Jahodový džem
Jahodový džem (fotorecept)
Autor receptu: marienka44
Dnes ráno sa mi u nás pošťastilo kúpiť jahody od predajcov zo Šiah za dobrú cenu 2,75 €/kg. Minimálny odber bol 2 kg. V
sobotu od
nich kúpila dcéra, ale tie sme zjedli len tak.
5 porcií |
30 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Pri príprave džemu som postupovala poľa návodu na balíčku PEKTÍN, ktorý som si v predstihu kúpila v obchodnom reťazci. Je to rastlinný želírovací prípravok. Na obale je napísané, že na 2 kg ľubovoľného ovocia je potrebné 1 vrecko Pektínu a 0,7-1,0 kg cukru. Miesto kyseliny citrónovej som pridala citrónovú šťavu, keďže to bude (dúfam) papať aj môj 2,5-ročný vnuk.
- Jahody boli nepoškodené, pekné, čisté, preto som ich neumývala. Veď vodu, ktrorá by na nich ostala, by som musela odparovať. Každú jahodu som odstopkovala a pokrájala na menšie kúsky. Keď ich bolo v nerezovom hrnci s akutermickým dnom dostatočné množstvo, odvážila som ich. Samozrejme, najprv prázdny hrniec. Bolo ich 1 535 g. Na toto množstvo som spotrebovala 520 g cukru. To odpovedá cca 340 g cukru/kg ovocia.
- Z odváženého cukru odoberieme 2 PL a zmiešame s 1 balíčkom Pektinu a pridáme k ovociu. Trošku Pektinu som odobrala, aby som bola presná, keďže to nebolo 2 kg jahôd. Odobratý Pektin som vypila v pohári vody, pektín znižuje cholesterol. :-)
Bez čakania a státia hneď dáme hrniec na stredný plameň a za stáleho miešania privedieme do varu. Asi 1 minútu dôkladne povaríme. 1 minúta sa počíta od intenzívneho varu. Dôležité upozornenie: Pektin pridávame vždy pred cukrom.
- Pridáme zvyšok cukru. Var sa zastaví. Opäť privedieme do varu zosilením plameňa. Za stáleho miešania a prebublávania dôkladne povaríme cca 10 minút a odstavíme.
- Teraz som pridala šťavu z 1 citróna. Šťava sa pridáva kvôli zachovaniu peknej červenej farby.
- Ihneď plníme do pripravených suchých a čistých pohárov.
- Pevne zaviečkujeme a poháre obrátime hore dnom na asi 5 minút. Povarením vo vode som dopredu viečka vysterilzovala. Z 1,5 kg očistených jahôd som pripravila 4 ks 3-decových pohárov a jeden menší objem. Počas varenia jahôd som zapla aj odsávač pár -digestor. Som veľmi spokojná s kvalitou džemu, je príjemne kyslý s kúskami jahôd. Po ochladení vznikol pevný rôsol, ktorý sa neporuší ani prevrátením pohára. Je to rýchla príprava bez predvárania a zasypávania cukrom. Na palacinky alebo na maslový chlebík k raňajšej bielej káve bude dobrý. Buchty s jahodovým džemom nepečiem. Pektin je prírodný, najviac ho obsahujú jablká vo svojej šupke.
- Pre bezpečné uchovanie džemov a marmelád odporúča Dr. Oetker po skončení varu pridať 1/2 balíčka pomôcky na konzervovanie (nemala som doma) alebo džemy ešte sterilizovať.