Jahodový džem

Jahodový džem (fotorecept)

Autor receptu: marienka44

Dnes ráno sa mi u nás pošťastilo kúpiť jahody od predajcov zo Šiah za dobrú cenu 2,75 €/kg. Minimálny odber bol 2 kg. V sobotu od nich kúpila dcéra, ale tie sme zjedli len tak.

5
porcií
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pri príprave džemu som postupovala poľa návodu na balíčku PEKTÍN, ktorý som si v predstihu kúpila v obchodnom reťazci. Je to rastlinný želírovací prípravok. Na obale je napísané, že na 2 kg ľubovoľného ovocia je potrebné 1 vrecko Pektínu a 0,7-1,0 kg cukru. Miesto kyseliny citrónovej som pridala citrónovú šťavu, keďže to bude (dúfam) papať aj môj 2,5-ročný vnuk.
  2. Jahody boli nepoškodené, pekné, čisté, preto som ich neumývala. Veď vodu, ktrorá by na nich ostala, by som musela odparovať. Každú jahodu som odstopkovala a pokrájala na menšie kúsky. Keď ich bolo v nerezovom hrnci s akutermickým dnom dostatočné množstvo, odvážila som ich. Samozrejme, najprv prázdny hrniec. Bolo ich 1 535 g. Na toto množstvo som spotrebovala 520 g cukru. To odpovedá cca 340 g cukru/kg ovocia.
  3. Z odváženého cukru odoberieme 2 PL a zmiešame s 1 balíčkom Pektinu a pridáme k ovociu. Trošku Pektinu som odobrala, aby som bola presná, keďže to nebolo 2 kg jahôd. Odobratý Pektin som vypila v pohári vody, pektín znižuje cholesterol. :-) Bez čakania a státia hneď dáme hrniec na stredný plameň a za stáleho miešania privedieme do varu. Asi 1 minútu dôkladne povaríme. 1 minúta sa počíta od intenzívneho varu. Dôležité upozornenie: Pektin pridávame vždy pred cukrom.
  4. Pridáme zvyšok cukru. Var sa zastaví. Opäť privedieme do varu zosilením plameňa. Za stáleho miešania a prebublávania dôkladne povaríme cca 10 minút a odstavíme.
  5. Teraz som pridala šťavu z 1 citróna. Šťava sa pridáva kvôli zachovaniu peknej červenej farby.
  6. Ihneď plníme do pripravených suchých a čistých pohárov.
  7. Pevne zaviečkujeme a poháre obrátime hore dnom na asi 5 minút. Povarením vo vode som dopredu viečka vysterilzovala. Z 1,5 kg očistených jahôd som pripravila 4 ks 3-decových pohárov a jeden menší objem. Počas varenia jahôd som zapla aj odsávač pár -digestor. Som veľmi spokojná s kvalitou džemu, je príjemne kyslý s kúskami jahôd. Po ochladení vznikol pevný rôsol, ktorý sa neporuší ani prevrátením pohára. Je to rýchla príprava bez predvárania a zasypávania cukrom. Na palacinky alebo na maslový chlebík k raňajšej bielej káve bude dobrý. Buchty s jahodovým džemom nepečiem. Pektin je prírodný, najviac ho obsahujú jablká vo svojej šupke.
  8. Pre bezpečné uchovanie džemov a marmelád odporúča Dr. Oetker po skončení varu pridať 1/2 balíčka pomôcky na konzervovanie (nemala som doma) alebo džemy ešte sterilizovať.