Jablkový zákusok vlny Popradu
Foto: helena10
Územím nášho okresu preteká rieka Poprad, preto ja pečiem fajnový zákusok vlny Popradu a ešte stále z našich minuloročných jabĺk.
Suroviny
Cesto: | |
180 g izbovej teploty |
|
160 g |
|
5 ks |
|
250 g |
|
2 KL |
|
štipka |
|
2 zarovnané PL |
|
1 KL |
|
6 ks menšie |
|
|
|
Krém mascarpone-šľahačkový: | |
500 ml (33 %) |
|
250 g |
|
20 g |
|
2 - 3 PL |
|
Čokoládová ganáž: | |
100 ml (33 %) |
|
100 g (40 %) |
|
Postup
-
1
Očistené jablká nakrájam na mesiačiky, polejem trochou šťavy z citróna, zakryjem nádobu a odkladám do chladničky.
- 2
Na cesto oddelím vaječné žĺtky od bielkov. Z bielkov so štipkou soli vyšľahám tuhý sneh a odkladám do chladničky. Zmäknuté maslo vyšľahám do biela, po častiach zašľahám cukor a potom postupne po jednom žĺtky. Múku premiešanú s práškom do pečiva tiež pridávam po častiach. Jemne lopatkou primiešam sneh z bielkov. Vzniká hustejšie cesto.
- 3
Polovicu cesta natieram na papierom vyložený vyšší plech na pečenie 24 x 24 cm. Pekne uhladím. Do druhej polovice cesta pridám kakao, škoricový cukor, riadne prešľahám. Kakaové cesto rovnomerne rozotriem na svetlé cesto. Navrch kakaového cesta poukladám vedľa seba narezané osminky jabĺk a zľahka zatlačím do cesta. Použiť sa dá aj jablkový kompót.
- 4
Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 30-35 minút. Sledujem vo svojej rúre. Kontrola dreveným špáradlom. Po upečení nechám vychladnúť.
- 5
Na krém do vyššej nádoby nalejem vychladenú smotanu, pridám mascarpone a práškový cukor. Vyšľahám na krém, do ktorého chvíľu pred došľahaním vsypem Smetafix. Hotový krém natieram na vrch upečeného vychladeného jablkového korpusu. Odkladám do chladničky.
- 6
Čokoládovú ganáž pripravujem zohriatím na horúco - pred bod varu – smotanu a pridám do nej na kúsky nalámanú horkú čokoládu. Odstavím z ohňa. Miešam, kým nevznikne jednoliata poleva. Vlažnú polevu nalejem na celý povrch krému, uhladím. Vrátim do chladničky na celú noc, aby stuhol krém a chute sa spojili.
- 7
Zákusok vlny Popradu s jablkami chutia vynikajúco. Dobrú chuť prajem!
Tiež jablkový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
A možno profesionál by to vysvetlil lepšie odbornejšie ... čo ja nie som.
Pekný víkend želám 🌞