Jamajské kura

marosko566 - fotkamarosko566, 12. júna 2013

Tento recept je ideálny pre toho kto má rád pikantné a korenené jedlá. Nevyzerá lákovo, ale chutí výborne.

4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
marináda:
2 čl
2 čl
2 čl
2 čl
2 čl
2 ks
4 cm
2 PL
16 ml
2 PL
125 ml
2 ks
1 KS
ryža:
400 g
800 ml
250 g
1 ks
2 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si ingrediencie

    Jamajské kura - obrázok 1
  2. 2

    Do mixéru nasypeme všetky koreniny na marinádu, pridáme olej, sójovú omáčku, citrónovú šťavu z jedného citrónu, rum, olivový olej, 2 strúčiky cesnaku, pokrájaný zázvor, prekrojenú cibuľu na 4 časti a pokrájané čili papričky. Ak nemáte radi veľmi pikantné, treba vybrať z čili semienka. Všetko poriadne rozmixujeme.

  3. 3

    Umyté kuracie prsia jemne z vrchu narežeme, aby sa marináda dostala aj do vnútra.

    Jamajské kura - obrázok 3
  4. 4

    Kuracie prsia zalejeme marinádou a necháme marinovať v chladničke 2h a mimo chladničky ďalšie 2h. Maximálne však 24h.

    Jamajské kura - obrázok 4
  5. 5

    Odležané kuracie prsia preložíme do jánskeho skla (alebo inej zapekacej nádoby) aj s marinádou a dáme piecť do predom vyhariatej rúry. Pečieme 1h na 200°C.

    Jamajské kura - obrázok 5
  6. 6

    Zatiaľ si pripravíme ryžu. Do hrnca si dáme olej a na hrubšie pokrájanú cibuľu a soľ. Jemne orestujeme.

    Jamajské kura - obrázok 6
  7. 7

    Ďalej pridáme na jemno pokrájaný cesnak a pokrájanú čili papričku. Doporučujem vybrať semienka, lebo už tak je kura dosť pikantné ;-). Keď cibuľa trochu omekne, pridáme ryžu, premiešame, zalejeme vývarom, a pridáme hrach. Varíme 15 minút. Počas varenia podľa potreby premiešame, aby ryža neprihorela.

    Jamajské kura - obrázok 7
  8. 8

    Prajem dobrú chuť.

Diskusia k receptu

marosko566
Náš rum má trošku inú chuť ako kubánsky, ale raz som nemal kubánsky tak som použil náš a nič sa nestalo.
evanaaa
Až na pár surovín robievam podobnú marinádu, občas ich aj mením, no niektoré, tie základné ostávajú. Výhodou takto marinovaného mäsa je, že šetrí čas a je hocikedy k dispozícii.
Ináč,dávame do jenského skla, jánske sú napr. ohne, ale toto je z mesta Jena-:)))