Jahodová zmrzlinová torta fotorecept
Foto: ingova
Vynikajúca pochúťka na letné horúce dni. Ešte k tomu zdravá.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
220 g |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
40 ml (alebo šťava) |
|
125 g |
|
200 ml |
|
200 g |
|
200 g (alebo vlašské orechy) |
|
Sorbet: | |
150 g |
|
500 g |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
Na ozdobu: | |
150 g |
|
Postup
-
1
Na výrobu zmrzliny rozmixujeme jahody na pyré.
-
2
Žĺtky, vajcia, likér a cukor šľaháme nad parou, kým nezíska hladkú krémovú konzistenciu.
-
3
Stiahneme z ohňa a šľaháme, kým nevychladne.
-
4
Pridáme jahodové pyré, mascarpone a vyšľahanú šlahačku.
-
5
Okrúhlu formu na tortu vystelieme potravinárskou foliou. Posypeme 1/3 posekaných orechov.
-
6
Zalejeme jahodovou zmesou a dáme na 2 hodiny do mrazáku.
-
7
Na sorbet uvaríme 200 ml vody a kryštálový cukor. Varíme 5 minút. Necháme vychladnúť.
-
8
Jahody rozmixujeme s citrónovou šťavou. Bielky vyšľaháme do tuha spolu s cukrovým sirupom zamiešame do jahodového pyré.
-
9
Zmrzlinu vyberieme z mrazničky, posypeme 1/3 orechov. Zalejeme jahodovým sorbetom. Zarovnáme a dáme aspoň na 4 hodín do mrazáku.
-
10
Asi 10 minút pred servírovaním tortu vyberieme z mrazničky, opatrne vyberieme z formy.
-
11
Posypeme 1/3 orieškov a ozdobíme jahodami, môžeme aj čokoládovými hoblinkami a pod. Dobrú chuť prajem
ja by som dala len pomarančovú šťavu,alebo trošku pomarančovej esencie a šťavu z pomaranča.