Jahodové venčeky
Foto: imaginarium
Mikulášske venčeky s jahôdkami pre mojich najdrahších. S takými čerstvými jahodami, aké sa len dajú v zime zohnať. Už sa teším, keď ich upečiem Zobraziť celý popisMikulášske venčeky s jahôdkami pre mojich najdrahších. S takými čerstvými jahodami, aké sa len dajú v zime zohnať. Už sa teším, keď ich upečiem v lete :)
porcií
na 200 °C
Suroviny
Omládek (redší kvas): | |
130 g (celozrnná špaldová) |
|
100 ml |
|
1 ČL (alebo med) |
|
20 g |
|
Cesto: | |
380 g (celozrnná špaldová) |
|
50 g (trstinový) |
|
20 g |
|
50 ml |
|
50 g |
|
2 ks |
|
štipka |
|
Plnka: | |
500 ml (alebo zmrazené) |
|
250 g |
|
1 ks |
|
50 g |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Nachystáme si suroviny, vytiahneme maslo, aby zmäklo a jahody, ak sú zmrznuté. Zmiešame suroviny na omládek a necháme 45 - 60 minút vykysnúť. Pridáme ho ku zvyšným surovinám na cesto a vymiesime hladké cesto. Necháme vykysnúť asi 60 minút.
-
2
Kým nám kysne cesto, pripravíme si krém. Rozmixujeme jahody a uvaríme so Zlatým klasom a jedným vanilkovým cukrom na hustý puding. Ja som mala mrazené domáce jahody a jedna zmrzlinová miska bolo presne 500 ml rozmixovanej hmoty. Môžete pridať viac cukru, podľa toho, aké sladké jahôdky máte.
-
3
Vykysnuté cesto rozdelíme na 20 častí (alebo menej, ak chcete mať väčšie venčeky). Každý kúsok cesta rozšúlame na dlhý šúlok (asi 40 - 45 cm) a zapletieme do tvaru venčeka. Najprv spravíme očko - to bude v podstate veľkosť budúceho venčeka. Potom zoberieme jednu nožičku a obtočíme ju okolo očka. To isté spravíme aj s druhou nožičkou a obe pevne spojíme. Venčeky poukladáme na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom (môžete pridať lyžicu mlieka, aby sa ešte krajšie leskli) a upečieme do zlatista (10 minút na 200 °C).
-
4
Maslo vyšľaháme s tromi lyžicami práškového cukru (50 g) do peny. Jahodový puding prešľaháme mixérom a pekne to spolu vymiešame do úžasného krému.
-
5
Krém si dáme do sáčku so zdobítkom. Kto nemá doma pomocníka, tak si môže dať sáčok do vysokého pohára a tak si ho jednoducho naplniť. Venčeky rozrežeme a naplníme.
-
6
A máme hotovo :)
Diskusia k receptu