Jahodový džem fotorecept
Foto: marienka44
Dnes ráno sa mi u nás pošťastilo kúpiť jahody od predajcov zo Šiah za dobrú cenu 2,75 €/kg. Minimálny odber bol 2 kg. V Zobraziť celý popisDnes ráno sa mi u nás pošťastilo kúpiť jahody od predajcov zo Šiah za dobrú cenu 2,75 €/kg. Minimálny odber bol 2 kg. V sobotu od nich kúpila dcéra, ale tie sme zjedli len tak.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pri príprave džemu som postupovala poľa návodu na balíčku PEKTÍN, ktorý som si v predstihu kúpila v obchodnom reťazci. Je to rastlinný želírovací prípravok. Na obale je napísané, že na 2 kg ľubovoľného ovocia je potrebné 1 vrecko Pektínu a 0,7-1,0 kg cukru. Miesto kyseliny citrónovej som pridala citrónovú šťavu, keďže to bude (dúfam) papať aj môj 2,5-ročný vnuk.
-
2
Jahody boli nepoškodené, pekné, čisté, preto som ich neumývala. Veď vodu, ktrorá by na nich ostala, by som musela odparovať. Každú jahodu som odstopkovala a pokrájala na menšie kúsky. Keď ich bolo v nerezovom hrnci s akutermickým dnom dostatočné množstvo, odvážila som ich. Samozrejme, najprv prázdny hrniec. Bolo ich 1 535 g. Na toto množstvo som spotrebovala 520 g cukru. To odpovedá cca 340 g cukru/kg ovocia.
- 3
Z odváženého cukru odoberieme 2 PL a zmiešame s 1 balíčkom Pektinu a pridáme k ovociu. Trošku Pektinu som odobrala, aby som bola presná, keďže to nebolo 2 kg jahôd. Odobratý Pektin som vypila v pohári vody, pektín znižuje cholesterol. :-) Bez čakania a státia hneď dáme hrniec na stredný plameň a za stáleho miešania privedieme do varu. Asi 1 minútu dôkladne povaríme. 1 minúta sa počíta od intenzívneho varu. Dôležité upozornenie: Pektin pridávame vždy pred cukrom.
- 4
Pridáme zvyšok cukru. Var sa zastaví. Opäť privedieme do varu zosilením plameňa. Za stáleho miešania a prebublávania dôkladne povaríme cca 10 minút a odstavíme.
- 5
Teraz som pridala šťavu z 1 citróna. Šťava sa pridáva kvôli zachovaniu peknej červenej farby.
- 6
Ihneď plníme do pripravených suchých a čistých pohárov.
- 7
Pevne zaviečkujeme a poháre obrátime hore dnom na asi 5 minút. Povarením vo vode som dopredu viečka vysterilzovala. Z 1,5 kg očistených jahôd som pripravila 4 ks 3-decových pohárov a jeden menší objem. Počas varenia jahôd som zapla aj odsávač pár -digestor. Som veľmi spokojná s kvalitou džemu, je príjemne kyslý s kúskami jahôd. Po ochladení vznikol pevný rôsol, ktorý sa neporuší ani prevrátením pohára. Je to rýchla príprava bez predvárania a zasypávania cukrom. Na palacinky alebo na maslový chlebík k raňajšej bielej káve bude dobrý. Buchty s jahodovým džemom nepečiem. Pektin je prírodný, najviac ho obsahujú jablká vo svojej šupke.
- 8
Pre bezpečné uchovanie džemov a marmelád odporúča Dr. Oetker po skončení varu pridať 1/2 balíčka pomôcky na konzervovanie (nemala som doma) alebo džemy ešte sterilizovať.
Tiež jahodový džem:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Asi jedával. :-).
Bolo to veľmi rýchle varenie, pred tým som ešte žehlila a piekla tvarohové pagáčiky. Teším sa, zatiaľ stačí. Najbličšie uvarím postupne po naberačkách rúbezľový lekvár, aby sme mali na vianočné pečenie.
Ano, 347 g cukru po prepočítaní na 1 kg. Držala somm sa predpisu na balíčku Pektin. Tam je na 2 kg ovocia 0,7 kg cukru.
Ale @Cesminaz tu uverejnila nedávno svoj jahodový lekvár a tam ona dala na 2,5 kg jahôd len 600 g cukru, čo predstavuje 240 g cukru/1 kg jahôd. Ja myslím, ze je to OK.
Horná hranica množstva cukru podľa Dr. Oetkera je 1 kg/2 kg ovocia, teda 500 g cukru(1 kg ovocia, ale to by bolo veľmi sladké a chuť jahôd by bola potlašená.
Ano milá @marienka robila som tiež nedávno džem/lekvár, ale zverejnený ho mám na blogu :-) Ja som dala ako píšeš na 2,5kg jahôd 600g cukru. Podla mňa to stačilo. Môj syn vravel, že lekvár je chuťovo úžasný, fantasticky jahodový :-) Musím povedať, že mi fakt lúbime sladké, ale čo sa týka niektorých lekvárov, mám rada ak sa uchová ich chuť ovocia :-) A k tomu patria u mňa napríklad jahodový, marhulový, ríbezlový a višňový lekvár :-) To sú naše najobľúbenejšie. Pozdravujem :-)
Súhlasím a pozdravujem. do diaľky. :-)