Jahodový džem
Jahodový džem

Jahodový džem fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 16. júna 2021

Dnes ráno sa mi u nás pošťastilo kúpiť jahody od predajcov zo Šiah za dobrú cenu 2,75 €/kg. Minimálny odber bol 2 kg. V Zobraziť celý popisDnes ráno sa mi u nás pošťastilo kúpiť jahody od predajcov zo Šiah za dobrú cenu 2,75 €/kg. Minimálny odber bol 2 kg. V sobotu od nich kúpila dcéra, ale tie sme zjedli len tak.

5
porcií
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
0,520 kg
1 citrón
1 bal. (Pektín)




Postup

  1. 1

    Pri príprave džemu som postupovala poľa návodu na balíčku PEKTÍN, ktorý som si v predstihu kúpila v obchodnom reťazci. Je to rastlinný želírovací prípravok. Na obale je napísané, že na 2 kg ľubovoľného ovocia je potrebné 1 vrecko Pektínu a 0,7-1,0 kg cukru. Miesto kyseliny citrónovej som pridala citrónovú šťavu, keďže to bude (dúfam) papať aj môj 2,5-ročný vnuk.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jahody boli nepoškodené, pekné, čisté, preto som ich neumývala. Veď vodu, ktrorá by na nich ostala, by som musela odparovať. Každú jahodu som odstopkovala a pokrájala na menšie kúsky. Keď ich bolo v nerezovom hrnci s akutermickým dnom dostatočné množstvo, odvážila som ich. Samozrejme, najprv prázdny hrniec. Bolo ich 1 535 g. Na toto množstvo som spotrebovala 520 g cukru. To odpovedá cca 340 g cukru/kg ovocia.

  3. 3

    Z odváženého cukru odoberieme 2 PL a zmiešame s 1 balíčkom Pektinu a pridáme k ovociu. Trošku Pektinu som odobrala, aby som bola presná, keďže to nebolo 2 kg jahôd. Odobratý Pektin som vypila v pohári vody, pektín znižuje cholesterol. :-) Bez čakania a státia hneď dáme hrniec na stredný plameň a za stáleho miešania privedieme do varu. Asi 1 minútu dôkladne povaríme. 1 minúta sa počíta od intenzívneho varu. Dôležité upozornenie: Pektin pridávame vždy pred cukrom.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme zvyšok cukru. Var sa zastaví. Opäť privedieme do varu zosilením plameňa. Za stáleho miešania a prebublávania dôkladne povaríme cca 10 minút a odstavíme.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz som pridala šťavu z 1 citróna. Šťava sa pridáva kvôli zachovaniu peknej červenej farby.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ihneď plníme do pripravených suchých a čistých pohárov.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pevne zaviečkujeme a poháre obrátime hore dnom na asi 5 minút. Povarením vo vode som dopredu viečka vysterilzovala. Z 1,5 kg očistených jahôd som pripravila 4 ks 3-decových pohárov a jeden menší objem. Počas varenia jahôd som zapla aj odsávač pár -digestor. Som veľmi spokojná s kvalitou džemu, je príjemne kyslý s kúskami jahôd. Po ochladení vznikol pevný rôsol, ktorý sa neporuší ani prevrátením pohára. Je to rýchla príprava bez predvárania a zasypávania cukrom. Na palacinky alebo na maslový chlebík k raňajšej bielej káve bude dobrý. Buchty s jahodovým džemom nepečiem. Pektin je prírodný, najviac ho obsahujú jablká vo svojej šupke.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pre bezpečné uchovanie džemov a marmelád odporúča Dr. Oetker po skončení varu pridať 1/2 balíčka pomôcky na konzervovanie (nemala som doma) alebo džemy ešte sterilizovať.

Diskusia k receptu

kuko95
Krásny džem tú vôňu úplne cítim babka tiež robila keď som bol malý jahodový a marhuľový som nedával len tak zo skla :))))ani palacinky nebolo treba hehe
marienka44
@kuko95 (16.6.2021 21:14)

Asi jedával. :-).
Bolo to veľmi rýchle varenie, pred tým som ešte žehlila a piekla tvarohové pagáčiky. Teším sa, zatiaľ stačí. Najbličšie uvarím postupne po naberačkách rúbezľový lekvár, aby sme mali na vianočné pečenie.
1x kuko95
violeta
Dala ste len cca 340g cukru na 1kg jahôd. Mne bez konzervačného prípravku, alebo sterilizácie, s takýmto množstvom cukru, začali jahodové džemy plesnivieť. Nepoužívala som však Pektin, neviem či obsahuje aj nejaký stabilizátor. Máte s takouto prípravou dlhodobejšie skúsenosti?
marienka44
@violeta (17.6.2021 11:54)

Ano, 347 g cukru po prepočítaní na 1 kg. Držala somm sa predpisu na balíčku Pektin. Tam je na 2 kg ovocia 0,7 kg cukru.
Ale @Cesminaz tu uverejnila nedávno svoj jahodový lekvár a tam ona dala na 2,5 kg jahôd len 600 g cukru, čo predstavuje 240 g cukru/1 kg jahôd. Ja myslím, ze je to OK.
Horná hranica množstva cukru podľa Dr. Oetkera je 1 kg/2 kg ovocia, teda 500 g cukru(1 kg ovocia, ale to by bolo veľmi sladké a chuť jahôd by bola potlašená.
olinecka
Takéto rýchle džemy mám rada aj neprihoria, hrnce. Pozdravujem.
cesminaz
@marienka 44 (17.6.2021 15:37)

Ano milá @marienka robila som tiež nedávno džem/lekvár, ale zverejnený ho mám na blogu :-) Ja som dala ako píšeš na 2,5kg jahôd 600g cukru. Podla mňa to stačilo. Môj syn vravel, že lekvár je chuťovo úžasný, fantasticky jahodový :-) Musím povedať, že mi fakt lúbime sladké, ale čo sa týka niektorých lekvárov, mám rada ak sa uchová ich chuť ovocia :-) A k tomu patria u mňa napríklad jahodový, marhulový, ríbezlový a višňový lekvár :-) To sú naše najobľúbenejšie. Pozdravujem :-)