmi :)) budem len rada ak pridate dalsie verzie :)) zajtra odfotim knihu a dam sem ten recept ako je publikovany..
frezia68
@mariamka :veď verím,že z tej knihy,načo fotiť?Autor dal slovenskú verziu a robila si podľa toho.Ja tiež píšem k receptu,odkiaľ čerpám a niekedy som sa nevyhla diskusii.Ale skúsenosti iných sú zaujímavé,lebo sme tu medzinárodná skupinka a možná bude diskusia zaujímavá.....:-)
2010
Toto je to iste ako segedinsky gulas bez kyslej kapusty - blbost.
Ale hlavne ze chuti, vsak je to amaterska stranka aj bryndzove halusky mozu byt z ryze :-)



bambulka368
Mala by som si aj ja kúpiť tú pomôcku na rozbehanú cibuľu, moc sa mi pozdáva :)...mám síce hotelovú školu a krájanie cibule by som mala mať v malíčku, ale aj tak... No neviem či to v GB dostanem niekde kúpiť
mariamka
dalkujem za linky a info, uz sa dostávam do obrazu :))
@babav ta vasa to je kralovska Jambalaya! - bohata a asi autenticka, tato moja taka jej chudobna pribuzna, ved ako z SK :))
@ankabanka nemozem za to ze tomu lecu dali takyto nazov :)) a vdite, aniz by som to tusila, hned v prvej vete to uvadzam na pravu mieru :)
marianne
@mariamka moja vidis na daleky zapad sa Ty pustas s varenim,az hen cez Atlantik..ja sa radsej pirohov drzim:-)))
mariamka
@marianne ty si prilis skromna :) akych pirohov? :), citam tvoje recepty a kazdemu druhemu nazvu nerozumiem :)) co recept to perla! ..
myslis keby tam boli krevety, tak sa do toho pustim? ani nahodou :)) toto mi ciste take echt slovenske prislo, ved aj bolo :))
mne tieto diskusie nevadia, naopak, myslim, ze su prinosom pre vsetky strany, nikto uceny z neba nespadol.. :)) niekto vari podla receptu ako papagaj (vid ja:)), niekto aj vie co vari a to je plus ..
mariamka
ak ste zvedavi na obrazok knihy a ten spotvoreny recept, pridala som fotky :))
marianne
ooo dakujem Ti dobra vila,takto mi ego pohladkat...co pijes?:-)) ved v poho..ved od toho sa tu recepty davaju,aby si aj navzajom ludia poradili :-) co ano a co nie. Len tu su velmi prisne kadre na posudzovanie originalu receptov,bacha na Vlacha!!:-DDD
marianne
ani to Ti nepomoze,opytaj sa @pusty :-))) ja som nie masozrava a keby tam tej klobasy nebolo,tak je to pre mna idealne....z masa milujem len slaninu:-))
frezia68
@mariamka :tiež mám rada diskusie k receptom,niekedy sa veľa dozviem a recept vylepším.A pridám Ti jednu moju nedávnu skúsenosť.Zasa z časopisu som piekla trvanlivé maslové pečivo ( nemyslím,že varíme ako papagáje,ak podľa receptu),ale cesto bolo krušivé,nedalo sa z toho nič robiť.Ešte raz som skontrolovala recept a v prvej spravodlivej zlosti som napísala do redakcie časopisu,že uviedli,že každý recept je overený,ale opak je pravdou,lebo.......O týždeň mi prišiel milý mail -ospravedlnenie a poslali mi 2 kg rôznych časopisov,čo mi nahradilo škodu,lebo rada čítam a také drahé ani nekupujem :-))) Chýbali tam vajíčka a keby som rozmýšľala,sama na to prídem.Takže Tvoja chyba to nie je a zasa sme sa niečo dozvedeli,nie?
mariamka
ste mila p. @frezia :)) .. aby som sa niekoho nedotkla, toho papagaja som myslela seba a prave pri tomto recepte, ze som sa ho drzala takmer do bodky.. a nezistila si viac info, no ale, to sa pri kazdodennom vareni ani neda .. :)
mila prihoda a este lepsie odskodne :)) a ocenujem, ze ste aj napisali, ved na chyby treba upozornovat.. pekny den prajem :)
marianne
@mariamka ja sa tiez striktne drzim receptu,ak varim podla neho.Ak na to vsetko namam,radsej nevarim,tiez nie som experimentator,na mna ten papagaj sedi:-))
mariamka
:)) marianne, ja asi tiez tak, pokial nieco varim prvykrat a nemam vyskusane, tak radsej neexperimentujem, ale zas su pripady, ked sa viem patricne "vyřádiť" :))
afataga
tak s tym pousmiatim ti to vyslo :-))) upratovala si chladnicku? :-)
ja mam uplne inu pomocku na krajanie cibule a ma aj rodne cislo
mariamka
raz za uhorsky rok upracem chladnicku a hned je tu veselo :)) mala by som castejsie ;-)
tiginko
@afataga kde predávajú pomôcky s rodným číslom? Do kuchyne by sa mi zišli viaceré :-)
mirkamt
Tiež som sa konečne pobavila pri čítaní komentárov k receptu :-D Hoci klobásku takmer nepoužívam, aspoň na zasmiatie bolo dobré otvorenie tohto receptu :-)
mariamka
tak predsa to ma volaco spolocne s hudbou!! a ja, ze co ma to tak taha k tomu tancu :))


tiginko
@margaretka28 myslela som si :-( ... mne sa ušla šikovná pomôcka pre všetky práce na svete okrem kuchyne :-) @mariamka aká stará pesnička! Tú si ešte pamätám hádam ako dieťa, ani som nevedela, že to má niečo spoločné s lečom :-)
mariamka
@tiginko nie si sama .. zial aj ja si ju pametam :)) dokonca aj slovensku verziu z Repete - Pupavy :)) co uz, sme tu sami pametnici :)
ani tie domace pomocky uz tak nefunguju, ako volakedy ;-)
mariamka
".. ani som nevedela, že to má niečo spoločné s lečom"
ked aj nemalo, oddneska uz ma :))

pusta
tiež mám doma túto Medzinárodnú kuchárku. recept sa mi páči.
@marianne , mohla by si upresniť, čo sa ma má opýtať? čo si maôla na mysli práve?
mohla by si upresniť svoju otázku mne? :-) dakujem
abdul
@mariamka : Lečo po ameircky mi hrali, keď som šiel do dôchodku. To bola akcia.... . Aj v závodných novinách sme sa poniektorí videli.
2010
To sa lahko pani Fialovej v Medzinarodnej kucharke pisali bludy cestovat sa nedalo a internet nebol.Jambolaya je len pod inym menom z juhu ameriky verzia paelly. Uz sa tesim ako spravim slovenske rizoto zo zemiakov.
2010
a francuzske zemiaky z ryze:-)
marianne
@pusta nemala nic zleho na mysli,len ze si spominam, si tiez v minulosti dokladovala kucharsku knihu ako dokaz,ze si to varila z nej..nepamatam si uz o aky recept islo...islo ne nejaky masovy pokrm od madarskeho sefkuchara a nemohla si ich presvedcit.Nepisala si o tom aj v nejakej diskusii? Ak si to nebola Ty,tak sa ospravedlnujem.
frezia68
@mariamka :že nie sme papagáje,to som písala,aby som Teba ospravedlnila,že nie si papagáj.Taká vzťahovačná nie som,aby som myslela na seba :-))))))) a kľudne tykaj.S Tebou je tu zábava,ale idem dovariť,tak pekný deň!
mariamka
:)) dakujem za doveru p. @frezia ale naozaj uz som si zvykla, niekomu tykam, niekomu vykam, ako to citim :)) a nech sa obed vydari :))
marianne
Tym som chcela povedat len to,ze nie vsetci precestuju zemegulu krizom-krazom a ak sa stane,ze niekto uvari recept napriklad aj z medzinarodnej kucharky a nie je to 100% ono,ten varechac je tak s polovice v tom nevinne.Aj ked v takej medzinarodnej kucharke,by ten recept mal zodpovedat originalu,si myslim...aj ked sa v tom case nedalo cestovat. Nebol internet,kde by sa to dalo overit...
mariamka
viete ze ju pocuvam tu v praci na sluchatka uz asi 10-krat ?? :))) som rada, ze potesila :))
pusta
@marianne , áno je to tak, ako si napísala. nuž ale ani to nepomáha na presvedčenie simplexných, ked predložíš corpus delicti :D
rozumnejší si knihu zoženú, resp. nájdu zdroj a pozrú. aj tak to veľmi nepomáha, hoci niekedy áno :-)
jujoska
veru cestovat sa nedalo a tak sa sirili recepty medzi kontinentami radiovymi vlnami. Potom sa necudujte, ked vznikli nejake sumy :-) VIdim @mariamka , ze sef ti dnes moze byt ukradnuty :-)
marianne
nie som,ale moj sobaseny tiez hovori,ze som sa sekla povolanim.FBI alebo CIA by mi vraj pasovala:-)) no zda sa mi to nefer,ze niekto ma patent na posudzovanie originalov...ja v nich mam stale hokej,preto by som tu ani ziaden nedala,ale @miriamka tu sa diali veci okolo originalov.Nasla si recept v kucharke,uvarila si,bodka.Ako ho pomenovali,nie je tvoj problem.Mohla si si to este overit na nete,youtube ci sa to tak ozaj vari,ale to je vsetko co si preto mohla urobit.Aleboooo sa vybrat za tu velku kaluz a overit si to:-))
marianne
@pusta sa mi ulavlo,som sa obavala,ze si si to zle vysvetlila.Naozaj som tym len myslela,az sa ta opyta na to,ze niekedy ani podpis vlastnou krvou nepomaha:-)
marianne
@pusta sa mi ulavlo,som sa obavala,ze si si to zle vysvetlila.Naozaj som tym len myslela,az sa ta opyta na to,ze niekedy ani podpis vlastnou krvou nepomaha:-)
mariamka
@marianne keby za tie recepty boli provizie, tak si dam vecsiu namahu:)) .. srandujem :) aspon je sranda :))
irenaw
@marianne idem ja radšej variť recepty z našej štvrte, nech sa nemusím brodiť cez kaluže ;-)))
2010
@mariamka , ja nemam absolutne nic proti tvojmu receptu, ani ho neposudzujem ani nekritizujem, vsetkym doma chutil, to je hlavne.Ze to nie je jambolaya to je skor problem p.Fialovej.
mariamka
:))) no kto ma dnes vidi, jak sa cely den skerim na PC, povie, ze mi sibe :)) ste zlate dievcence :))
irenaw
radšej nič nemeň, ešte ťa autori knihy obvinia, že si im ukradla recept a chcela to zamaskovať zmeneným názvom ;-)))
pusta
@mariamka , vždy to tak nebolo, aspoň pokiaľ išlo o môj recept, ktorý som pridala či už zo zahraničia, z medzinárodnej kuchárky alebo z nášho časopisu. @2010 mi to vtedy veru nedaroval :-)
frezia68
@marianne :veď tu nikto nekritizuje,debatujeme,upresňujeme,dozvedeli sme sa a načo meniť názov?Taký bol recept...je niekto urazený? Nie,myslím,že @mariamka nepotrebuje obhajcu,ale už viem,na koho sa obrátim,ak ho budem ja potrebovať :-)))))))
radost
lečo varí môj muž najlepšie v rodine...ale takéto =veselé= nevie..môžem si to dovoliť-a poslať ho vyškoliť??
možno-mladé baby-bu mu dali rady...
on ho robí na vyškvarenej slanine..dobre sa potom hľadá pravda vo víne...:-)
nevedela som-že sa to takto smiešne volá..
nuž-VARECHA-to v kuchyni je furt škola..
je tu zábava a radosť...:-)
irenaw
čo tam po hlodoch, ale ja v sobotu tancujem jambalayu okolo sporáka a varím lečo, takú som dostala chuť :-)
rea1
lečo - nelečo, dievčence, nemohol by niekto konečne vypnúť ten dážď? ja mám dnes nové topánky! aj páni môžu, nech sa necítia diskriminovaní.
tiež poznám recept na jambalayu trochu značne iný, ale prečo nie? a bez klobásy - môže byť. :-))
marianne
baby vy bud tancujte alebo jambalayu varte,lebo potom ani leco ani jambalaya:-))))
marianne
no to je ono!! to chcela nasa strana a vlada!:-))....neuveris @2010 ale to sa mi nestalo za cely cas co som na vareche,mne sa dnes o Tebe snivalo...:-))
mariamka
:)) 2010, ja som dnes dobre prevetrala ten YT, aj tato bola, coutry, folk mam rada, alebo je to ten bluegrass?? ved ty ma opravis :)) dik :))
marianne
jaaaj Ty v sobotu tancujes jambalayu a leco varis,som zle precitala...a kroky vies???
irenaw
jaaaj a to nemá byť čistá improvizácia? mám čo robiť...
irenaw
ináč "číru vodu v kreedenci" nepoznám, ale pasuje to k vareniu ;-D
afataga
@tiginko presne ako pise @margaretka28 , rodny list nestaci, ale kedze dnes uz v čine vyrabaju vsetko, pohladaj na nete, mozno sa da kupit, alebo aspon nahradne diely, ak ti uz dobre nefunguje,
@marimka ved my nie sme stari. len si vela pamatame :-)
a len tak na margo: o pomocky sa treba dobre starat, nezanedbat udrzbu a potom funguju spolahlivo
mariamka
@angast toto video korejskych robotko-skolkarov mam na YT medzi oblubenymi uz vyse roka :)) tak ma chytilo, ze som si z neho urobila aj mp3 a dokonca patrala co to je za skladbu :)) potesil si ma :)) tych vystupeni maju viac a vsetky su dokonale!
mariamka
no zbohom, moja Jambalaya je dnes v ponuke Varechy ako obedne menu :)) to su fofry !!
manya
túto kuchársku knihu mám aj ja, prvé vydanie r.1982 a bola som rada, keď som v nej listovala a skúšala recepty, ako mladá gazdinka som tu nachádzala veľa inšpirácie a korenenú omáčku som robila stále keď bolo varené mäso z polievky.
mariamka
ani neviete, ako ste ma potesili @manya :)), ja mam tu korenenu tiez zakruzkovanu, stana 194 :) na nu som ulovila mojho stavajuceho ... :))
irenaw
však tie gitary sú väčšie, ako tí malí ľudkovia :-)
irenaw
:-))) už trénujem... dúfam, že spievať nemusím ;-D
manya
aj môjmu mužovi chutí, mäso nakrájam na malé kocky, zmiešam a dáme si na hrianky alebo chlebík, na 194.str. mám záložku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia