Jafajnovské pagáče (fotorecept)

Autor receptu: jafana

Je to recept od mojej starej mamy. Pagáče sa hodia na každú príležitosť, ale najmä, keď máme chuť na niečo slané.

70 ks
porcií
15- 20 minút
na 220 °C

Postup

  1. Dovlažnej vody dáme 2 lyžice cukru a 1 balíček droždia (40g). Rozmiešame a necháme asi 15 minút nakysnúť.
  2. Do misky rýchlokysky nasypeme potrebné množstvo múky. Pridáme 1 žĺtok (oddelený od bielka). Bielok si odložíme, budeme ho potrebovať na potieranie. Pridáme 1 - 2 polievkové lyžice octu ( môže byť aj kyslé víno). Nezabudnime na soľ – 3 kávové lyžičky (ale podľa voľby). Nalejeme nakysnutý kvások a vymiešame.
  3. Kvalitu cesta cítim v ruke a podľa potreby si pridávam vodu alebo múku (cesto má byť vláčne). A miesim dovtedy, až nezačne ako moja starká hovorievala „pukať“ pod rukami (robia sa vzdušné bubliny).
  4. Založíme vrchnáčik na rýchlokysku a necháme kysnúť na teplom mieste. Zatiaľ si zomelieme oškvarky. Keď máme všetko hotové, poumývali sme už nepotrebné kuchynské pomôcky, cesto nakyslo, pripravili sme si lopár, váľok, múku, škvarky, soľ, rascu, sézam, masť, aby sme mali všetko poruke, …a ťapše.
  5. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske (lopári). Cesto najprv potrieme masťou, potom nato natrieme oškvarky a posolíme ich podľa chute. A cesto prekladáme podľa obrázka – zvrchu k sebe, odspodu hore, zprava do stredu, zľava do stredu. Na prekladaný bochníček dáme misku rýchlokysku a necháme asi 15 minút kysnúť.
  6. Rozvaľkáme a opakujeme znova prekladanie – ešte 2X. Po každom rozvaľkaní necháme cesto kysnúť asi 15 minút. Potom cesto znova rozvaľkáme a vykrajujeme pagáčiky. Pokladáme na ťapše - vyjde okolo 70 pagáčov.
  7. Potrieme odloženým bielkom, ktoré sme jemne pretrepali vidličkou. Posypeme ich rascou, môžeme aj sezamovými semiačkami. Necháme asi 30 minút nakysnúť. Nakysnuté vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 15 minút pri teplote 220 °C. Dobrú chuť!