Jablkový pšenovník - jáhelník fotorecept

sandra - fotkasandra, 5. novembra 2012
Jablkový pšenovník - jáhelník (fotorecept)
Foto: sandra

Mlska bez mlieka pre bezlepkáčov, aj pri histamínovej intolerancii. Návod mám od cistinky, inšpirovala ma receptom na jej staročeský jáhelník.

4
porcie
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
1 l
štipka
podľa chuti
2 ks
3 ks, alebo jablkový kompót




Postup

  1. 1

    Pšeno som najprv prepláchla studenou vodou a potom dva krát sparila.

    Jablkový pšenovník - jáhelník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Sparené pšeno som zaliala litrom jablkovej šťavy.

    Jablkový pšenovník - jáhelník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pšeno som varila v šťave, kým sa úplne nevsiakla, celý čas som pre istotu premiešavala, pri konci sa to už chcelo lepiť na spodok hrnca.

    Jablkový pšenovník - jáhelník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hotovú kašu som osladila javorovým sirupom.

    Jablkový pšenovník - jáhelník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prihodila som dva žĺtky a primiešala ich do masy.

    Jablkový pšenovník - jáhelník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom som opatrne vmiešala vyšľahaný sneh z bielkov.

    Jablkový pšenovník - jáhelník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do vymastenej a bezlepkovou-múkou-vysypanej formy :-D som rozotrela polovicu pšenovej kaše a na to poukladala pokrájané jablká z kompótu, mala som čerstvo uvarený.

    Jablkový pšenovník - jáhelník (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na jablká som uhladila zvyšok kaše.

    Jablkový pšenovník - jáhelník (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Povrch som pokvapkala ryžovou smotanou.

    Jablkový pšenovník - jáhelník (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Piekla som 45 minút pri teplote 180 stupňov Celzia, kým nebol povrch chytený do zlata.

    Jablkový pšenovník - jáhelník (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pšenovník servírujeme vychladený, posypaný cukrom pre tých čo to majú radi, ja som si moju porciu poliala agávovým sirupom.

    Jablkový pšenovník - jáhelník (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

martamm
Pšeno je veľmi zdravá potravina, určite koláčik upečiem :)
sjuz
predstav si...toto by mi nikdy nenapadlo...klobúk dolu, Sandri, super receptík, ukladám!
irenaw
ďalší pekný "pšenáčik" páči sa mi varenie v jablkovej šťave, ukladám
julica
Jéj, to je super, presne som včera rozmýšľala, ako si urobím bezmliečnu verziu :). Vďaka
sovka62
Vydarený, naozaj na zjedenie a myslím si, že musí mať výrazne jablkovú chuť, keď sa varil v šťave.
trencanka
Casto robim na ranajky psenovu kasu. Ale kolacik som este neskusala, takze urcite spravim. Super recept.
sovka62
Práve sme domov dovliekli 5 litrové balenie jablčnej šťavy a asi 60 kg jabĺk. Tak ešte to proso a ideme na to!
ebaka
pšeno mám,jablká tiež a šťavu zajtra kúpim,dík za rcp
strunka77
možem sa spytat aku sťavu jablkovu kupujete, ktoru mozeme a akeho vyrobcu pšeno? ja som zatial blp. kde je to vyslovene napisane nenasla. dakujeeeem
sandra
@strunka77 , kupujem jablkový mušt na tržnici, a čo sa týka pšena, kupujem v BIO obchode, na webe som našla informácie, že je bezlepkový, figuruje aj vo veľa bezlepkových receptoch. Máš iné informácie?
lucilik
Vyskusala som a je perfektny, budem ho robievat casto :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia