Jafajnovské pagáče fotorecept

jafana - fotkajafana, 2. októbra 2013
Jafajnovské pagáče (fotorecept)
Foto: jafana

Je to recept od mojej starej mamy. Pagáče sa hodia na každú príležitosť, ale najmä, keď máme chuť na niečo slané.

70 ks
porcií
15- 20 minút
na 220 °C

Suroviny

450 g
750 g
1 ks
3 ČL
2 ČL
1 PL
podľa potreby
40 g




Postup

  1. 1

    Dovlažnej vody dáme 2 lyžice cukru a 1 balíček droždia (40g). Rozmiešame a necháme asi 15 minút nakysnúť.

    Jafajnovské pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky rýchlokysky nasypeme potrebné množstvo múky. Pridáme 1 žĺtok (oddelený od bielka). Bielok si odložíme, budeme ho potrebovať na potieranie. Pridáme 1 - 2 polievkové lyžice octu ( môže byť aj kyslé víno). Nezabudnime na soľ – 3 kávové lyžičky (ale podľa voľby). Nalejeme nakysnutý kvások a vymiešame.

    Jafajnovské pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kvalitu cesta cítim v ruke a podľa potreby si pridávam vodu alebo múku (cesto má byť vláčne). A miesim dovtedy, až nezačne ako moja starká hovorievala „pukať“ pod rukami (robia sa vzdušné bubliny).

    Jafajnovské pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Založíme vrchnáčik na rýchlokysku a necháme kysnúť na teplom mieste. Zatiaľ si zomelieme oškvarky. Keď máme všetko hotové, poumývali sme už nepotrebné kuchynské pomôcky, cesto nakyslo, pripravili sme si lopár, váľok, múku, škvarky, soľ, rascu, sézam, masť, aby sme mali všetko poruke, …a ťapše.

    Jafajnovské pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske (lopári). Cesto najprv potrieme masťou, potom nato natrieme oškvarky a posolíme ich podľa chute. A cesto prekladáme podľa obrázka – zvrchu k sebe, odspodu hore, zprava do stredu, zľava do stredu. Na prekladaný bochníček dáme misku rýchlokysku a necháme asi 15 minút kysnúť.

    Jafajnovské pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rozvaľkáme a opakujeme znova prekladanie – ešte 2X. Po každom rozvaľkaní necháme cesto kysnúť asi 15 minút. Potom cesto znova rozvaľkáme a vykrajujeme pagáčiky. Pokladáme na ťapše - vyjde okolo 70 pagáčov.

    Jafajnovské pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potrieme odloženým bielkom, ktoré sme jemne pretrepali vidličkou. Posypeme ich rascou, môžeme aj sezamovými semiačkami. Necháme asi 30 minút nakysnúť. Nakysnuté vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 15 minút pri teplote 220 °C. Dobrú chuť!

    Jafajnovské pagáče (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

vlastimila
Pagáče vyzerajú veľmi dobre. Naozaj niet nad recepty od starých mám. Ja mám podobný recept, ale tento určite vyskúšam, pretože ma zaujal ten pridaný ocot.Už sa teším ako budú krásne rozvoniavať v mojej kuchyni
pusta
pekné pagáče máš, ak je to recept tvojej starej mamy, tak asi čerstvé droždie, podľa obrázku č.1 ale asi sušené droždie tam máš.
droždie ti vypadlo v surovinách, keby si upresnil aj množstvo a druh.
dakujem.
jafana
V surovinách nie je, ak sa dá opraviť, ešte opravím, ale prvá veta receptu je: " Dovlažnej vody dáme 2 lyžice cukru a 1 balíček droždia (40g)". Samozrejme, čerstvé droždie, ja sušené nepoužívam. Ocot sa pridáva preto, aby sa pagáče pekne "váľali".
jafana
Ja som sa vždy pozerala na starú mamu, ako ich pečie a tak ako ona, ani ja inak suroviny nevážim, ale známi chceli recept, tak som jedného dňa vážila a fotila...no, bola to väčšia babračka, ale, podarilo sa, až na zabudnuté droždie v surovinách (ale, ak si prečítate postup, hádam si ich všimnete). Ešte, keď ich dopečiem, na chvíľku ich zakryjem mierne vlhkou handrou.
danielas
Tento istý recept mám od mojej maminy. Takmer presný, chýba v ňom ocot. Ale vyskúšam!
milamila
krásne pagáče, mám oškvarky tak upečiem aj ja, na akú hrúbku si vyvaľkal cesto pred vykrajovaním pagáčikov, Ďakujem
rea1
áno, presne takto - s výnimkou octu - sa u nás pagáče robia už niekoľko generácií. sú vynikajúce. ale moja babka nebohá by ťa dobre "zdrbla", pretože: ná, to jako vyzírajú, ha? pagáče mosá byt pekne gulaté a né takéto oštary! :-))) a preto sa u nás, aj keď babka už takmer 30 rokov robí generála niekde za oblakom číslo 15, povykrajované pagáče musia rukami ešte pekne z bokov zašuľkať, aby teda boli echt okrúhle. :-))
dudka1979
po poslednom neúspechu s pagáčikmi vyskúšam tieto, hádam raz sa podaria aj mne, určite sú super ...
mariamka
priam sa ponukaju z tej obrazovky, @rea vie furt zabit :) veru aj u nas sa sulkalo, ale vtedy nebol internet a Varecha :)))
evanaaa
Chuťovo iste dobré, aj aj som si myslela, že si len tak kúsky trhala, no, ale hlavne, že chutili a to verím, že ano. Zaujímavé, si žena a oslovujú ťa tu ako muža, asi si nevšimli čo si. A vidím, že si sa len nedávno zaregistrovala, tak ťa v mene všetkých na Vareche vítam.
jafana
Rea1 - ale, veď ja som robila pomocou vykrajovačky pagáče a potom som ich ešte rukami ušuľkala, na ťapši nevyzerajú ako tvarované?:-) Potom, keď už pekne vytvarované kysnú, ten ocot urobí svoje čaro v nich, že sa "pováľajú" a potom, keď sa to upečie sú výborne chrumkavé - a vtom je to čaro.
luss44
pekné pagáčiky, robievam tiež prekladané, potom sa pekne lístkujú
kimlo
Dnes ich idem robit, dufam za sa podaria...
jafana
Kimlo, si môj človek, nebehal si okolo pagáčov slovami:-), ale hneď šiel na vec a vyskúšal - som rada a verím , že boli také úžasné, ako vyzerajú ... Ak sa trošku aj "pováľajú" - to ešte niektorí ľudia nepoznajú, že to je na pagáčoch najlepšie:-), chrumkavé. ..a nie tá pravidelnosť tvarov:-). A aby boli fajne mäkké, keď ich vyberiem, dám na ne trošku vlhkú utierku a na to suchú, kým nevychladnú, potom sú "eňo ňuňa:-)"!
zana
ahoj jafana, práve som ich dopiekla, sú úplne perfektné, nemám ich také ukážkové ako kimlo, ale sú fakt výrobné, takže vďaka za vynikajúci recept a tiež za pozdvihnutie môjho kuchárskeho sebavedomia.
smejkad
vyborne su, robila som namiesto skvariek s opekanou klobáskou, syrom a smotanou :-)
dnes bude s klobáskou,cibulkou a bryndzou :-)
a davam do cesta aj kusok zemiaku :-)
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@kimlo. Vyskúšajte na časť ,namiesto oskvarkov dať mleté orechy:-)
evusik
kde som bola, že mi tento recept unikol :-) oškvarkové pagáče milujem @kimlo vydarili sa ti úplne fantasticky, keby to tak vedel ten môj...
smejkad
vcera som robila klasika skvarkove
mavam problem s tym, ze sa mi cesto trha pri druhom a tretom valkani, teraz som to poriesila tak, ze cca stvrtinu skvariek som zamiesila rovno do cesta a tentokrat sa natrhlo len na dvoch miestach trosku, teda vyrazne zlepsenie :-)
a uz boli nie len vyborne, ale aj celkom pekne :-)))
smejkad
dalsie repete - namiesto vody kysle mlieko, vajce nie do cesta, iba na potretie, vynikajuce su :-)



angiek
vyskusane a su uzasne, najlepsie ake som jedla, zaradujem medzi stalice, dakujem
1x jafana
danulatenko
...napiekla som ich na moju oslavu. Vyšli mi skoro 3 plechy a boli naozaj najlepšie, čo som doteraz piekla... len som si trošičku upravila recept a kvasok som robila do mlieka... ďakujem

kucharka
Pagáče podľa tohto receptu sa podarili na jednotku!
Ďakujem za recept!






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia